De wereld van het winkelen van 2019 lijkt misschien wel erg materialistisch en voornamelijk te worden gestuurd door impulsen. Maar er is ook goed nieuws: het is aan het veranderen. Het kan enorm waardevol zijn om even te pauzeren, op adem komen en een stapje terug te doen voordat je merkt dat je naar de kassa wordt gekatapulteerd.

De aantrekkingskracht van de laatste restanten van de uitverkoop of te worden aangetrokken door een extravagante “waarom-zou-je-niet-kopen”, zijn verleidelijke gevoelens die we allemaal van tijd tot tijd kunnen ervaren. Frustrerend genoeg is het gevoel van spijt, als het product ons in de steek laat, een slepende emotie.

Dus, voordat we een beslissing nemen over een product dat je gaat kopen, kunnen we beter een beetje onderzoek doen om te bekijken wat er in termen van alternatieven op de markt te vinden is. Producten die mij echt opvallen, zijn producten die lang meegaan en tegelijkertijd milieuvriendelijk zijn.

In dit artikel bespreek ik vijf redenen waarom je milieuvriendelijke producten zou moeten kopen, die lang meegaan omdat het ondersteunen van het milieu en het hebben van een product dat tientallen jaren meegaat zeker zijn verdiensten heeft. Laten we maar meteen beginnen.

1. Bespaar geld

geld

Wanneer je een beslissing neemt over jouw volgende aankoop, kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor het artikel met een goedkoper prijskaartje. Het is een verleidelijke route, maar ook een route die je gemakkelijk radeloos kan maken – je zult het product uiteindelijk opnieuw moeten kopen en dan weer (en dan misschien… alweer). Na verloop van tijd kom je in een cirkel terecht en blijf je meer geld uitgeven voor een product dat hetzelfde doel zal hebben.

Dit is waar het kopen voor het leven echt in uitblinkt. Als je in staat bent en ook bereid om de investering vooraf te doen, zal het kopen van producten voor het leven je op de lange termijn geld besparen. Laten we eens een voorbeeld bekijken.

Stel dat je in een supermarkt voor ongeveer €10 een goedkope braadpan met een antiaanbaklaag koopt. Met een goedkope pan kun je er misschien 1-2 jaar, misschien 3 jaar, gebruik van maken voordat je krassen, een los handvat of zelfs kromtrekken opmerkt.

Bekijk het met een gietijzeren pan eens van de andere kant.

Deze zware pannen uit één stuk zijn gemaakt om lang mee te kunnen gaan en kunnen ook tegen een stootje. Ze kunnen zelfs op verschillende warmtebronnen worden gebruikt – op een kampvuur, een kookplaat of in een oven om er maar een paar te noemen.

Hoewel ze duurder zijn dan het eerder genoemde alternatief, zijn deze pannen vrijwel onverwoestbaar en gaan ze generaties lang mee. Dus, voor een snelle vergelijking van wat je betaalt als je een goedkope pan blijft kopen, in vergelijking met het eenmalig kopen van een pan, kun je het volgende overwegen.

2. Beter voor het milieu 

natuurpark

Wanneer je een ethisch geproduceerd en duurzaam product kunt kopen, zoals bijvoorbeeld Shampoobars, help je het milieu niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Producten die lang meegaan betekenen minder afval, wat betekent dat onze stortplaatsen niet zo vol zullen wordt, minder vervuiling en dat het milieu gezonder is. Bij Shampoobars.nl gebruiken ze geen plastic, wat al veel helpt! Wanneer dat duurzame product milieuvriendelijk is, misschien door het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals bamboe of hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, wordt hun directe ecologische voetafdruk verkleind.

3. Betere restwaarde

leren laptoptas

Het spreekt voor zich dat, als ooit de dag komt dat je afstand wilt doen van jouw kostbare bezit, een beter product een hogere restwaarde zal hebben. Laten we zeggen dat je twee meubels (twee stoelen bijvoorbeeld) verkoopt, die je nu al 5 jaar hebt. De ene stoel heeft een verwachte levensduur van 10 jaar, de andere heeft een levensduur van 40 jaar en wordt gedekt door een levenslange garantie.

Welke stoel zal volgens jou uiteindelijk voor meer geld worden verkocht? Waarschijnlijk de stoel met een levensduur van 40 jaar. Hoewel je waarschijnlijk meer vooruit betaald hebt voor de stoel met de langere levensduur, behoudt het ook beter zijn restwaarde en dus zul je als je ooit besluit om het te verkopen, waarschijnlijk hieraan meer geld verdienen dan aan de goedkopere versie.

4. Beter voor je gezondheid

schoenen aantrekken fit man

Het is een probleem dat je makkelijk over het hoofd ziet wanneer je op een wereldbewuste manier koopt – jouw eigen gezondheid. Veel producten die we dagelijks gebruiken, met name wasmiddelen en schoonmaakproducten, kunnen agressieve chemicaliën bevatten die niet bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Het kopen van niet-duurzame producten in plaats van duurzame producten kan ook leiden tot stress als ze niet voldoen en je gedwongen wordt om ze te vervangen, waardoor je uiteindelijk meer tijd en geld kwijt bent.

Een minder bekende boosdoener om in de gaten te houden, is gewoon de oude verf. Veel traditionele soorten bevatten VOC‘s (vluchtige organische stoffen). Verven met een hoge VOC-concentratie zijn niet goed voor het milieu of voor jouw gezondheid en kunnen bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid of zelfs ernstigere gezondheidseffecten zoals kanker veroorzaken.

Als je om deze benodigdheden te vervangen natuurlijke producten gebruikt, zorg je ervoor dat je geen schadelijke chemicaliën inademt, die schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid.

5. Je voelt je goed over je aankoop

winkelcentrum

En niet alleen op het spannende moment dat je moet betalen. Het kopen van een milieuvriendelijk alternatief en een product dat jaren meegaat, draagt bij aan de vermindering van het totale huishoudelijke afval en helpt de wereld een groenere plek te worden om te wonen.

Veel milieuvriendelijke bedrijven zetten zich tegenwoordig ook in voor duurzaamheid. Sommigen geven elke keer iets voor het milieu als een item in hun winkel wordt gekocht en anderen doen dat door bijvoorbeeld apparatuur terug te kopen of nemen initiatieven die ervoor zorgen dat activiteiten groener worden. Het kopen van producten van bedrijven als deze is een andere geweldige manier om je goed over je aankopen te voelen.

Volgens Business Insider ontdekte een onderzoek van Ogilvy Earth dat 80% van de shoppers duurzamere keuzes wil maken, maar dat slechts 20% dat ook daadwerkelijk doet. Dus ga ervoor en moedig anderen ook aan. We hebben de hulpmiddelen om te kunnen evolueren naar een duurzamere, minder verkwistende levensstijl. Wees dus niet bang om anderen aan te moedigen en de levens van de mensen in je gemeenschap en die van jezelf te veranderen.

Laat een reactie achter