Met de vele soorten yoga die je tegenwoordig kunt proberen en de soorten die specifiek zijn ontworpen om je te helpen om spieren te vormen en je lichaam te versterken, zou je denken dat er steeds meer mannen aan yoga zouden doen. Maar het tegendeel is waar en veel mannen doen helemaal niet aan yoga.

In dit artikel bespreken we een paar goede redenen waarom mannen ook aan yoga zouden moeten doen.

1. Yoga bevordert gewichtsverlies en bevordert een algehele gezonde levensstijl

man near wall

Iedereen die zegt dat yoga geen workout voor je hele lichaam kan zijn, heeft waarschijnlijk nog nooit aan yoga gedaan. Zelfs de gemakkelijkste vormen van yoga kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Volgens het Journal of Alternative Medicine verloren mannen met overgewicht die dagelijks yoga- en ademhalingsoefeningen deden gemiddeld 4 pond in slechts 10 dagen. Het diep ademen via je buik is een belangrijk onderdeel van yoga en dit activeert het parasympathische zenuwstelsel en het verlaagt de niveaus van cortisol, wat een hormoon is dat je lichaam helpt om vet in de buikstreek vast te houden.

Voeg daar een sterker immuunsysteem en positieve effecten op de bloeddruk aan toe en het is je moeilijk voor te stellen wat mannen ervan weerhoudt om op de yogamatjes te gaan staan. Yoga draagt ook bij aan het verbeteren van de gezondheid van het hart.

2. Yoga kan je andere workouts helpen verbeteren en het oplopen van blessures voorkomen

Met de toegenomen kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen, die je hebt verkregen bij het doen aan yoga, zul je merken dat het je bij andere fysieke inspanningen ook beter af gaat. Yoga legt bijvoorbeeld een basis voor effectief gewichtheffen. Yoga vergroot het bewegingsbereik en verhoogt een diepere toegang tot meer spiervezels, waardoor een substantiëlere hypertrofie in een bepaalde spiergroep mogelijk wordt. Hypertrofie is de vergroting van de spieren, die op cellulair niveau begint. Yoga voorkomt ook het oplopen van blessures omdat goed uitgerekte spieren zich sneller herstellen. En niet te vergeten leert mindfulness yoga je de grenzen van je lichaam pas echt goed leren kennen.

3. Yoga kan het libido verhogen en de seksuele prestaties verbeteren

Een verhoogd libido en verbeterde seksuele prestaties worden beide in verband gebracht met het regelmatig beoefenen van yoga. In een onderzoek uit 2010 werd aangetoond dat yoga de seksuele functie bij mannen op alle gebieden verbetert. De ademhalingstechnieken en de concentratie, die in yoga wordt onderwezen, kunnen mannen helpen om hun seksuele energie beter te kanaliseren. Dit kan leiden tot een verhoogd seksueel uithoudingsvermogen en zal je veel gevoeliger en ontvankelijker maken voor je partner. Dit in combinatie met de voordelen voor de geestelijke gezondheid kan yoga wonderen doen en zal het dus niet alleen je gezondheid maar ook de relaties die je opbouwt verbeteren.

4. Yoga helpt om chronische pijn in de onderrug te verlichten

man doing hand stand

Yoga kan een enorme verlichting bieden aan mensen die lijden aan verschillende vormen van rugpijn en dan vooral chronische lage rugpijn. Voor mannen, die de hele dag op kantoor zitten, is yoga één van de beste manieren om de pijn en de verkeerde houding door langdurig zitten te bestrijden. Yoga helpt ook om je rug, je nek en je schouders een groot plezier te doen. Yoga zal namelijk voor een betere houding zorgen. Je hebt mensen waarschijnlijk al horen zeggen dat ze door aan yoga te doen ook het gevoel hebben langer te zijn geworden. Het aanmoedigen van een goede houding helpt in de toekomst veel pijn te voorkomen. Zorg er voor dat je goede workout gear hebt, zodat je de juiste bewegingen kunt uitvoeren met bijvoorbeeld elastieken.

5. Yoga vermindert stress en helpt je beter te slapen

Veel mensen voelen zich niet alleen door de fysieke voordelen tot yoga aangetrokken, maar houden vooral ook van de bijbehorende impact, die het op de geestelijke gezondheid heeft. Naast het verbeteren van de algehele fysieke fitheid, is yoga ook een effectieve behandeling voor angst, depressie en slapeloosheid. Yogahoudingen, met name inversies, helpen mensen om een betere nachtrust te krijgen en zorgen voor de verlichting van stress. Yoga helpt je rustiger te maken en opmerkzaam te zijn. Ook zal het voor ontspanning zorgen en de ademhalingstechnieken, die de hele dag door worden gedaan, zullen de nachtrust bevorderen. En in het gehaaste leven van tegenwoordig is even gedwongen je apparaten, deadlines en de dagelijkse beslommeringen opzij schuiven voor iedereen het broodnodige herstel, dat ze zo hard nodig hebben.

Laat een reactie achter