Honden zijn een van de populairste huisdieren ter wereld. Ze zijn speels, aanhankelijk en trouw aan hun baasjes, en ze kunnen ook helpen mensen en eigendommen te beschermen.

Er kleven echter ook veel nadelen aan de zorg voor een hondse metgezel. Ze hebben veel en regelmatig beweging nodig. Het verwerken van hun poep is onaangenaam en tijdrovend. Honden komen met geuren, haren, vlooien en kauwsporen, die allemaal ongewenst zijn. Dan zijn er nog de dierenarts rekeningen, die astronomisch kunnen zijn als ze gewond raken bij een ongeluk of ernstig ziek worden. Ongelukken daargelaten, regelmatige controles en medicijnen kosten nog steeds een aardige duit.

De 15 belangrijkste nadelen van het hebben van een hond staan hieronder. Elk nadeel wordt in detail besproken in de volgende paragrafen.

1. Levensduur

Honden leven niet bijzonder lang. Je bouwt in de loop der jaren een zeer hechte band met ze op, en dan, op een dag, sterven ze. Dit kan bijzonder pijnlijk zijn voor kinderen. Doorgaans is de levensduur van een hond ergens tussen de 7 en 12 jaar, afhankelijk van het ras.

De maanden voorafgaand aan de dood van een hond zijn vaak ook moeilijk. Sommige kunnen het vermogen verliezen om te controleren wanneer ze plassen of poepen. Anderen kunnen ernstige gewrichtsproblemen krijgen en niet meer in staat zijn om trappen te lopen en moeten worden gedragen.

Naarmate de gezondheid van een hond afneemt, is het aan de eigenaar om moeilijke beslissingen te nemen over de vraag of bepaalde dure medische procedures moeten worden ondergaan in een poging het leven van het dier te verlengen, of dat euthanasie de meest humane en logische optie is.

2. Training

rennende-honden-park

Honden hebben regelmatig beweging nodig om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Dit klinkt goed totdat je elke ochtend voor je werk of school vroeg moet opstaan om ze mee te nemen voor een wandeling, om ze vervolgens aan het eind van een lange dag weer uit te laten zodra je thuiskomt en nog een keer voor het slapen gaan.

Het kan ook zijn dat je sociale afspraken moet onderbreken of inperken omwille van je hond. De aanbevolen hoeveelheid dagelijkse beweging voor de meeste honden is 30 minuten tot 2 uur, hoewel bepaalde honden meer nodig hebben.

Afhankelijk van ras en individuele kenmerken kunnen sommige honden zelfs meer activiteit nodig hebben. Als je langere tijd van huis bent (bijvoorbeeld van 8:30 tot 17:45 uur), moet je misschien een hondenuitlater inhuren om je maatje uit te laten terwijl je weg bent. Deze diensten zijn niet goedkoop.

3. Blaffen

Sommigen doen het meer dan anderen, maar vrijwel alle honden blaffen. Dat kan veel irritatie veroorzaken. Soms is er gewoon iemand nodig die op een fiets langsrijdt om ze af te schrikken, terwijl het andere keren een geluid is waar ze niet aan gewend zijn. Soms willen ze gewoon aandacht.

Wat de oorzaak ook is, blaffen is vervelend. Veel honden blaffen als ze thuis of in de auto worden achtergelaten, en hoewel je het niet merkt, omdat je weg bent, kunnen je buren er wel iets over te zeggen hebben.

4. Allergieën en fobieën

Zoals elk huisdier dat je in huis haalt, kunnen honden allergieën opwekken bij mensen. Ze maken sommige mensen ook bang, wat goed is als de persoon in kwestie een potentiële inbreker is, maar niet als het een vriend, een familielid of de postbode is.

5. Aandacht

Honden zijn sociale roedeldieren, en ze kijken naar jou voor leiderschap en goedkeuring. Dat betekent dat ze veel aandacht nodig hebben. Ze hebben regelmatig aaien en spelen nodig. Als je dit niet doet, zal je hond ongelukkig zijn en zelfs overgaan tot destructief gedrag, zoals het opkauwen van je meubels en bezittingen.

In tegenstelling tot katten doen honden het niet goed in hun eentje. Als je niet de bandbreedte hebt om je hond veel gezelschap en gezelschap te geven, zal hij waarschijnlijk depressief worden en destructief gedrag gaan vertonen.

6. Algemeen onderhoud

De soorten onderhoud die nodig zijn variëren per hondenras, maar er is altijd werk aan de winkel. Of het nu gaat om borstelen, borstelen, nagels knippen, een bad geven of een gebitsbehandeling, een hond gezond houden vereist doorzettingsvermogen, toewijding en veel geld. Als je hond toevallig gedragsproblemen heeft, kan professionele training ook nodig zijn.

7. Uitgaven voor hondenvoer

Hondenvoer kan na verloop van tijd duur uitpakken, vooral voor grotere rassen. Op voeding kun je echt niet beknibbelen, je wilt dat je hond gezond blijft, dus kun je op dit gebied niet beknibbelen. De meeste goedkopere hondenvoeders zijn grotendeels samengesteld uit vulstoffen zoals maïs die niet bijzonder voedzaam zijn voor honden, en de duurdere voeders zijn aanzienlijk duurder.

Volgens The Spruce Pets kost hoogwaardig hondenvoer “meestal ergens tussen de €20 en €59 per maand (€245 tot €687 per jaar).” Dit getal varieert uiteraard afhankelijk van de grootte van de hond. Grotere honden eten meer; kleinere honden eten minder.

8. Noodzakelijke extra’s

Voedsel en dierenarts rekeningen zijn niet de enige dingen die geld kosten – je moet ook allerlei andere spullen aanschaffen als je een hond krijgt: speeltjes, traktaties, halsbanden, shampoo, vlooiendruppels. Al deze spullen kosten geld en moeten in je huis passen.

Struikelen over hondenspeeltjes en half uitgekauwde botten zal een regelmatig voorkomend verschijnsel worden in je huis, en tenzij je hond een van de weinige rassen is die niet veel verharen, zullen oppervlakken zonder hondenhaar erop tot het verleden gaan behoren.

9. Vlooien

Vlooien zijn dol op honden. Ze irriteren hen mateloos en kunnen veel tijd, geld en moeite kosten om er vanaf te komen. Het is niet alleen de hond die behandeld moet worden – de vlooien en hun eitjes kunnen ook overleven in je tapijt en meubels.

Als je eenmaal van de vlooien af bent, moet je nog steeds tijd en geld besteden om je hond te beschermen tegen toekomstige uitbraken. Geneesmiddelen tegen vlooien en teken kosten geld, en als het probleem ernstig genoeg wordt dat je een verdelger nodig hebt, reken dan op minstens €300.

10. Veterinaire kosten

poodle-met-andere-hond

Dierenartskosten kunnen enorm zijn. Je huisdier zal in de beginfase van zijn leven een aantal basisprocedures, inentingen en verzorging nodig hebben, en hoewel die je niet failliet zullen laten gaan, zijn ze niet bepaald goedkoop. Als de hond een ongeluk krijgt, ziek wordt, of oud begint te worden, kunnen de zorgkosten dramatisch stijgen.

Volgens Forbes “kan een grote hond over een levensduur van 12 jaar, met toevoeging van diverse eenmalige kosten, tot €21.500,- kosten.” Als je niet een of twee ruggen over hebt om elk jaar aan het eten en de verzorging van een huisdier te besteden, is het aanschaffen van een hond financieel gezien misschien niet de beste zet.

11. Vroege ochtenden

Honden maken je elke ochtend vroeg wakker, zelfs als het weekend is en je gepland had om uit te slapen of pas om 3 uur ‘s nachts naar bed bent gegaan. Ze kunnen natuurlijk op elk moment van de dag snoozen, dus ze zien het niet als een big deal. Als je waarde hecht aan uitslapen, kun je gefrustreerd zijn als je ontdekt dat je hondgenoot een die-hard “ochtendmens” is.

12. Poep

Honden poepen, en dat doen ze veel. Als je een verantwoordelijke eigenaar bent en regelmatig met je hond gaat wandelen, zul je dagelijks met de hand uitwerpselen in zakken doen, oprapen en weggooien. Het is normaal dat een hond tussen de 1 en 5 keer per dag poept. Deze stand van zaken duurt zolang je de hond hebt.

Dit betekent dat je eraan moet denken om elke keer dat je het huis verlaat hondenzakjes mee te nemen. Bovendien zul je waarschijnlijk af en toe te maken krijgen met ongelukjes binnenshuis. Als je hond in iets terechtkomt wat niet mag (dit is meestal onvermijdelijk), kan hij diarree krijgen of overgeven in je huis, en dan ben jij degene die de rommel opruimt.

13. Reislogistiek

In tegenstelling tot katten, die onafhankelijk zijn en een paar dagen met eten en water kunnen worden achtergelaten als je een weekendje weg gaat, doen honden het niet goed in hun eentje. Als je op reis gaat, zul je moeten betalen voor een hondenoppas of een alternatief onderkomen voor je huisdier moeten vinden. Of je nu een oppas inhuurt of in zee gaat met een hondendagverblijf of pension, de kosten kunnen snel oplopen.

14. Plas

Ik noemde al poep, maar ook plas kan een probleem zijn. Zelfs nadat je het moeizame proces van zindelijk maken van je hond hebt doorlopen, zullen ze nog steeds plassen waar ze willen als ze buiten zijn, ook vlak voor huisgasten of kinderen. De meeste honden hebben ook af en toe ongelukjes binnenshuis, en jij bent degene die ze opruimt.

15. Graven

hond-bal-bek

Honden graven graag, en graven kan je erf of gazon ernstig overhoop halen. Als je trots bent op de nette tuinaanleg van je huis, kun je gefrustreerd raken door de destructieve capriolen van je hond buiten.

De keuze is aan jou

Hondenbezit kan een van de grootste geneugten van het leven zijn, maar het kan ook een enorme pijn in de kont zijn. Denk je dat je de fysieke, tijdelijke, financiële en emotionele capaciteit hebt om een groot, afhankelijk dier in je leven te brengen en er de komende tien jaar voor te zorgen? Zo ja, dan ben je waarschijnlijk een goede kandidaat voor hondenbezit.

Als een van de bovenstaande punten je echter aan het twijfelen heeft gebracht, moet je misschien nog eens nagaan of hondenbezit wel past bij jouw levensstijl en leefsituatie. Huisdier bezit moet je niet overhaasten, en elk huisdier verdient een verantwoordelijk, liefdevol en zorgzaam thuis.

Denk goed na of dit iets is waar je in zult kunnen voorzien. Als je niet zeker bent, blijf dan onderzoek doen, breng tijd door met de honden van andere mensen, en zorg dat je er helemaal klaar voor bent voordat je besluit te adopteren.

Laat een reactie achter