Een bezoek aan de notaris is niet de meest spannende bezigheid. Maar het is wel ongelooflijk waardevol. Een grote groep inwoners van Nederland haalt niet het maximale uit de diensten van de notaris. Hierdoor lopen ze de kans om op termijn in de problemen te komen. We bespreken hier drie belangrijke redenen om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de notaris. Vind de beste notarissen voor de laagste prijzen via dit overzicht van notarissen.

Het opstellen van een testament

Wanneer je komt te overlijden wil je graag dat jouw geliefden het zeggenschap krijgen over je bezittingen. Je wensen nauwkeurig doorgeven doe je middels een testament. In Nederland treden, bij gebrek aan dit document, standaard procedures in werking. Maar die zijn lang niet altijd in lijn met de wensen van de overledene. Om er zeker van te zijn dat jouw wensen worden gerespecteerd met het oog op de erfenis, ga je bij een notaris langs. Al was het maar om er zeker van te zijn dat jij alles goed op orde hebt.

Heb jij al eens nagedacht over een levenstestament?

contract-papier-pen

Iedereen weet wel wat een testament is. Maar er is een gebrek aan kennis wat betreft het levenstestament. Een grote groep Nederlanders weet zelfs niet wat het is. In je levenstestament geef je aan wat je wensen zijn wanneer je nog in leven bent maar niet in staat bent om zelfstandig beslissingen te nemen. Bepaal bijvoorbeeld wie de leiding krijgt over je bedrijf en geef iemand het recht om in je huis te wonen. Daarnaast leg je vast wat je wensen op medisch vlak zijn. Want er is steeds meer mogelijk, maar daar horden ook vragen bij of onophoudelijke medische zorg wel wenselijk is.

Een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap

Trouwen is inmiddels niet meer vanzelfsprekend. Een steeds groter gedeelte van de levenspartners kiest voor een andere constructie. Maar het is wel belangrijk om iets te kiezen. Want zonder enige overeenkomst zijn jullie juridisch niet aan elkaar verbonden. Dat heeft consequenties wanneer een van jullie komt te overlijden. De kans is aanwezig dat de partner met lege handen komt te staan. Dergelijke situaties leiden dagelijks tot schrijnende taferelen. Een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap zijn mooie alternatieven. Je bent hiermee juridisch aan elkaar verbonden maar hoeft niet in het huwelijksbootje te stappen. Om dergelijke contracten rechtsgeldig te maken dien je wederom bij een notaris langs te gaan.

Laat een reactie achter