Van eenmansvisies naar wereldwijde massaproductie, elektrische auto’s hebben in de afgelopen decennia een lange weg afgelegd maar hebben nu eindelijk in de auto-industrie, die met de dag stoffiger dreigde te worden, hun plek verworven. Met zo ongeveer alles dat nieuw is voor de markt (en ook voor ons woordenboek) betekent de menselijke angst voor verandering voor insiders keer op keer een grote uitdaging.

Gelukkig kunnen we je nu geruststellen! Elektrisch rijden is een feit en verovert in een snel tempo ons straatbeeld. Nieuwe én oude autofabrikanten hebben eindelijk onze vraag naar schoon vervoer gehoord. Ongeacht of je naar jouw eerste auto op zoek bent of het huidige model wilt vervangen, dit zijn de redenen waarom jij vandaag nog elektrisch zou moeten gaan rijden.

Het is goedkoper

elektrische auto

Voor iedere portemonnee is dat natuurlijk mooi meegenomen. Zelfs met de dalende olieprijzen zijn elektrische auto’s nog altijd goedkoper in het gebruik dan hun traditionele tegenhangers (benzine-/dieselauto’s). Elektrische auto’s besparen per jaar rond 75% van de conventionele benzineconsumptie en komen bovendien wereldwijd in aanmerking voor een breed scala aan overheidssubsidies en andere fiscale voordelen. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat er een laadpaal in de buurt van je huis staat.

Het is zelfvoorzienend

Een karakteristieke eigenschap van de mens. Bij elektrisch rijden, hoef jij je niet langer zorgen te maken over het vinden van een pompstation. In plaats daarvan kun je, terwijl jouw auto wordt opgeladen, elders van jouw dag genieten. Gemakkelijk vanuit huis, op het werk of onderweg. Met een toenemende beschikbaarheid aan particuliere zonnepanelen, kunnen wij zelfs ons eigen elektriciteit opwekken. Zo wordt op de lange termijn het laden van elektrische auto’s nóg voordeliger.

Het is schoon

Het enige voordeel, dat er écht toe doet. Elektrisch rijden produceert geen schadelijke fijnstoffen en leidt tot een verminderde CO2-voetafdruk. Natuurlijk vindt er bij het opwekken van elektriciteit nog steeds uitstoot plaats. Toch is er uit recent onderzoek van het Amerikaanse Union of Concerned Scientists gebleken dat ongeacht waar jij jouw elektrische auto oplaadt – zelfs als het in een regio is waar relatief veel vieze energie wordt verbruikt (zoals bijvoorbeeld kolen) – de uitstoot significant minder is dan bij het rijden en het bijtanken van een benzine-/dieselauto. Daarnaast worden elektriciteitsnetwerken steeds meer voorzien van zonne- en windenergie. Dit belooft dus nóg schoner laden voor elektrische auto’s. In vele Europese landen worden elektrische auto’s zowel thuis als in het openbaar met groene elektriciteit opgeladen.

Het is simpel

Het geheim achter gemak. Ondanks dat het een geavanceerde technologie is, zijn elektrische auto’s gemakkelijk te onderhouden. De afwezigheid van een benzine- of dieselmotor betekent dat er minder bewegende stukken zijn. Dit zorgt ervoor dat de kosten van onderhoud veel lager zijn en dat er geen olie vervangen hoeft te worden. De remblokken vereisen echter wel periodiek onderhoud, maar dat is vooral dankzij de recuperatieremmen aanzienlijk minder dan bij conventionele auto’s. De instant torsie, het verbeterd bereik en een geluidloze rit, maken elektrische auto’s bovendien een waar plezier om mee te rijden.

Het is duurzaam

elektrische autos opladen

De geruststelling voor rijders met een elektrisch voertuig. Elektrische auto’s hebben een klein bereik en hebben veel tijd nodig om op te laden. Vooroordelen zoals deze zien wij van mijlenver aankomen. Wat vaak door nieuwe bestuurders over het hoofd wordt gezien, is dat het opladen bijna altijd bij een laadpaal thuis tijdens een goede nachtrust of op het werk tijdens kantooruren gebeurt. Sterker nog, wist jij dat de radius van elke elektrische auto meer dan voldoende is om onze dagelijkse woon-werk afstand in Nederland af te leggen? In feite rijdt minder dan 80% van de Europeanen gemiddeld meer dan 65km per dag. Dit betekent dus dat elke elektrische auto in jouw rijbehoeften kan voorzien. Met de ontwikkeling van duurzamere batterijen van grotere capaciteit, meerdere laadpunten en snelladers, zullen elektrische auto’s met slechts één laadbeurt nog langere afstanden binnen een kortere laadtijd kunnen afleggen.

Laat een reactie achter