De werving van nieuwe medewerkers is een bezigheid, die eigenlijk niet zo geliefd is.

Het woord alleen al roept bij velen van ons waarschijnlijk het gevoel weer op, dat ze hadden tijdens die donkere dagen van het zoeken naar een baan.

Maar ook de wervers hebben zo hun eigen problemen. Recruiters zoals de wervers ook wel worden genoemd vechten met elkaar om het beste toptalent. Het aantrekken en het behouden van toptalent is, met zoveel keuzemogelijkheden voor leuke banen, steeds moeilijker geworden.

Zoals recruiters wel weten, is het concept van aanwerving in theorie eenvoudig: je maakt een vacature en wacht tot de beste kandidaten zullen solliciteren. Maar in werkelijkheid komt er bij een goed wervingsproces veel meer bij kijken.

Het beste wervingsproces blijft zich ook ontwikkelen.

Steeds meer bedrijven geven betere feedback over hoe ze het wervingsproces kunnen perfectioneren. Of het nu gaat om het aantrekken van talent, het screenen en selecteren van talent of het effectief integreren van nieuwe medewerkers, er wordt van alles over gedeeld.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede recruiter?

recruiter

Een goed bedrijf kan niet zonder goede werving van nieuwe medewerkers; het bepaalt de samenstelling van het personeelsbestand van een onderneming. Dat betekent dat het vinden van de beste recruiter het belangrijkste is. Wanneer je op zoek bent naar personeel uit veel verschillende landen, dan is een bureau voor internationale personeelswerving heel handig.

1. Sterke interpersoonlijke vaardigheden

Een mensenmens zijn, is belangrijk. Grote interpersoonlijke vaardigheden zijn een integraal onderdeel.

Je moet een natuurlijke verbinder van mensen zijn. Om effectief te kunnen netwerken en te kunnen communiceren met mensen, is vertrouwen hebben in wat je doet echt onmisbaar. Geduld is ook een schone zaak. Je zult veel kandidaten ontmoeten en spreken en soms is dat leuk en gaat dat goed maar soms ook niet.

2. Marketingvaardigheden

Een goede recruiter is ook goed in het vermarkten van zichzelf. Focussen op belangrijke marketingstrategieën, zoals het hebben van een doelgroep, het kopen van bedrijfsvoordelen en het gebruik van social media als wervingsinstrument, zijn belangrijke manieren om marketing en HR te kunnen overbruggen. Op de hoogte zijn van de trends op het gebied van personeelswerving is ook essentieel.

3. Cultureel vooruit denken

Een geweldige wervingsmanager richt zich op een cultureel vooruitstrevende versus cultureel passende benadering. Cultureel vooruitstrevend zijn betekent dat de kandidaat zal bijdragen aan de bedrijfscultuur, in plaats van er alleen maar in te passen. Op deze manier ben je gefocust en investeer je in de toekomst en in de groei van het bedrijf.

Vraag jezelf af of deze kandidaat een ‘culturele toevoeging’ voor je bedrijf zal zijn. Dit verwijdert veel vooringenomenheid bij het aannemen van iedereen, inclusief de recruiters zelf.

4. Objectief perspectief

Een goede recruiter doet ook zijn best om vooringenomenheid te voorkomen. Een geweldige manier om dat te doen, is door aI in je selectieproces te zorgen voor een diverse kandidatenpool.

Voorkom dat de recruiter handmatig mensen moet selecteren en laat in plaats daarvan een geautomatiseerde wervingsssoftware de taak overnemen. Kunstmatige intelligentie biedt de ruimte om minder traditionele methoden te gebruiken. Je kunt zo echt succesvolle kandidaten vinden. Het zal helpen om er een zo eerlijk mogelijk proces van te maken.

Waarom zijn effectieve wervingspraktijken belangrijk voor je bedrijf?

recruitment-hr

1. Verlaging van het verloop

Een hoog verloop is geen goede weerspiegeling van het bedrijf waarvoor je werkt. Het resulteert in een laag moreel van de werknemers. Een hoog verloop kan ook een grote belasting voor het bedrijf worden. De processen in een bedrijf met een hoog verloop worden niet met dezelfde kracht uitgevoerd. De kosten voor het vervangen van het personeel zijn te hoog om disfunctionele omzetten een onderdeel van de bedrijfscultuur te laten worden.

2. De juiste medewerkers

Een goede werving is niet alleen belangrijk voor de algehele bedrijfscultuur, maar het kan ook inspiratie, motivatie en een algehele fijne sfeer bieden… de juiste nieuwe medewerkers bieden ook nieuwe vaardigheden, die van vitaal belang zijn.

Jouw productiviteit wordt gemaximaliseerd wanneer je ervoor zorgt dat het wervingsproces snel en effectief verloopt. Dit bespaart je bedrijf op zijn beurt veel tijd omdat er, naast de wervingsmanager, ook veel andere mensen bij het wervingsproces zijn betrokken.

3. Goede reputatie

Zodra je de juiste strategieën in je wervingsprocessen implementeert, verbetert ook de reputatie van je bedrijf. Het woord wordt via je eigen medewerkers verspreid: als ze fijn met collega’s kunnen samenwerken en een geweldige bedrijfscultuur ervaren, zullen ze er overal over praten.

Als er een beeld over je bedrijf bestaat dat je wervingsproces niet effectief is en het verloop hoog, zal het beste talent niet komen solliciteren.

4. Een gestructureerde aanpak hebben

Een groot probleem tijdens het interview kan een gebrek aan structuur zijn. Wanneer bedrijven de interviewer of de kandidaat toestaan om tijdens een interview te vragen wat ze maar willen, kan het moeilijk zijn om de processen te standaardiseren. Denk hier van tevoren goed over na.

Laat een reactie achter