1. Voorkom dat je accu leeg is en jij jouw auto niet kunt starten

Als je op een koude ochtend naar je auto loopt en ontdekt dat hij niet start omdat de accu leeg is, kun je waarschijnlijk wel janken. Temperaturen onder nul hebben meer effect op de accu dan de meeste mensen beseffen. Bij -18° C presteert zelfs een nieuwe accu nog maar slechts op 40% van de oorspronkelijke capaciteit. Koud weer verhoogt de weerstand van de accu ook, waardoor de dynamo van de auto deze minder snel kan opladen. Zonder het gebruik van een acculader, laadt de accu tijdens de winter routinematig maar slechts tot 60-80% van zijn capaciteit op.

De meesten van ons kunnen het zich niet permitteren om met een lege accu te komen staan. Frequent gebruik van bepaalde extra functies in de auto zoals stoel- en raamverwarmers kunnen er ook voor zorgen dat de accu wordt leeg getrokken. Samen met het vermogen dat nodig is voor het gebruik van een aantal elektronische systemen in moderne auto’s, leidt dit ertoe dat de accu leegraakt. Het gebruik van brandstofverwarmers verergert het probleem alleen maar, omdat ze bij het starten veel stroom van de accu wegnemen.

In tegenstelling tot wat veel autobezitters denken, is het regelmatig gebruiken van de auto niet voldoende om de accu na verloop van tijd voldoende opgeladen te houden. Vooral in de winter bij -10° C moet je gemiddeld 7 kilometer rijden voordat de accu zelfs maar begint op te laden. Om de accu volledig op te laden, moet je dus veel langere afstanden rijden.

2. Het is een goede investering

auto-repareren

Een lege accu hebben betekent meestal dat je de wegenwacht of de garage moet bellen en dat is niet goedkoop. Wachten in de kou terwijl je je kinderen had moeten ophalen of in een belangrijke vergadering had moeten zitten, is ook niet leuk. De wegenwacht wordt het meest opgeroepen om mensen met lege accu’s te hulp te schieten.

Wanneer het laadniveau van de accu onder een kritiek niveau daalt, leidt dit vaak tot waarschuwingslampjes voor de ABS, EPS en andere elektrische systemen. Er is dan eigenlijk niets mis met deze systemen zelf maar met de accu en alleen in de garage kan het lampje worden uitgeschakeld, wat ook weer geld kost.

Gelukkig kun je deze problemen ook gemakkelijk zelf vermijden. Door je accu opgeladen te houden, hoef je niet te betalen voor iemand, die je komt helpen om je auto weer aan het rijden te krijgen. Je verlengt ook de levensduur van de accu aanzienlijk en dit zorgt ervoor dat je maar heel af en toe een nieuwe hoeft te kopen. Een elektronisch geregelde en temperatuur gecompenseerde laadcyclus elimineert de mogelijkheid van overladen en dus ook de beschadiging van de accu. Een ingebouwde acculader is ook een uitstekende manier om accu’s in voertuigen, die niet worden gebruikt of maar heel af en toe uit de garage worden gehaald, te onderhouden.

3. Het beschermt de instellingen

Als je accu helemaal leeg is, kan deze geen stroom meer leveren aan het elektrische systeem van de auto. Dat zorgt er meestal voor dat het systeem moet worden gereset, waardoor al je instellingen en voorkeuren worden gewist. Door een oplader in de auto te hebben, hoef je je daar nooit meer zorgen over te maken.

4. Het vermindert het brandstofverbruik en de schadelijke uitstoot

auto-reparatie

Als je accu niet voldoende is opgeladen, moet de dynamo de stroom leveren om de elektrische systemen van de auto te laten werken en de accu weer op te laden. Om de dynamo op deze manier te laten werken, moet de motor harder werken. Het vergt ongeveer 5-10 extra PK’s. Hierdoor wordt de brandstof minder efficiënt verbrand en stijgt het brandstofverbruik ook. Dit leidt op zijn beurt tot een verhoogde uitstoot van NOx en kooldioxide.

Door een ingebouwde oplader te gebruiken, vermijd je deze problemen. De voordelen zullen in de winter het duidelijkst zijn. Zoals we al eerder hebben besproken, vermindert de kou de capaciteit van de accu en dat zorgt ervoor dat we de verwarmingssystemen vaker gebruiken en dat het moeilijker wordt om de motor te starten en te laten draaien. Het hebben van een volledig opgeladen accu, voordat je gaat rijden, is een goede manier om wat geld en het milieu te besparen.

Laat een reactie achter