E-bikes worden steeds populairder en dat is eigenlijk ook wel logisch, want wie wil er nu niet heerlijk een eindje fietsen zonder daarvan uitgeput terug te komen?

Nog steeds niet helemaal overtuigd? In dit artikel bespreken we nog een paar andere redenen waarom je de aankoop van een e-bike echt zou moeten overwegen. En als je op zoek bent naar de mooiste en beste E-bikes, dan kan je de website van Batavus zoeken.

1. Je kunt verder, sneller en langer fietsen

Elektrische fietsen bieden natuurlijk veel van dezelfde voordelen als normaal fietsen, maar omdat je een steuntje in de rug krijgt, kun je grotere afstanden afleggen en ook langer op je fiets rijden.

Je kunt ook sneller dan de meeste fietsers rijden en in sommige gevallen zelfs sneller dan auto’s. Hoewel moderne motoren 50 keer sneller kunnen rijden dan de auto’s van 100 jaar geleden, betekent door de enorme drukte op de weg dat de gemiddelde autosnelheid in het verkeer helemaal niet is toegenomen.

2. Je zult vaker een eindje gaan fietsen

Volgens een recent rapport van het Transport Research Laboratory worden gewone fietsen minder dan 25 keer per jaar uit de schuur gehaald, waarbij 46% slechts één of twee keer per week wordt gebruikt.

Ter vergelijking gebruikt 30% van de mensen met elektrische fietsen ze één keer per dag, terwijl maar liefst 81% minstens één keer per week fietst. Dat betekent dat gebruikers van de e-bike twee keer zoveel fietsen als gewone fietsers.

3. E-bikes kunnen je helpen om fit te blijven

elektrische fiets

Omdat je meer fietst, trap je ook meer – zelfs als die elektromotor je soms helpt.

Dat is goed nieuws voor je hart, je longen en je bloeddruk omdat eindeloze wetenschappelijke onderzoeken het verband tussen regelmatige lichaamsbeweging en verminderde stressniveaus hebben aangetoond.

E-bikes zijn ook geweldig voor mensen die het leuk vinden om op een fiets te rijden, maar het gevoel hebben dat ze dit niet kunnen. Dat kan komen omdat hun conditie niet goed genoeg is of vanwege hun leeftijd of een ziekte.

4. E-bikes kunnen je helpen om geld te besparen

Je kunt al vanaf € 750 een nieuwe e-bike van behoorlijke kwaliteit kopen, terwijl de onderhoudskosten (voor onderdelen zoals banden, kettingen en remblokjes) ongeveer gelijk zijn aan die van een gewone fiets.

Met andere woorden, het is veel goedkoper dan het kopen, het verzekeren en het onderhouden van een benzine- of een dieselauto en het kost ook veel minder dan een OV-abonnement te kopen of het regelmatig reizen met het openbaar vervoer.

Wat betreft de kosten voor het opladen van de batterij van je fiets hebben we het over centen die bij je elektriciteitsrekening worden opgeteld.

5. E-bikes zijn geweldig voor woon-werkverkeer

Ze zullen je niet alleen geld besparen maar ook de ellende van het vaststaan in het verkeer of overvolle treinen en bussen.

Ook al bezit je effectief een gemotoriseerd voertuig, je hebt geen rijbewijs nodig en toch mag je de fietspaden gebruiken.

En omdat je een beetje hulp van die motor krijgt, zal het je niet te veel inspanning kosten waardoor je gewoon uiteindelijk fris op het werk aankomt. Een lange reis naar huis na een dag hard werken, zal er ook niet zo ontmoedigend uitzien!

6. E-bikes zijn veiliger dan gewone fietsen

De meeste ongevallen met fietsen op de weg vinden plaats op kruispunten of rotondes. Dit komt vaak door het feit dat het een paar vitale seconden duurt voordat de fiets daadwerkelijk op volle snelheid is.

Als je die kleine motor hebt om je te helpen versnellen, kom je sneller uit de gevarenzone. Om dezelfde reden heb je ook minder kans om door rood licht te rijden.

Je zult ook sneller vertragen voor bochten – waar ook vaak gevaarlijke situaties kunnen ontstaan – omdat je de motor van de fiets kunt gebruiken om sneller tot stilstand te komen of juist vaart te maken.

Ten slotte, omdat je de verkeersstroom gemakkelijker kunt bijhouden, hoeven minder auto’s, bussen en vrachtwagens je in te halen, wat ook veiliger rijden betekent.

7. E-bikes zijn geweldig voor fietsen over bergen en heuvels

E-bikes komen echt tot hun recht als het gaat om rijden over bergen en heuvels. Meestal zijn de fietsen uitgerust met een verscheidenheid aan versnellingen om je te helpen bij het trappen, als je geconfronteerd wordt met een bijzonder zware klim. Je kunt de motor van je fiets gewoon op de hoogste stand zetten en ondanks het extra gewicht van de motor als een soort van superheld bergopwaarts rijden!

Het is één van de redenen waarom e-bikes steeds populairder worden onder mountainbikers omdat het hen in staat stelt om meer tijd te besteden aan het genieten van de afdalingen (het leuke deel) dan aan het beklimmen van de bergen en de heuvels (het minder leuke deel).

8. E-bikes zijn in het geval van zijwind en tegenwind geweldig

Als je een motor hebt om je te ondersteunen, kun je de wind, wat de vijand van iedere fietser is, met gemak aan.

De wind in je rug is geweldig maar als de wind vanaf de zijkant waait of als je wind tegen hebt, kan dat je plezier verpesten en zelfs potentieel gevaarlijk zijn.

Door de hoeveelheid kracht die je motor heeft, kun je zowel zijwind als tegenwind makkelijk doorstaan.

9. Ze helpen je de wereld te verkennen

elektrische-fiets-berg

E-bikes zijn ook ideale toerfietsen. Ze hebben standaard dikkere banden en de meeste fietsen hebben oogjes om fietstassen en rekjes aan te monteren.

Dit betekent dat lange afstanden niet alleen comfortabeler, maar ook beter beheersbaar zijn omdat de motor kan worden ingeschakeld om te helpen wanneer het gewicht van je kampeerset te zwaar wordt.

10. E-bikes zijn gewoon enorm leuk om op te rijden

Ja, het rijden op een e-bike is vergelijkbaar met het rijden op een gewone fiets, maar zodra je de motor inschakelt, zul je merken dat elke keer dat je op de trappers trapt – afhankelijk van de instelling die je gebruikt – je er drie, vier, vijf of misschien zelfs wel 10 slagen harder mee gaat.

Laat een reactie achter