Er zijn goede redenen om koffie te drinken en er zijn ook een paar redenen om het juist niet te doen. Dit artikel is voor mensen die op zoek zijn naar redenen om lekker koffie te blijven drinken en die nespresso capsules te blijven kopen voor thuis.

Je hebt om je heen vast wel mensen die tegen cafeïne zijn. Je kent die mensen wel. Ze vertellen je dat het slecht is voor je gezondheid.

In dit artikel tonen we je een lijst met enkele goede redenen om juist wel een kopje koffie te blijven drinken. Onthoud goed wat we in dit artikel bespreken zodat je de volgende keer dat je je favoriete koffiehater tegenkomt, tenminste met tegenargumenten kunt komen.

Terwijl je hun vertelt waarom koffie wel gezond is, kun je zeggen dat de informatie afkomstig is “uit een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift” en dan zul je merken dat de koffiehater al snel een toontje lager zingt.

Maar nu even serieus, dit zijn enkele wetenschappelijke redenen om met mate koffie te blijven drinken.

De beste 11 voordelen voor het drinken van koffie

three person holding beverage cups

Vermindert pijn

Het drinken van twee kopjes koffie kan de spierpijn na een training tot 48% verminderen. Informatie afkomstig uit Journal of Pain, maart 2007 (link)

Verhoogt je vezelinname

Een kopje vers gezette koffie vertegenwoordigt een bijdrage van maximaal 1,8 gram vezels van de aanbevolen dagelijkse inname van 20-38 gram. Informatie afkomstig uit Journal of Agricultural and Food Chemistry (link).

Beschermt je tegen de ontwikkeling van levercirrose

Natuurlijk kun je ook gewoon je alcoholinname verminderen. Informatie afkomstig uit Archives of Internal Medicine (link). Een ander recenter onderzoek toonde ook de beschermende voordelen van koffie voor de lever aan. Nog een ander onderzoek toonde aan dat zowel koffie als cafeïnevrije koffie de leverenzymspiegels van koffiedrinkers verlaagden. Dit onderzoek is gepubliceerd in the Hepatology Journal.

Verlaagt het risico op het krijgen van diabetes Type 2

Degenen die 6 of meer kopjes koffie per dag consumeerden, hadden 22% minder risico op het krijgen van diabetes. Informatie afkomstig uit Archives of Internal Medicine (link). Een recent overzicht van onderzoek uitgevoerd door Frank Hu van de Harvard University toonde aan dat het risico op het krijgen van diabetes type 2 met 9% afneemt bij elke kopje koffie dat dagelijks wordt geconsumeerd. Cafeïnevrije koffie verminderde het risico met 6% per kopje.

Verlaagd het risico op het krijgen van de ziekte van Alzheimer

Er is aanzienlijk bewijs dat cafeïne je kan beschermen tegen het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Informatie afkomstig uit European Journal of Neurology (link). Een recent onderzoek isoleerde ook de verbindingen in gebrande koffie die verantwoordelijk kunnen zijn voor het voorkomen van de opbouw van de hersenplaque waarvan wordt aangenomen dat deze de ziekte veroorzaakt.

Vermindert het risico op zelfdoding en depressie

Een onderzoek onder 86.000 vrouwelijke verpleegkundigen dat maar liefst 10 jaar heeft geduurd toont een verminderd risico op zelfmoord bij koffiedrinkers. Informatie afkomstig uit Archives of Internal Medicine (link). Een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door de Harvard School of Public Health toonde aan dat vrouwen die 4 of meer kopjes koffie dronken 20% minder kans hadden op het ontwikkelen van een depressie. Link naar het onderzoek.

Het beschermt je tegen het krijgen van de ziekte van Parkinson

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben zullen minder snel roken of koffie drinken dan hun gezonde broers en zussen. Zorg er alleen voor dat je door overmatig roken geen longkanker krijgt. Informatie afkomstig uit Archives of Neurology (link).Zelfs recenter onderzoek uit Zweden heeft aangetoond dat het drinken van koffie het risico op het ontwikkelen van Parkinson vermindert, zelfs wanneer genetische factoren een rol spelen. Nog een ander onderzoek (hier gepubliceerd) wees uit dat cafeïne in combinatie met EHT (een stof die in koffiebonen wordt gevonden) ratten beschermende voordelen bood die genetisch vatbaar waren voor het ontwikkelen van Parkinson.

Koffiedrinkers hebben minder risico op het krijgen van hartaandoeningen

Koreaanse onderzoekers ontdekten dat deelnemers aan een onderzoek die 3 tot 5 kopjes koffie per dag dronken, minder snel de eerste tekenen van hartaandoeningen vertoonden. Het onderzoekAndere voedingsfactoren moeten ook worden opgemerkt, omdat Koreanen meestal een ander dieet hebben dan Westerlingen. Uit Een recenter onderzoek uitgevoerd in Brazilië bleek dat degenen die minstens drie kopjes koffie per dag consumeren, de neiging hebben om minder verkalking in hun kransslagaders te ontwikkelen. Een onderzoek uit 2019 bevestigde dat koffie geen verharding van de slagaders veroorzaakt.

Koffiedrinkers hebben sterker DNA

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in het European Journal of Nutrition toonde aan dat koffiedrinkers DNA hebben met een sterkere integriteit, omdat de witte bloedcellen van koffiedrinkers veel minder gevallen van spontane DNA-strengbreuk hadden. Korte samenvatting van het onderzoek.

Lager risico op het krijgen van multiple sclerose

Recent onderzoek toonde aan dat het drinken van minstens 4 kopjes koffie per dag kan helpenom je te beschermen tegen de ontwikkeling van MS. Er wordt aangenomen dat de koffie de neurale ontsteking die mogelijk tot de ontwikkeling van de ziekte leidt vermindert. Het onderzoek werd gepubliceerd in theJournal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry

Koffie vermindert het risico op het krijgen van darmkanker

Zelfs een matige koffieconsumptie kan de kans op het ontwikkelen van colorectale kanker met 26% verminderen. Dit beschermende voordeel neemt toe met meer consumptie. Het onderzoek wordt hier gedetailleerd beschreven.

Laat een reactie achter