De verhuur van boten is eindelijk het internettijdperk ingegaan. Denk er eens over na en vergelijk het eens met de verhuur van auto’s. Je kunt altijd en overal een auto huren. Heb je een auto nodig op het vliegveld? Er zijn er honderden, zo niet duizenden, om uit te kiezen. Een grotere auto nodig om op een gezinsvakantie te gaan? Meestal kun je er een huren bij jou in de buurt of zelfs misschien van je buren lenen. Wil je gewoon een sportwagen huren omdat dat kan? Geen probleem. Een boot huren? De meeste mensen weten niet eens waar ze moeten beginnen.

Waarom zou je een boot kopen als je ze ook kunt huren? Deze vraag had tot voor kort niet echt een antwoord, omdat het vinden van een huurboot hetzelfde was als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Hoe werk je de logistiek uit?

1. Boten zijn duur

boot varen

De kosten van de aanschaf van een boot zijn over het algemeen vrij hoog. We hebben het over tienduizenden euro’s, afhankelijk van het soort boot dat je graag gebruikt. Hiervoor moet je dus behoorlijk veel geld verdienen.

2. Boten worden afgeschreven

Sommige mensen gebruiken (en trekken hiervoor ook de rente af) hun boten als tweede huis. Het is geweldig – het ultieme huis aan het water. Het enige probleem is dat boten, in tegenstelling tot de meeste tweede huizen op het land, net als auto’s afgeschreven moeten worden, wat betekent dat ze na verloop van tijd hun waarde verliezen. Boten meten hun verbruik niet in kilometers, maar in de uren dat de motor is gebruikt. Hoe meer je jouw boot gebruikt, hoe meer waarde je eruit haalt. Wanneer je een boot huurt, hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken over de waarde op de lange termijn. Het enige wat je hoeft te doen is te genieten van het plezier op korte termijn!

3. Je hebt misschien wel gehoord dat BOAT staat voor Bust Out Another Thousand

Deze zin werd populair omdat boten veel onderhoud vergen. Als je niet wordt afgeschrikt door de aanschafkosten van een nieuwe boot, bekijk dan eens de onderhoudskosten. Alles is duurder voor een boot omdat ze over het algemeen altijd buiten liggen. De materialen die worden gebruikt om een boot te bouwen, moeten bestand zijn tegen zout water en weerbestendig zijn, wat betekent dat ze ook duurder zijn. Of jouw boot nu in een jachthaven ligt of in jouw achtertuin staat, het weer eist zijn tol en de boot vereist een consistente reiniging en inspectie.

4. Er zijn veel soorten boten om van te genieten

varend boot

Het leuke van het huren is, dat je om verschillende redenen verschillende boten kunt huren. Wil je de dag doorbrengen met vissen? Huur dan een vissersboot. Wakeboarden? Huur een wakeboard-boot. Je begrijpt het wel. Een weekendje weg op een jacht met de wind als voortstuwing? Huur dan een zeilboot. Er zijn zoveel verschillende manieren om te genieten van het varen, maar het bezit van een boot beperkt je tot waar een schip voor is ontworpen. Er zijn ook zoveel plekken om te varen. Je kunt een keer in British Columbia gaan vissen en de volgende keer dat de zee jouw naam roept, door het Caribisch gebied gaan varen.

5. Boten liggen voor 92% van de tijd stil

De gemiddelde schipper gebruikt zijn of haar boot ongeveer 8% van het jaar. Dan blijft er 92% van het jaar over dat de boot niet wordt gebruikt. Twaalf maanden per jaar opslag, onderhoud en verzekering voor 30 dagen plezier? Hmmm. Zoals hierboven al vermeld, betaal je alleen voor de uren dat je een boot huurt.

6. Geen schuldgevoelens bij het verlaten van het dok

Wanneer je een boot bezit en deze niet gebruikt, voel je je schuldig. Waarom? Omdat je deze enorme investering hebt gedaan, dus waarom zou je nog iets anders gaan doen op een zomers weekend? Nou, er zijn veel redenen. Er zijn nog veel meer leuke activiteiten en bestemmingen om van te kunnen genieten, maar misschien geniet je er nog minder van als je je boot nutteloos en leeg laat liggen.

Laat een reactie achter