Met zoveel problemen die tegenwoordig spelen – klimaatverandering, plasticvervuiling, ontbossing, verlies van koraalriffen & biodiversiteit, waterschaarste, om er maar een paar te noemen – staat de mode-industrie bij de meeste mensen niet echt op de voorgrond als probleem of oplossing. Helaas hebben we slecht nieuws voor je – de kledingindustrie is vuil en draagt in belangrijke mate bij tot milieu- & menselijke schade. Het goede nieuws is dat duurzame mode zoals &Co Woman veel van deze problemen aanpakt op manieren die je misschien niet verwacht.

1. Het redt dierenlevens

meisje-blije-geit-boederij

Dit is misschien geen nieuws voor je, maar de mode-industrie houdt ervan te doden voor de mode. Een veel voorkomende misvatting is dat leer bijvoorbeeld een bijproduct van de vleesindustrie is. Dit is echter niet altijd het geval. Geschat wordt dat alleen al de leerindustrie meer dan 430 miljoen dieren per jaar slacht en doodt. Ik ga hier niet verder op in want het is een onderwerp voor zichzelf, maar als je je meer wilt informeren over dierenleed in de mode-industrie, volg dan deze link.

Duurzame modemerken zijn steeds meer het gebruik van wreedheid vrije alternatieven gaan omarmen, en er is er een voor bijna elk stuk modemateriaal – polyester gemaakt van afval uit de oceanen, tassen gemaakt van gerecyclede autogordels, plantaardige composteerbare gympen, zijde gemaakt van gist, en bio-gefabriceerde veganistische wol. Maar een van de meest gevraagde leeralternatieven van deze tijd komt van ananas. De stof wordt gemaakt met behulp van de bladeren van ananassen tijdens het oogstproces, waardoor bijprodukt-afval een nieuwe bestemming krijgt.

2. Kwaliteit vermindert afval

Duurzame merken leggen de nadruk op kwaliteit, door materialen en afwerkingen te gebruiken die gemaakt zijn om lang mee te gaan en die ook vriendelijk zijn voor het milieu. De kleding die door snelle modemerken gemaakt wordt is niet gemaakt om lang mee te gaan – het doel is om je meer te laten kopen, dus waarom zou de aandacht gericht zijn op het maken van kwaliteits kleding die lang meegaat? Door duurzame merken te kiezen die kwaliteit leveren, kun je zowel je afval verminderen als de hoeveelheid kleding die je koopt (wat je ook geld bespaart).

3. Het leert ons kleding te waarderen

kleding-rek

Het is gewoon zo gemakkelijk om in een winkel naar een prachtig, afgewerkt kledingstuk te kijken en te vergeten dat er een verhaal en een levenscyclus achter zit. De waarheid is dat we afstandelijk zijn omdat de industrie ons daartoe aanmoedigt. Maar bewust zijn van alle schaduwzijden van deze industrie zal hopelijk leiden tot bewuster consumentisme. Eén die planeet-, dier- & mensvriendelijk is.

Het is tijd om de invloed van onze koopbeslissingen te erkennen. Niet als een onbeduidend onderdeel van onze moderne levensstijl dat met elk seizoen verandert, maar als een verantwoordelijkheid voor het milieu en de mens, die de toekomst van onze planeet sterk kan beïnvloeden. Aan het eind van de dag kunnen we kiezen of we deel van het probleem willen zijn, of deel van de oplossing

4. Duurzaam is tijdloos

Bij snelle mode draait alles om trends, maar we hebben al zo lang te horen gekregen wat we moeten dragen dat velen van ons vergeten zijn hoe onze eigen unieke stijl eruit ziet. Veel duurzame merken richten zich op het maken van tijdloze stukken van hoge kwaliteit. Cureer je eigen persoonlijke stijl, zeg geldverspillende modetrends vaarwel en draag kleren die jou weerspiegelen.

5. Vermindering van een ecologische voetafdruk

natuur

De wereldwijde mode-industrie stoot per jaar een fikse hoeveelheid broeikasgassen uit en draagt zo massaal en actief bij aan de opwarming van de aarde. Een van de redenen is dat het overgrote deel van onze geliefde kleding op aardolie gebaseerd is en gemaakt wordt van fossiele brandstoffen, waaronder polyester, acryl & nylon (kijk op de etiketten van je kleding, je zult verrast zijn). Deze materialen vergen in de productiefase aanzienlijk meer energie dan natuurlijke of gerecycleerde vezels.

Duurzame merken aan de andere kant gebruiken vaak materialen van natuurlijke of gerecycleerde stoffen, die beduidend minder tot geen chemische behandeling nodig hebben, weinig water, minder energie en geen meststoffen of pesticiden om te groeien. De meeste biologische stoffen zoals linnen, hennep, biologisch katoen & TENCEL™ (gemaakt van duurzame houtpulp) zijn zelfs biologisch afbreekbaar. Deze milieuvriendelijke stoffen gaan gemakkelijk over de planeet en zijn verbazingwekkende duurzame alternatieven.

6. Het is beter voor de planeet

De fashion industrie laat een enorme ecologische voetafdruk achter. Van de impact op de stortplaats, en het stroom- en waterverbruik, tot de pesticiden en insecticiden die bij de katoenteelt gebruikt worden en de chemicaliën die in de watervoorziening terechtkomen en de gezondheid van de mensen in de toeleveringsketen aantasten, is het veilig om te zeggen dat snelle mode een echt probleem voor het milieu is. Door voor duurzame mode te kiezen kun je nee zeggen tegen het steunen van de negatieve milieu-impact die de mode-industrie veroorzaakt, en op je beurt je eigen ecologische voetafdruk verkleinen.

7. Het is beter voor de mens

Snelle mode heeft de kosten van kleding laag gehouden, ten koste van lage lonen en arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden. Door over te schakelen op ethisch gemaakte merken verzeker je je ervan dat de kleding waar je je geld aan uitgeeft geen misbruik gemaakt heeft van arbeiders of kinderarbeid gebruikt.

8. Duurzame mode ondersteunt veiligere arbeidsomstandigheden

werk-kleding-productie-vrouw

Geloof het of niet, maar moderne slavernij bestaat wel degelijk. Minimumlonen (als ze al bestaan), eindeloze werktijden, onaanvaardbare gezondheids- en veiligheidsomstandigheden en een verbod op vakbonden is hoe de werkelijkheid er voor de meeste kledingarbeiders in de fast fashion sector uitziet. Bovendien zijn verbaal en fysiek misbruik nog steeds gangbare praktijken in grote delen van de industrie. Er bestaan een paar informatieve documentaires over het sociale onrecht in de snelle mode-industrie.

Milieu-ethische merken pleiten voor menswaardige arbeidsomstandigheden, gezondheidszorg en eerlijke lonen voor hun arbeiders, die meestal boven het gemiddelde liggen. Over het algemeen tonen ze een groter doel naar het scheppen van economische kansen voor mensen in nood om een eind te maken aan armoede. We willen ons allemaal goed voelen over onze kleren, en daar hoort ook bij dat we ons goed voelen als we weten onder welke omstandigheden ze gemaakt zijn. Het welzijn van de betrokken mensen is even waardevol als dat van het milieu en de dieren, vind je niet?

Omdat kleding een grote rol speelt in ons dagelijks leven, is het voor ons allemaal een uiterst toegankelijke weg om verandering teweeg te brengen. Ook al kunnen we het reilen en zeilen van een modebedrijf niet rechtstreeks sturen, we kunnen onszelf wel voorlichten en bewust maken van wie onze kleren maakt, waarvan ze gemaakt zijn en hoe hun productie mensen en de planeet beïnvloedt.

Laat een reactie achter