Als je een nieuwe computer wilt kopen, vraag je je misschien af of je voor een laptop of een desktop moet kiezen. Een desktop biedt de meeste kracht tegen de laagste prijs, maar een laptop biedt vergelijkbare prestaties in een veel kleinere verpakking.

Als je draagbaarheid boven alles stelt, is een laptop de enige logische keuze. Buiten dit scenario is het echter gemakkelijk om te beargumenteren dat desktops over het algemeen een aanzienlijk beter product zijn. Hier zijn tien redenen waarom desktops superieur zijn.

1. Desktops zijn krachtiger

Kracht is de meest voor de hand liggende reden om een desktop te kopen. Hoewel laptops steeds krachtiger worden, is er een grens aan wat je kunt bereiken als elk onderdeel in zo’n klein apparaat moet passen. Topprestaties vind je alleen in desktopcomputers. En als je een laptop wilt met specificaties die vergelijkbaar zijn met die van een desktop, dan kun je verwachten dat je aanzienlijk meer betaalt voor identieke prestaties.

Het is de moeite waard om op te merken dat het belang van vermogen sterk afhangt van waar je de computer voor wilt gebruiken. Als je alleen wilt internetten, video’s bekijken en tekstverwerken, dan bieden desktops bijna geen voordeel. Het is wel beter als je een echt workstation nodig hebt, waarop je bijvoorbeeld goed kan photoshoppen.

2. Desktops zijn goedkoper

Desktops zijn aanzienlijk goedkoper dan laptops. Het verschil is vooral merkbaar bij high-end computers, waar een desktop gemakkelijk de helft goedkoper kan zijn dan een vergelijkbare laptop.

Dit is natuurlijk belangrijk als je een budget hebt, maar het is het overwegen waard, ongeacht wat je uitgeeft. Als je aanzienlijk meer betaalt voor dezelfde specificaties, kun je het verschil in prijs gemakkelijk besteden aan krachtigere onderdelen of randapparatuur.

3. Desktops zijn gemakkelijker te upgraden

Laptops zijn erg handig als je ze van plaats naar plaats wilt vervoeren, maar ze zijn het tegenovergestelde als je een upgrade wilt. Als je een desktop wilt upgraden, is het gewoon een kwestie van de behuizing openen en een onderdeel toevoegen. Sommige desktops zijn zelfs zo ontworpen dat er al ruimte beschikbaar is.

In een laptop zit alles tegen elkaar aan. Dit leidt tot aanzienlijke beperkingen van wat je kunt upgraden. Het maakt het ook moeilijk om daadwerkelijk iets te installeren.

4. Desktops zijn gemakkelijker te repareren

Laptops kunnen ook problematisch zijn als je een reparatie moet uitvoeren. Als een individueel onderdeel kapot gaat, moet dat uiteraard worden vervangen. Op een desktop is dit iets dat met minimale technische kennis kan worden gedaan.

Op een laptop kan het een uitdaging zijn om het apparaat open te maken zonder iets te breken, en individuele onderdelen kunnen niet altijd worden vervangen.

5. Desktops kunnen aan blijven staan

game-room-desktop-setup

Een voordeel van desktops dat veel mensen over het hoofd zien is dat ze onbeperkt aan kunnen blijven staan. Dit is handig voor mensen die ’s nachts programma’s willen draaien of hun computer als server op afstand willen gebruiken.

Een laptop kun je ook onbeperkt aan laten staan, maar daar zijn ze niet voor ontworpen en je loopt het risico dat je de hardware beschadigt.

6. Desktops zijn moeilijker te stelen

Laptops zijn ideaal om mee te nemen van plaats naar plaats, maar om dezelfde reden zijn ze ook populair bij dieven. Desktopcomputers zijn vaak moeilijk mee te nemen en worden daarom alleen gestolen door mensen met een zekere mate van vastberadenheid.

Diefstal van laptops is een potentieel probleem, zowel wanneer je ze meeneemt naar buiten als wanneer je ze gebruikt op een openbare plaats. Je kunt sloten kopen om laptop diefstal te voorkomen, maar veel van deze accessoires verminderen wel de draagbaarheid en het gemak.

7. Desktops produceren minder geluid

Desktops variëren sterk in geluidsemissie. Maar als je een desktop wilt kopen die helemaal stil is, ongeacht welke programma’s je draait, dan zijn die niet moeilijk te vinden. Dat komt omdat een desktop voldoende ruimte heeft om zoveel ventilatoren te installeren als nodig zijn om de boel koel te houden zonder lawaai toe te voegen.

De ventilatoren die in laptops worden geïnstalleerd zijn vooral gekozen vanwege hun grootte. Hierdoor worden veel laptops behoorlijk luidruchtig als er resource-intensieve programma’s op draaien.

8. Desktops bieden meer poorten

Desktops hebben een groot aantal poorten, waardoor je zoveel randapparatuur kunt aansluiten als je wilt. Als een specifieke poort niet beschikbaar is, kan het ook mogelijk zijn om er een toe te voegen.

Laptops bieden deze mate van flexibiliteit niet. Door ruimtebeperkingen is er een limiet aan het aantal poorten dat je praktisch kunt installeren. En dit kan problematisch zijn als je nieuwe randapparatuur wilt toevoegen.

9. Desktops hebben grotere schermen

De schermen van laptops zijn de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Schermen van 17 inch zijn nu gemeengoed en ze hebben zoveel pixels dat je comfortabel kunt werken met meerdere tabbladen en programma’s tegelijk open. Ondanks dit feit kunnen laptops qua schermgrootte gewoon niet concurreren met desktops.

Desktopschermen beginnen meestal bij 20 inch en de meeste desktops zijn nu uitgerust met schermen die aanzienlijk groter zijn. Hoewel je natuurlijk een extern beeldscherm aan een laptop kunt toevoegen, neemt dit de draagbaarheid weg waarvoor veel mensen een laptop kopen.

10. Je kunt je eigen desktop maken

Laptops worden nu verkocht in een grote verscheidenheid aan configuraties. De meeste fabrikanten bieden een overvloed aan opties op het gebied van processor, RAM en harde schijf. Tegelijkertijd kies je nog steeds uit een specifieke lijst van de fabrikant.

Als je voor een desktop kiest, kun je letterlijk je eigen desktop samenstellen. Dit biedt veel meer keuze en stelt je in staat om een computer te maken die is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Niet iedereen heeft dit niveau van maatwerk nodig of wil het zelfs, maar het is een optie die alleen op een desktop te vinden is.

Desktops zijn superieur – mits je geen draagbaarheid nodig hebt

Laptops zijn zeer draagbaar en voor sommige mensen zijn ze daarom de voor de hand liggende keuze. Als je een computer nodig hebt die je de hele week op verschillende locaties wilt gebruiken, is een desktop natuurlijk ongeschikt.

Dezelfde logica geldt als je weinig ruimte hebt. Een desktop of een Rack Server heeft een bureau nodig, terwijl een laptop overal gebruikt kan worden.

Buiten deze specifieke scenario’s zijn desktops echter de betere optie voor de meeste mensen. Ze bieden de meeste kracht tegen de laagste prijs, zijn gemakkelijk te upgraden/repareren en hebben schermen die het uitvoeren van de meeste taken vergemakkelijken.

Laat een reactie achter