Je hebt misschien al wel gemerkt dat steeds meer gebouwen hun daken hebben bedekt met planten en bloemen. Ook wel bekend als ‘levende daken’ of als groene daken, kiezen veel eigenaren van gebouwen er tegenwoordig voor om zowel nieuwe als bestaande gebouwen te voorzien van een groen dak.

Maar groene daken zijn eigenlijk geen nieuwe architecturale trend, want ze bestaan al duizenden jaren. In Scandinavische landen werden vroeger al graszoden op de daken van gebouwen gelegd om als dikke isolatie of als alternatief voor hout te fungeren.

Kolonisten op de Amerikaanse Great Plains gingen in de late jaren 1800 nog een stapje verder en bouwden huizen die uitsluitend uit stukken gesneden zoden bestonden. Helaas waren dergelijke huizen wel erg gevoelig voor lekkage en vielen zelfs soms op de bewoners in elkaar.

Denk jij dat je oude dakpannen wel een make-over kunnen gebruiken of wil je dat je huis gewoon milieuvriendelijk is? In dit artikel bespreken we tien goede redenen waarom jij of het bedrijf waar je werkt een groen dak zou moeten overwegen.

1. Het helpt de stad groener te maken

De vergroening van steden biedt meer leefgebied voor bijen, vlinders, insecten en vogels. Mobilane is marktleider in het duurzaam ontwikkelen en leveren van zulk soort groene daken. De groensystemen van Mobilane bieden een kant en klare oplossing voor bijna elke situatie. Denk hierbij aan kant en klare hagen, groene daken, groene wanden en -gevels.

Dus neem de volgende keer dat je gras ziet op een dak even de tijd om alle geweldige voordelen, die groene daken ons bieden, te waarderen.

2. Het regelt de temperatuur van het gebouw

Groene wanden en daken kunnen de temperatuurschommelingen van dakoppervlakken verminderen. Dit kan leiden tot aanzienlijk lagere temperaturen in een gebouw en het kan dus ook omdat het koeler is voor lagere kosten voor de airconditioning zorgen.

3. Het vermindert het UHI-effect

Planten koelen steden tijdens de hete zomermaanden en verminderen het Urban Heat Island (UHI) effect. Ze helpen ook om de hoeveelheid stof in de lucht te verminderen.

4. Het vermindert geluidsoverlast

Harde oppervlakken reflecteren het geluid in plaats van het te absorberen. Groene daken kunnen fungeren als geluidsisolatie omdat ze het geluid absorberen en de geluidsniveaus verminderen.

5. Het verbetert de productiviteit en de gezondheid

Uitzicht op of toegang tot een groen dak of ander groen kan de productiviteit en de concentratie van het personeel verhogen maar het heeft ook positieve effecten op het psychisch welzijn. Er is ook veel bewijs dat aantoont dat groene ruimtes zieke mensen kunnen helpen om sneller te herstellen. Uiteraard zorgt een groen dak ook voor vermindering van co2.

6. Het verlaagt rekeningen en verhoogt de waarde

Hoewel het aanleggen van een groen dak op een gebouw relatief duur kan zijn, zouden de voordelen van het groene dak in de toekomst, bijvoorbeeld door het verlagen van de energierekeningen en de onderhoudskosten van het dak, moeten leiden tot financiële besparingen. Er is ook aangetoond dat de waarde van een gebouw met een groen dak hoger is dan de omliggende gebouwen zonder een groen dak.

7. Het verbetert de esthetiek van een gebouw

Afhankelijk van de diepte van het dak kunnen groene daken een breed scala aan planten hebben, van sappige sedums tot bloeiende vaste planten en zelfs dwergbomen! Al deze vegetatie verbetert het uiterlijk van een gebouw zowel van de buitenkant als van binnen.

8. Het vermindert de afvoer van regenwater

In tegenstelling tot conventionele daken, die zijn ontworpen om zo snel mogelijk van het regenwater af te komen, absorberen groene daken de regenval en houden ze het meeste water ook vast. Dit kan helpen om de druk op de riool- en afvoersystemen tijdens de piekperioden te verminderen en het kan er ook voor zorgen dat al het regenwater niet in één keer het systeem binnenstroomt.

9. Het verbetert de output van zonnepanelen

Zonnepanelen en groene daken werken perfect samen, zelfs als ze om de ruimte moeten concurreren. Een onderzoek uit Duitsland ontdekte dat zonnecellen boven een groen dak een 6% hogere output hadden in vergelijking met cellen boven een bitumen dak. Dit komt door de lagere luchttemperaturen, die worden veroorzaakt door de vegetatie.

10. Het verlengt de levensduur van een dak

Een groen dak dat op de juiste manier is geïnstalleerd en goed wordt onderhouden, moet de normale levensduur van een dak met 2 tot 3 keer kunnen verlengen. Europese daken kunnen tussen de 30 en 50 jaar meegaan.

Laat een reactie achter