Als je kind in bed plast dan kan dat voor een hoop stress zorgen. Gelukkig bestaat er iets als een plaswekker, die ervoor zorgt dat je kind netjes op tijd in de badkamer plast voor het te laat is. Heeft zo’n wekker echt nut? Hier zijn 10 goede redenen.
1. Herinner je kind eraan dat zijn of haar plaswekker kan helpen tegen bedplassen als het op de juiste manier wordt gebruikt. Het belangrijkste doel van het alarm is om je kind te helpen opstaan of doorslapen zonder ’s nachts te plassen en in het toilet te plassen in plaats van in bed te plassen. Benadruk bij je kind dat het alarm niet werkt tenzij hij of zij er goed naar luistert en er snel op reageert.
2. Laat je kind helpen bij het instellen van het alarm. Laat je kind het alarm activeren door de vochtsensoren met een natte vinger aan te raken en oefen met het naar het toilet gaan alsof het nacht is.
3. Zorg voor een sterk nachtlampje of een zaklamp in de buurt van het bed, zodat je kind snel en gemakkelijk naar de badkamer kan gaan en in het toilet kan plassen.
4. Leer je kind om voor het slapengaan een zelf ontwakende oefening te doen. Moedig je kind aan om “de klok te verslaan” door wakker te worden wanneer hij of zij de drang voelt om te plassen, maar voordat er urine uitlekt. Als de wekker afgaat, moet je kind worden geleerd om wakker te worden, uit bed te komen, naar de badkamer te gaan en in het toilet te plassen.
5. Je kind moet de wekker zelf afzetten.
6. Als het alarm is uitgeschakeld en je kind naar de badkamer is geweest, moet je kind droog ondergoed of een pyjama aantrekken, de wekker opnieuw aansluiten en een droog kussen of handdoek over de natte plek leggen.
7. De meeste kinderen worden in eerste instantie niet wakker van de wekker en hebben jouw hulp nodig. Probeer zo snel mogelijk naar de kamer van je kind te gaan en je kind te helpen bij het wakker worden. Mogelijk moet je jouw kind ook veilig naar de badkamer helpen om te plassen.
8. Onthoud dat het doel van de plaswekker is om je kind te leren wakker te worden voordat de zoemer afgaat of om ’s nachts door te slapen en droog te blijven.
9. Instrueer je kind om naar bed te gaan met de radio of televisie uit en om op een redelijk uur naar bed te gaan. Een helder nachtlampje kan je kind helpen om effectiever te reageren op een plaswekker.
10. Als je kind de volgende ochtend wakker wordt, laat hem of haar dan op een kalender schrijven “droog” (wat betekent dat hij de hele nacht heeft doorgeslapen), “Droog wakker worden zonder alarm”, “natte plek” (zij of hij stond op na de alarm afging) of nat (hij of zij stond niet op).
Dingen om in de gaten te houden als je een alarm koopt
- Het is comfortabel voor het kind
- Het is gemakkelijk op te zetten
- Het is al gevoelig voor kleine hoeveelheden urine, maar niet voor zweet
- Het is een betrouwbare operatie
- Het kan tegen een stootje
- Het is gemakkelijk schoon dagelijks te maken/reinigen
- Het kost minder dan €100,-
- Er is een geld-terug-garantie voor technische problemen
- Het blijft goed zitten als je kind gaat draaien in bed
- De draden zijn lang genoeg voor oudere kinderen
- Er zijn batterijen beschikbaar
Andere kenmerken die je in gedachten moet houden, maar wel wat meer kunnen kosten:
- Mogelijkheid om volume van het alarm aan te passen
- Mogelijkheid om het apparaat op trillen te zetten
- Een extra sensor op afstand voor ouders
- Draadloos systeem met een bed mat om vastgeknoopte draden te vermijden
- Clips die alles stevig bevestigen
Extra overwegingen
- Gebruik een T-shirt om de draden en het alarm af te dekken (afhankelijk van het model).
- Gebruik ondergoed dat dun genoeg is voor de clips, maar niet zo dun dat het circuit af gaat terwijl het kind gewoon nog droog is.
- Beloningssystemen kunnen helpen bij jongere kinderen. De kinderen kunnen worden beloond bij het meewerken met de alarmprocedures, aangezien actieve participatie en enthousiasme essentieel zijn voor succes.
- Het kind laten bijhouden van natte en droge nachten moet worden opgenomen als onderdeel van de verantwoordelijkheid van het kind bij de behandeling. Zelfcontrole kan voor veel kinderen ook een extra stimulans zijn om droog te zijn.
- Opruimtaken die aan het kind worden toegewezen (bijv. beddengoed verschonen, vuil linnengoed in de mand doen, enz.) mogen niet worden gepresenteerd op een manier die door het kind als straf kan worden beschouwd.
Laat een reactie achter