Apple heeft onlangs de AirPods Pro, de verbeterde versie van zijn draadloze Bluetooth-oordopjes gelanceerd. Met een prijs van € 249 zijn AirPods Pro duurder dan de niet-professionele AirPods, die voor € 159 te koop zijn en de vele andere draadloze Bluetooth-oordopjes die er verkijgbaar zijn, maar de extra functies kunnen de investering zeker de moeite waard maken.

Zijn de functies, die AirPods Pro biedt, de investering wel echt waard? De eerste beoordelingen van de AirPods Pro zijn zeer positief, maar dat betekent nog niet dat ze ook voor jou de beste keuze zijn.

In dit artikel bespreken we waarop je moet letten bij het beslissen of je een paar AirPods Pro wilt aanschaffen of niet.


De beste redenen om Airpods Pro te kopen


De ruisonderdrukking en de transparantiemodus

Met AirPods Pro kun je je met de ruisonderdrukking echt van de wereld om je heen afsluiten. Je kunt jezelf onderdompelen in je muziek of rustig naar audioboeken en podcasts luisteren.

Ruisonderdrukking elimineert echt in grote mate het geluid van buitenaf. Terwijl ik mijn hond aan het uitlaten was en met de AirPods Pro naar een audioboek luisterde, was ik verrast om opeens op te merken dat er een betonwagen langs reed. Ik had het helemaal niet gehoord. Later, toen ik thuis zat, schrok ik toen mijn man me op de schouder tikte omdat ik hem niet de kamer had horen binnenkomen.

Ik leerde zo al snel het nut van ruisonderdrukking in te zien. Gebruikt een buurman zijn bladblazer bij mij in de buurt? Ik kan dan dankzij mijn AirPods Pro mijn audioboek nog steeds horen. Evenmin overstemde mijn föhn het geluid van de verteller.

Maar als je wel wilt horen wat er in de omgeving gebeurt, kun je de ruisonderdrukking uitschakelen en de transparantiemodus inschakelen. Deze instelling gebruikt de microfoon om de buitenwereld naar binnen te halen en helpt je om het geluid in je omgeving gewoon te kunnen horen.

De transparantiemodus is handig wanneer je bijvoorbeeld naar aankondigingen in het openbaar vervoer of op de luchthaven luistert of wanneer je hardloopt, wandelt of fietst op straten of drukke paden en wanneer je moet kunnen horen of je bestelling in een koffietent al klaar is.

Om tussen de functie ruisonderdrukking en transparantie te kunnen schakelen, kun je het balkje aan het oordopje of Control Center op je iPhone gebruiken of Siri vragen om tussen die twee te schakelen.

Het geluid

Ik ben geen audiofiel en luister meestal gewoon naar audioboeken en podcasts in plaats van naar muziek. Voor mij is het geluid van de AirPods Pro geweldig, maar geloof me niet op mijn blauwe ogen. De recensies over de geluidskwaliteit waren positief.

Spat- en zweetbestendig

Als je tijdens het sporten graag oordopjes gebruikt, dan zijn de AirPods Pro wellicht een goede keuze voor jou. Deze oordopjes zijn zweet- en spatbestendig, waardoor ze handig zijn tijdens het sporten, tenzij je gaat zwemmen want je mag ze niet onderdompelen.

Hun bestendigheid tegen vocht is een verbetering ten opzichte van eerdere AirPods, die deze functie niet hebben.

Fit Test

In de Instellingen op je iPhone kun je een Fit Test voor de AirPods Pro uitvoeren om er zo zeker van te zijn dat ze goed in je oor zitten. Ga naar Instellingen => Bluetooth en tik op de i naast de AirPods Pro en scrol op het volgende scherm omlaag naar Ear Tip Fit Test.

Je iPhone zal je door de stappen leiden om zo te zorgen voor een goede afdichting voor maximaal muziekgenot en het beste ruisonderdrukkingseffect.

Siliconen dopjes

white apple earpods in black case

Mijn oren zullen wel raar zijn. Eerlijk gezegd vond ik mijn oren nooit zo raar totdat ik probeerde de bedrade oordopjes van Apple, die bij iPhones worden geleverd, in mijn oren te stoppen.

Ze passen helemaal niet. Nee, echt helemaal niet. Ze zitten niet lekker in mijn oren en vallen er vrijwel meteen uit. Ik heb geleerd om ze vrij snel op te vangen door ze net voordat ze op de grond vallen aan hun draad omhoog te trekken.

Dus toen de AirPods voor het eerst werden geïntroduceerd, met hetzelfde ontwerp en airpod hoesje, wist ik dat ze niets voor mij waren. Zonder de draad als reddingslijn om ze op te vangen, zouden de AirPods in mijn oren blijven hangen zoals warme popcorn aan karamel.

Dus toen ik hoorde dat de AirPods Pro met siliconen dopjes in drie maten werd geleverd, besloot ik ze te gaan proberen. Ze passen goed en ik kreeg een positief Fit Test-resultaat voor de middelgrote en de kleine dopjes in mijn oren. Ik koos voor meer comfort de kleinere en tot nu toe zijn ze voor het grootste deel van de tijd gewoon in mijn oren blijven zitten… Daarnaast heb ik ook nog een mooi telefoonhoesje die past bij mijn airpod hoesje.

Naadloos koppelen

De AirPods Pro kunnen gemakkelijk en direct met andere producten van Apple in de buurt worden gekoppeld. Je hoeft de stappen om de AirPods Pro te koppelen niet handmatig te doorlopen want je iPhone en andere apparaten zullen ze automatisch herkennen.

Open gewoon de case naast de iPhone en je scherm biedt aan om verbinding met de AirPods Pro te maken.

Met andere apparaten van Apple kun je de AirPods Pro aansluiten zoals je met elke andere Bluetooth-headset zou doen.

De AirPods Pro hebben sensoren, die detecteren wanneer ze in je oren zitten. Je hoort een geluidje wanneer het apparaat is aangesloten, terwijl je de pods in je oren plaatst. Het geluidje wordt automatisch gepauzeerd wanneer je de AirPods Pro uit je oren verwijdert.

Integratie met producten van Apple

Als je veel producten van Apple zoals bijvoorbeeld een iPhone, iPad, Mac-computer, Apple TV en een Apple Watch hebt, profiteer je het meeste van de AirPods Pro. Hoewel ze via Bluetooth verbinding kunnen maken met andere niet-Apple-producten, bieden ze meer functies wanneer ze worden gekoppeld met apparaten die wel van Apple zijn.

Als je de neiging hebt om dingen te verliezen, zijn ze ideaal

airpods-pro

Sommige mensen vinden het moeilijk om hun spullen bij zich te houden. Ze zijn vaak op zoek naar iets dat ze niet kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld hun sleutels, hun telefoon, hun bril enz.

De AirPods Pro lijkt het potentieel te hebben om ook gemakkelijk kwijt te raken. Ze zijn klein en kunnen zonder dat je het je realiseert uit je oren vallen.

Het goede nieuws is dat Apple een functie heeft, genaamd Find My AirPods, waarmee je een ontbrekende AirPod kunt vinden. Met behulp van de Find My-app of icloud.com kun je dan op een kaart zien waar jouw AirPod zich bevindt en een geluidje laten afspelen zodat je het kunt horen, voor het geval dat het op een plek is gevallen, zoals onder de bank of een kast, waar je het niet kunt zien liggen.

Je kunt voor € 29 AppleCare+ kopen, waardoor de prijs voor het vervangen van één enkele AirPods Pro-oordop wordt verlaagd van € 89 naar € 29. Het is de investering meer dan waard, al was het maar voor je gemoedsrust.

Werkt ook met Siri

Als je een fan van Siri bent, de stemassistent van Apple, zul je blij zijn om te horen dat je Siri in combinatie met de AirPods Pro kunt gebruiken om dingen te doen zoals telefoneren, een sms-bericht verzenden, liedjes selecteren en andere commando’s uit laten voeren.

Als je Announce Messages with Siri inschakelt, hoor je Siri via je AirPods Pro inkomende sms-berichten en telefoontjes aankondigen.

Audio delen

Sharing is caring en je kunt met Audio Sharing maar liefst twee sets AirPods verbinden.

Luister je naar een nummer of bekijk je een video, die je met iemand wilt delen? Ze kunnen hun AirPods dan op jouw iPhone aansluiten om zo met je mee te luisteren.


Redenen om de AirPods Pro niet te kopen

Hoewel de functies van de AirPods Pro misschien aantrekkelijk zijn, zijn ze misschien toch niet de beste keuze voor iedereen.

Als je het volume vaak verandert

De AirPods Pro hebben geen enkele manier om het volume ervan te regelen, want je moet Siri vragen om het volume van de bron van het geluid te wijzigen. Dit kan net zo eenvoudig zijn als het indrukken van de knop Volume omhoog of omlaag op je iPhone of zo moeilijk zijn als het rommelen met het volume op je computer.

Als je geen volumeknoppen op de AirPods Pro hebt, zou je misschien willen wachten op een toekomstige versie van de AirPods of juist voor andere oordopjes kiezen.

Als je lange tijd luistert

De batterijduur van de AirPods Pro zal geen records gaan vestigen. Apple zegt dat de batterijduur 5 uur is, maar als de functie ruisonderdrukking is ingeschakeld, daalt de duur tot 4,5 uur. De case kan tot 24 uur batterijduur bieden. En je kunt na 5 minuten opladen 1 uur extra batterijduur krijgen.

Maar als je op een lange vlucht zit, weet dan dat je luisterervaring met de AirPods Pro waarschijnlijk wordt onderbroken omdat je dan meerdere keren moet opladen.

Als je budget beperkt is

De AirPods Pro zijn duurder dan andere oordopjes en je hebt misschien niet alle functies nodig om van je muziek, podcasts of audioboeken te kunnen genieten. Tel daar AppleCare+ bij op en de kosten zijn nogal wat hoger dan bij andere oordopjes.

Wat zijn jouw gedachten hierover?

Overweeg je om de AirPods Pro voor jezelf te kopen of ze aan iemand cadeau te doen? Vind je het leuk om te schakelen tussen ruisonderdrukking en de transparantiemodus? Vind je het gemakkelijk om de AirPods Pro aan te sluiten? Heb je de neiging om snel items te verliezen?

Deel hieronder in het gedeelte Opmerkingen jouw mening met ons!

Laat een reactie achter