De Audi RS6, het is de stationcar die de meeste supercars kan bijhouden. We weten dat de RS6 op het punt staat vervangen te worden door een nieuwe RS6, dus vonden we het een goed moment om onszelf eraan te herinneren wat er zo geweldig is aan de huidige RS6 en wat de 10 beste dingen aan dit model zijn. Mocht je nog op zoek zijn naar een RS6 occasion, dan kan je dat het beste hier doen.

1. Prestaties

Het is allemaal goed en wel dat je een toonaangevende Quattro vierwielaandrijving hebt, gekoppeld aan een fantastisch uiterlijk, geweldige veiligheids- en technologische voorzieningen, maar je hebt de prestaties nodig die erbij passen. De reden waarom je de RS6 boven een Audi A6 of S6 koopt is vanwege de V8 motor. Standaard haalt de RS6 250 kilometer per uur. Wat de acceleratie betreft gaat de RS6 Performance bijvoorbeeld van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 3,7 seconden, wat een indrukwekkende prestatie is als je bedenkt dat het hier om een auto van 2,7 ton gaat. De RS6 Performance is ongelooflijk snel, hij heeft uitstekende prestaties.

2. Gebruikskosten

audi-rs6-quattro

Bron: Qoets.nl

We gaan niet zeggen dat dit de goedkoopste is, want dat is hij niet; maar als je hem vergelijkt met auto’s van vergelijkbare prestaties, zijn de gebruikskosten beslist een pluspunt aan deze auto. Wat het onderhoud betreft, dat moet elk jaar gebeuren en de auto is verkrijgbaar met lange levensduur onderhoudsschema’s. Het onderhoud kost rond de €650 per jaar. Omdat het een V8 motor is, moet je ook rekening houden met de brandstofkosten. Elke V8 zal dorstig zijn, zeker als het een twin-turbo is, maar een van de interessante kenmerken van deze motor is de “On Cylinder Demand”. Deze functie houdt in dat als je in de stad bent of als je vrij langzaam rijdt, hij vier van de cilinders uitschakelt, wat het brandstofverbruik ten goede komt. Ondanks de hoge prijs kan je gelukkig nog een Audi RS6 occasion aanschaffen.

3. Quattro systeem

Quattro – Het legendarische systeem voor vierwielaandrijving dat het wereldkampioenschap rally domineerde. Dit is een systeem waarvan Audi’s rivalen het nut inzagen en het hebben nagebootst. De RS6 baande de weg binnen zijn sector met ongelooflijke grip en stabiliteit in alle weersomstandigheden. Met het Quattro systeem vergroot de RS6 het vertrouwen van de bestuurder en geeft hij een veilig gevoel achter het stuur, of het nu op ijs is, in de regen, op los grind; hij neemt het allemaal in zich op. Dit is een van de beste dingen aan de RS6, dat je er het hele jaar door in alle wegomstandigheden mee kunt rijden en dat je je er heel zelfverzekerd achter het stuur door voelt.

4. Technologie

audi-rs6-systeem

Bron: Qoets.nl

De Audi RS6 biedt tal van fantastische technologische voorzieningen. Er is een ongelooflijke reeks standaardfuncties die je kunt krijgen en een heleboel opties die je zelf kunt uitkiezen. Een opvallend kenmerk bij de Audi RS6 performance bijvoorbeeld zijn de LED Matrix koplampen. De werking ervan is dat ze ingebouwde camera’s hebben die in principe eventuele voorliggers detecteren en dan afzonderlijk enkele van de LED’s laten vallen om de voorligger niet te verblinden maar toch de weg heel goed verlicht te houden. Het systeem slaagt er ook in met het navigatiesysteem te praten, krijgt de gegevens zodat het de bochten kan voorsorteren en dan de LED’s zo kan afstellen dat ze om de bochten heen kijken. Een behoorlijk gave functie. Er is een ongelooflijke hoeveelheid fantastische veiligheidsfuncties en een ervan heet Rest Recommendation System dat standaard wordt geleverd. Hoe het werkt is dat de auto je vertelt wanneer je een rustpauze moet nemen, gewoon op basis van hoe je rijdt en je rijpatroon verandert.

5. Draagvermogen

Een van de grootste redenen waarom mensen een Audi RS6 rijden is het laadvermogen. Hoe fantastisch het ook zou zijn om in tweezits supercars te rijden; veel mensen hebben gezinnen, bagage, honden, fietsen en zelfs caravans en de RS6 kan het allemaal aan. De auto heeft vijf zitplaatsen met achterin veel ruimte voor het gezin en een van de grootste voordelen van een stationcar is dat je een enorme bagageruimte krijgt. Er is genoeg ruimte voor een paar honden of veel bagage. Een ander kenmerk dat je op een RS6 zult opvallen zijn de dakdragers, die je kunt gebruiken om kano’s, skies, fietsen en tal van andere dingen op te zetten, zodat de RS6 een auto is waarmee je op avontuur wilt gaan.

6. Geluid

Met een V8 Twin-Turbo motor is de RS6 een van de mooist klinkende auto’s! Het mooie van de RS6 is dat je hem gewoon in de comfort-stand kunt zetten en dan wordt hij stil en onopvallend, maar met een druk op de knop zet je hem in de Dynamische stand en wordt het beest pas echt wakker.

7. Design

audi-rs6-quattro-deur-binnenkant

Bron: Qoets.nl

Je kunt gerust zeggen dat de RS6 opmerkelijk goed verouderd is als je bedenkt dat deze vorm in 2013 uitkwam. De Performance versie kwam in 2016, maar had geen drastische styling veranderingen. Wat niet verandert is dat de RS6 bedoeld is als een heel ingetogen auto. Wat wij mooi vinden aan de RS6 Performance is de houding. Mannelijk en gretig, maar niet te agressief en opzichtig.

8. Comfort

Er zijn tegenwoordig veel te veel prestatie-auto’s waar je meer dan een uur in de auto zit en je stapt uit met een gezonde rug. Hetzelfde geldt voor de Audi RS6. Dat komt omdat hij geleverd wordt met de RS Super Sport Stoelen. Ze zijn verwarmd en op meerdere manieren elektrisch verstelbaar, maar het belangrijkste is dat ze erg comfortabel zijn. Het maakt niet uit of je een magere of grote vent bent, je gaat in deze passen. Ze omhelzen je als je de bochten omgaat, geweldig voor lange ritten met achterin voldoende ruimte voor de passagiers, zodat het een heerlijke auto is om in te zitten.

9. Bouwkwaliteit

audi-rs6-quattro-koplamp

Bron: Qoets.nl

Audi heeft als merk een fantastische reputatie als een van de meer betrouwbare sportwagenfabrikanten. Dit is Duitse techniek op zijn best. De Duitsers weten wel hoe ze auto’s moeten bouwen. De RS6 is een zeer robuuste en duurzame auto. Ze gebruiken hoogwaardige materialen voor het interieur. De stoelen zijn namelijk gemaakt van hoogwaardig leer. Verder wordt er gebruikt van Carbon Fibre materiaal en heb je al het fantastische infotainment en navigatie dat heel intuïtief werkt.

10. Alles in één

Wat is nu het allerbeste aan de Audi RS6? Het is het feit dat alles wat we genoemd hebben in één pakket is gerold. Het is de ultieme allrounder met drie auto’s in één gerold, het zijn prestaties vermengd met praktische bruikbaarheid, het is het ingetogen uiterlijk vermengd met een monsterlijke V8, het is een dagelijkse chauffeur die je het hele jaar door in alle weersomstandigheden kunt gebruiken en die je op elk avontuur kunt meenemen. Het allerbeste aan de Audi RS6 is dus dat hij alles in één auto verenigt.

Laat een reactie achter