Of je nu ondernemer bent of niet, je kan altijd te maken krijgen met een juridische kwestie. Dit kan gaan om een burenruzie die opgelost moet worden, een betaling die niet voldaan is of zelfs om een begane misdaad. Kom je in zo’n situatie terecht, dan is het fijn om rechtsbijstand te hebben.

Wat is rechtsbijstand?

man-legt-uit-vrouw-kantoor-laptop-meeting

Rechtsbijstand is hulp van een professional in een situatie die juridisch is. De persoon die jou rechtsbijstand verleent, geeft juridisch advies op de situatie op basis van theoretische kennis over de wetten in Nederland. Het rechtssysteem kan erg ingewikkeld zijn en een professional weet hoe hij of zij jou het beste kan helpen. In sommige gevallen kan een medewerker van een juridische organisatie je helpen en advies geven. Is de zaak ernstiger, dan is er soms een advocaat voor nodig. Deze duikt dan helemaal in jouw zaak en zoekt uit wat er mogelijk is.

Rechtsbijstand kan veel geld gaan kosten. Zeker als de zaak naar een rechter gaat en wordt behandeld. Gaat het om een klein geschil, dan is het het overwegen waard of je wel echt rechtsbijstand nodig hebt. In veel gevallen is er ook een andere oplossing voor het probleem.

Wanneer schakel je rechtsbijstand in?

man-belt-zwarte-telefoon

In elke situatie die een juridische kwestie is geworden is het verstandig om rechtsbijstand in te schakelen. Veel mensen denken dat ze hier nooit mee te maken gaan krijgen, maar vaak is het tegendeel waar. Een rechtsbijstandverzekering kan dan helpen om de kosten voor de juridische hulp te dekken.

Je kan bijvoorbeeld rechtsbijstand nodig hebben wanneer je online iets gekocht hebt wat niet goed blijkt te zijn. Wil de winkel jou dan geen geld teruggeven, dan kan je het wellicht via een juridische weg toch nog ontvangen. Ook wanneer je een conflict hebt met je partner en gaat scheiden kan juridische hulp nodig hebben. Bovendien kan rechtsbijstand wenselijk zijn wanneer je een deurwaarder voor je deur hebt staan. In alle situaties geeft een juridische medewerker advies zodat jij weet wat je het beste kan doen.

Het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering

Denk je wel te maken te krijgen met juridische kwesties en heb je daar rechtsbijstand voor nodig, dan kan het wenselijk zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Er bestaan ontzettend veel verschillende verzekeringen. Vergelijk dus altijd de verschillende opties en kijk naar wat ze aanbieden. Welke verzekering het beste is hangt af van wat jij nodig hebt als particulier of als bedrijf.

Laat een reactie achter