Neem een kind mee naar een speeltuin, en meestal gaan ze eerst naar één ding – de glijbanen. Dus waarom houden kinderen van glijbanen? Wij zetten alle grootste redenen op een rijtje.

1. Een stimulerende ervaring

Kinderen houden van de kick van het glijden. De bries in hun gezicht en de snelle beweging zijn zo opwindend dat ze gretig terug naar de top klimmen en weer naar beneden glijden.

2. Onmiddellijk plezier

girl on slide

Zodra een kind de glijbaan beklimt om de bovenkant van de glijbaan te bereiken, is het slechts een kwestie van zitten en naar beneden gaan om plezier te hebben. Die onmiddellijke stormloop maakt het zo opwindend. Andere speeltoestellen kunnen extra inspanning vereisen voordat het plezier begint. Schommels, bijvoorbeeld, vereisen een paar minuten van het opbouwen van momentum om een spannende hoogte te bereiken. Glijbanen zijn snelle manieren om te genieten van een speeltuin, en dat maakt ze de moeite waard om er zelf eentje te kopen bij Scalaxl bijvoorbeeld.

3. Een minder intimiderende optie

Niet elk kind kan over kabels slingeren of specifieke materiaal beklimmen, maar vele kinderen kunnen glijden. De glijbanen zijn minder intimiderend dan andere speeltoestellen, waardoor dit ook leuk kan zijn voor jonge kinderen.

4. Ongestructureerd spelen

Kinderen doen het goed als ze ongestructureerd kunnen spelen, leren en de wereld ervaren. Het is een leuke vorm van beweging die kinderen aanspreken en hen aanmoedigen om te spelen zonder zich veel aan de regels te moeten houden. Hiermee brengt het kinderen verbeteringen in cognitieve, fysieke, sociale, en emotionele ontwikkeling.

5. Prikkeling van de zintuigen

boy in blue shirt in white bathtub

Glijbanen kunnen de zintuigen van kinderen stimuleren. Naast reuk, zicht, smaak, tast en gehoor, hebben we proprioceptie en vestibulaire systemen. Proprioceptie laat ons weten waar ons lichaam zich bevindt in de ruimte. Vestibulaire systemen worden ook wel evenwichtssystemen genoemd, en zij helpen informatie te ontvangen over hoe ons lichaam beweegt en hoe snel het beweegt.

Kinderen krijgen een beter gevoel voor hun positie en locatie als ze glijden, met behulp van proprioceptie. Glijden helpt ook bij de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan, omdat kinderen snel van de glijbaan afglijden en tot stilstand komen. Hun evenwichtsorgaan verwerkt die informatie, en glijden kan ook helpen om het evenwicht van een kind te verbeteren.

6. Verbetert de stemming

Beweging en lichaamsbeweging maken endorfine vrij. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat we ons goed voelen door onze stress te verminderen en onze stemming te verbeteren. Dit positieve effect heeft een invloed op kinderen als ze spelen, van de ene glijbaan naar de andere gaan en klimmen om de volgende glijbaan te bereiken. Met een boost in activiteit en endorfines, kunnen kinderen ervaren:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Minder symptomen van lichte angst
  • Een ontspannen en kalm gevoel
  • Verbeterde slaap
  • Stimuleer socialisatie

Als er meerdere kinderen tegelijk op de speelplaats zijn, hebben ze al de gelegenheid om te socialiseren. Maar vooral glijbanen op speelplaatsen kunnen communicatie en samenwerking bevorderen.

Kinderen die van dezelfde glijbaan gebruik willen maken, leren hoe belangrijk het is om om de beurt te gaan en te communiceren met leeftijdsgenootjes als ze in de rij gaan staan. Ze kunnen wennen aan beleefdheid en wachten op een ander voordat ze aan de beurt zijn, en met hun medeleerling praten zodra ze onderaan de glijbaan zijn. Ze zullen ook geduld oefenen terwijl ze wachten en sociale normen leren.

7. Aanzetten tot ontdekken

Tunnelglijbanen kunnen ook een vleugje mysterie toevoegen. Een kronkelende tunnelglijbaan verbergt de onderkant van de toestellen en moedigt kinderen aan naar beneden te glijden om de kronkels en bochten te voelen.

Deze vormen van verkenning kunnen dan vertrouwen wekken. Kinderen oefenen dapperheid als ze een nieuwe glijbaan nemen. Als ze erin slagen de toestellen te gebruiken en beseffen hoeveel plezier ze hebben gehad, zullen ze het avontuur met vertrouwen herhalen.

8. Leer oorzaak en gevolg

metalen-tunnel-glijbaan

Door te leren wat oorzaak en gevolg is, leren kinderen dat elke actie gevolgen heeft. Als kinderen op een glijbaan spelen, leren ze dat als ze op het toestel gaan zitten, ze naar de bodem glijden. Het is misschien niet een voor de hand liggende vaardigheid die kinderen zich eigen maken en waar ze actief over nadenken, maar ze zullen er toch mee bezig zijn.

Oorzaak en gevolg, of causaliteit, leert kinderen dat daden resulteren in resultaten, of die nu positief of negatief zijn. Door te spelen beginnen ze de oorzaak-gevolgrelaties om zich heen te begrijpen. Dat kan ten goede komen aan meer gecompliceerde lessen over causaliteit en de emoties en reacties van hun leeftijdsgenootjes.

9. Stimuleer besluitvorming

Spelen op een glijbaan kan meer keuzes met zich meebrengen dan je zou verwachten. De eerste beslissing die kinderen moeten nemen als ze verschillende glijbanen voorgeschoteld krijgen, is welke ze zullen kiezen. Of er nu een enkele ladder naar de top is of een speelstructuur, kinderen zullen vervolgens beslissen hoe ze gaan klimmen. Ze zullen nadenken over waar ze hun handen en voeten zullen plaatsen als ze naar boven gaan.

Als een kind eenmaal de top van een glijbaan heeft bereikt, moeten ze beslissen hoe ze er vanaf glijden. Blijven ze zitten en glijden ze voorzichtig naar beneden, of proberen ze zich te forceren om snelheid te maken? Als kinderen zich bezighouden met deze besluitvormingsstappen, ontwikkelen ze vaardigheden die hen helpen besluitvaardiger en zelfverzekerder te worden.

Laat een reactie achter