Er worden regelmatig duizenden podcasts van topkwaliteit opgenomen die hun publiek informeren of vermaken, en ze kunnen allemaal beluisterd worden in elke denkbare omgeving.

Behalve dat je geïnformeerd wordt, zijn er vele manieren om van het luisteren naar podcasts te profiteren, dus we hopen dat je geïnspireerd raakt om te luisteren!

Hier zijn 8 voordelen van podcasts en waarom luisteren ernaar je leven enorm kan verrijken.

1. Ze zijn (meestal) gratis vermaak

Een voordeel van podcasts is dat ze (meestal) gratis zijn, zoals de podcast cafe weltschmerz bijvoorbeeld.
Podcasts worden over het algemeen gratis aangeboden. Luisterboeken kun je kopen voor ongeveer €15 per stuk en leveren meestal tussen de acht en twintig uur luisterplezier op.

Ondertussen hoef je voor podcasts geen cent te betalen, ook al kun je honderden uren vermaak halen uit podcasts.

Je kunt soms bijdragen aan crowdfunding campagnes als je de podcasts die je top vindt wilt steunen, maar je hebt bijna altijd de mogelijkheid om gratis naar podcasts te luisteren.

Een goed voorbeeld van een gratis en populaire podcast is The Joe Rogan Experience. Joe Rogan heeft een focus op standup en krijgt elke maand meer dan 200 miljoen downloads, waarmee hij tot de top 10 podcasts ter wereld behoort.

2. Vermijd de vooroordelen die je in de reguliere media vindt

vrouw-podcast-opname

Met podcasts ben je niet langer beperkt in hoe je het nieuws hoort. Podcasts introduceren variatie en bieden meer perspectieven op elk onderwerp dan je alleen met televisie of radio zou krijgen. Dit betekent meer diversiteit en de vrijheid van originele gedachten. Gelukkig heb je tegenwoordig ook online radio, waardoor je dit ook overal via je telefoon bijvoorbeeld kunt luisteren.

Afstemmen op vooroordelen in de media is ook een geweldige manier om je mindset te veranderen en de wereld in een nieuw licht te zien.

3. Je raakt minder verveeld met je muziekbibliotheek

Luisteren naar podcasts geeft je een adempauze van muziek. Door een pauze in te lassen van je tunes, kun je er weer helemaal enthousiast over zijn als je er weer naar terugkeert.

4. Het zijn meestal gesprekken in plaats van verhalen

In tegenstelling tot luisterboeken, waarin een auteur een verhaal vertelt, bestaan podcastafleveringen meestal uit gesprekken tussen twee of meer personen. Dat heen-en-weer gepraat heeft veel voordelen boven de typische eenpersoonsvertelling die je in boeken op band aantreft.

Een gesprek voelt vaak natuurlijker aan dan iemand die je een verhaal vertelt. Je hoort mensen van elkaar afwijken en voortbouwen op wat anderen zeggen. Een podcast is niet zo gestructureerd als een boek, zodat er meer mogelijkheden zijn voor interessante raakvlakken en afwijkingen die het luisteren onvoorspelbaarder maken. Er is ook stembuiging en toonhoogte, waardoor mensen woorden anders interpreteren.

Misschien wel het beste van alles is dat je een podcast kunt in- en uitluisteren. Terwijl je bij een luisterboek gemakkelijk de weg kwijt kunt raken als je ook maar een minuut je aandacht verliest, geeft een podcast aflevering je veel kansen om weer in de plooi te springen.

5. Verbeter het begrijpend luisteren

Audio-inhoud is een geweldige manier om ook je begrijpend luisteren en luistervaardigheid te verbeteren. Je krijgt meer blootstelling aan het gebruik van grammatica, jargon en uitspraak. Hoe meer woorden je hoort en leert, hoe groter je woordenschat wordt en hoe gemakkelijker je kunt spreken.

Je kunt zelfs podcasts gebruiken om gemotiveerd te raken over verschillende onderwerpen.

6. Ze zijn perfect voor hersenloze klusjes

Podcasts kunnen ervoor zorgen dat klusjes sneller lijken te gaan. Een aantal taken vergt niet veel hersenkracht, zoals naar het werk rijden en het huis schoonmaken. Een goede podcast is een geweldige manier om de tijd te helpen doden, zodat je jezelf kunt onderdompelen in een verhelderend gesprek, ook al ben je in het echte leven toiletten aan het schrobben of gootstenen aan het wassen.

7. Je kunt leren over een onderwerp, een bedrijfstak, enz.

podcast-opname-mannen

Je kunt bijna overal leren van podcasts. Nieuwe informatie leren is een enorm voordeel van podcasts. Podcasts zijn niet alleen goed vermaak, maar ook een geweldige opleiding.

De tijd die je normaal zou besteden aan die hersenloze klusjes of sporten, kun je gebruiken om je voor te bereiden op de volgende fase van je carrière.Er zijn een heleboel shows die je leren over specifieke vakgebieden en carrièrepaden.

Of je nu wilt leren over de entertainmentindustrie, toegepaste wetenschappen, pretparken of een aantal andere dingen, er is een podcast die je iets kan leren.

8. Je kunt ze overal beluisteren

Je kunt waarschijnlijk geen tv-programma kijken terwijl je fietst. Evenmin kun je een videospel spelen terwijl je boodschappen aan het doen bent. Een telefoon en een paar oordopjes kan je echter overal meenemen.

Of je nu thuis bent, tijdens een wandeling, in je auto, in een winkel of een willekeurig aantal andere plaatsen, het is zo gemakkelijk als maar kan om je koptelefoon op te zetten en te luisteren naar de laatste afleveringen van je favoriete podcast.

Laat een reactie achter