Als je aan dekens denkt, denk je waarschijnlijk aan warme en gezellige nachten opgekruld in bed of ontspannen tijd op de bank bij de open haard. Het komt erop neer dat er weinig dingen troostrijker zijn dan het gevoel van een deken wol.

De nederige plaid behoort gemakkelijk tot de gezelligste stukken voor in huis. Materialen als katoen, fleece, en wol bieden je verschillende mogelijkheden die je het hele jaar door kunt verwisselen, afhankelijk van je behoefte aan comfort. Kleuren die de regenboog overspannen in tinten van licht naar donker geven karakter aan elke kamer in huis. Ze zijn ook mooie geschenken voor de speciale mensen in je leven. Ze zijn perfect voor housewarmings, verjaardagen en om iemand te verrassen die een opkikkertje kan gebruiken.

Maar wat maakt ze, behalve hun duidelijke zichtbare schoonheid en textuur, zo bijzonder? Waarin verschillen plaids van een gewone deken? En wat is hun doel? Als je er toevallig een in de buurt hebt, of erover denkt er een voor thuis aan te schaffen, dan kun je deze handige tips in gedachten houden.

Het is fijn om makkelijk te verplaatsen

Plaids bieden mensen het comfort van een gewone deken, gekoppeld aan het gemak van iets aanzienlijk kleiners dat overal in huis gebruikt kan worden. Denk even aan de gemiddelde deken. Wat je op bed legt is ongeveer even groot als je matras en je beddenlakens, dus als je iets hebt dat groter is dan een queen is het waarschijnlijk veel te groot om het eenvoudig vast te pakken en door het huis te verplaatsen.

plaid-thee-boek

De deken daarentegen is kleiner – maar niet klein. Hij is precies groot genoeg voor je comfort. Hij bedekt je lichaam, maar je kunt hem gemakkelijker om je heen slaan zonder je zorgen te maken dat je gehuld bent in een overweldigende hoeveelheid stof die over de vloer kan slepen als je je beweegt. Je kunt hem bijvoorbeeld op de vloer leggen en erop liggen, of op de rugleuning van de bank, zodat je hem kunt pakken als je het een beetje fris hebt. Plaids zijn geweldig voor die momenten waarop je wilt ontspannen, tot rust komen.

Het is een gezellige toevoeging voor je interieur

Een plaid is niet alleen heerlijk om over je schouders te slaan als je het koud hebt of om je benen te bedekken als je op de bank ligt te kroelen. Het dient ook als accentstuk dat perfect bij je interieur past. Je kunt een kleurrijke stijl op zo veel slimme manieren benutten. Als je een kamer hebt met een tamelijk subtiel, ingetogen kleurenpalet, is een fleurige deken over de bank gedrapeerd perfect om je ruimte op te vrolijken.

Je kunt hem ook over je bed draperen als een aantrekkelijke loper om een klein accent aan je slaapkamer toe te voegen. Kies een stijl die past bij de kussens die je over het dekbed hebt uitgestrooid, of iets dat aansluit bij een andere kleur in de kamer, zoals gordijnen, een vloerkleed, of een tapijt. Het voordeel van een werpdeken is dat hij ongelooflijk veelzijdig is als inrichtingsmiddel. Het verplaatst zich gemakkelijk van ruimte naar ruimte, zodat je zonder veel moeite het uiterlijk van je kamers snel kunt opfrissen.

Het is een perfecte beschermhoes

red and white plaid textile

Misschien besef je pas hoe waardevol het is om voorwerpen rond je huis te beschermen als je een huisdier-ouder wordt of kinderen krijgt. Hoe dan ook, je zult merken dat er talloze redenen zijn om je banken en stoelen onder te houden. Huisdieren verharen van nature, wat betekent dat je bekleding zich vrij snel met verdwaalde haren zal ophopen. Dat is het soort afval dat je zo goed mogelijk kunt proberen onder controle te houden, maar waar je nooit helemaal vat op krijgt – en dat kan frustrerend zijn. Maar het is veel gemakkelijker om een plaid te wassen!

Hetzelfde geldt voor de rommel die kleintjes van tijd tot tijd onopzettelijk maken. Kruimels en morsen zijn niet ongewoon, en je kunt buitensporig veel tijd besteden aan het verwijderen van een vlek uit je verder ongerepte bekleding. Of je kunt de deken gewoon in de wasmand gooien, hem omruilen voor een andere en het hele jaar door van schone meubels genieten. Met een van deze veelzijdige dekens in huis heb je altijd iets betrouwbaars, gezelligs en comfortabels bij de hand.

Laat een reactie achter