Als je al lang het massaal op de markt gebrachte pilsbier van de grote brouwerijen drinkt, moet je maar eens speciaalbier uitproberen van Dare To Drink Different bijvoorbeeld. Dare to Drink Different brengt namelijk allerlei verschillende smaken en stijlen speciaalbier samen. Soms in beperkte oplage of special edition. Dat geldt ook voor hard seltzers en diverse alcoholvrije opties zoals craft soda’s. Wil je dit zelf proberen? Gebruik dan de kortingscode ‘FREESHIP4’ bij je bestelling voor gratis verzending!

Ambachtelijke bieren worden gemaakt door kleine plaatselijke en onafhankelijke brouwers die hard werken om rijke, unieke smaken te creëren die de macro brouwers in hun grote brouwerijen bijna nooit bereiken. Hier zijn 12 goede redenen waarom je ambachtelijk bier zou moeten drinken.

1. Grotere variëteit

Ambachtelijk bier geeft je meer keuzemogelijkheden dan de gewone grotere bieren die door grote brouwers worden verkocht. In Nederland zijn er duizenden heerlijke ambachtelijke bieren, waarbij elke ambachtelijke brouwerij ernaar streeft een uniek mengsel van ingrediënten te maken om je een bier te geven waar je over kunt praten.

Een bierpakket met alleen maar prijswinnende bieren, dat is natuurlijk een erg goed idee van Dare to Drink Different. Helemaal omdat we in dit Award Pack allerlei verschillende bierstijlen samenbrengen. Zo ga je van de Imperial Stout (De Molen) naar een Saison (Dupont) en weer door naar een stevige Quadrupel (La Trappe Trappist). Met dit pakket kom je aan variatie niks tekort!

2. Betere smaak

Speciaalbier heeft een rijkere en uitgesprokener smaak dan waterig massaproductie bier. De meeste ambachtelijke brouwers zijn gepassioneerd over de smaak en het aroma van hun bier. Daarom investeren ze de tijd en energie die nodig is om de kwaliteit van het bier te handhaven of te verbeteren, in plaats van zich te concentreren op enorme marketingcampagnes.

cornet-speciaalbier-houten-kist

3. Voordelen voor de gezondheid

Ambachtelijk bier biedt enkele belangrijke gezondheidsvoordelen omdat het antioxidanten bevat, eiwitten, en vitamine B-complex. Sommige recente wetenschappelijke studies tonen aan dat hop als barrière zou kunnen werken tegen de geleidelijke achteruitgang van de cognitieve functies van de hersenen. Het regelmatig drinken van ambachtelijk bier (met mate, natuurlijk) kan deze voordelen bieden vanwege de hoogwaardige ingrediënten die gebruikt worden om het te brouwen.

4. Betere gesprekken

Telkens als je met je vrienden ambachtelijk bier gaat drinken, heb je kans om een goed gesprek te beginnen over de smaak en de kwaliteit van het bier. Dit kan dan leiden tot andere intelligente gesprekken over de stijl, herkomst, ingrediënten, en andere interessante kenmerken van het soort bier dat je drinkt. Begin ambachtelijk bier te drinken en zeg bye-bye tegen verveling!

5. Combinaties van eten en bier

Bier koppelen aan voedsel is een enorme trend geworden in de ambachtelijke bierindustrie en de voedingsmiddelenindustrie. Het profiel van een bier leren kennen en je ambachtelijk bier koppelen aan specifieke smaken kan je maaltijd echt verbeteren.

ipa-bierpakket

6. Lagere kostprijs

De meeste ambachtelijke bieren zijn minstens twee keer zo sterk als het “bierwater” dat door grote brouwerijen verkocht wordt. Gewoonlijk moet je dus in één drinkseizoen ongeveer 4 tot 6 waterige pilsbieren consumeren. Maar als je ambachtelijke bieren drinkt, zul je genieten van de sterke hoogwaardige smaak. Je zult dus niet meer dan 3 pinten hoeven te nuttigen voor je voldaan bent. Dit vermindert ook de druk op je blaas en je zult minder uitstapjes naar de wc maken.

7. Betere ingrediënten

Hoewel bier meestal gemaakt wordt van: water, hop, granen en gist, zorgen de meeste plaatselijke brouwerijen ervoor dat ze de beste kwaliteit ingrediënten gebruiken om hun bier te maken. Een bezoek aan de dichtstbijzijnde ambachtelijke brouwerij zal onthullen dat ze verse, biologisch geteelde ingrediënten van hoge kwaliteit gebruiken. In feite zullen bijna alle ambachtelijke brouwerijen bereid zijn om je de ingrediënten die ze gebruiken te laten zien en hanteren.

8. Een bier voor elk seizoen

In de winter, herfst of lente kun je ambachtelijke bieren krijgen die vooral voor dat seizoen gemaakt zijn. In plaats van het hele jaar door hetzelfde saaie waterige bier te drinken, waarom drink je niet in elk seizoen iets verfrissends anders, zoals gerijpte vat stout in de winter en een heerlijk vers gehopt bier in de herfst.

9. Ondersteunen van de plaatselijke economie

Het drinken van plaatselijk gemaakt ambachtelijk bier helpt je de economie te steunen van de gemeenschap waar je woont. Je helpt de plaatselijke boeren en creëert meer werkgelegenheid in je omgeving. Bovendien financieren de meeste ambachtelijke brouwerijen ook plaatselijke liefdadigheidsinstellingen en helpen ze bij het organiseren van plaatselijke evenementen. Je zou dus ambachtelijk bier moeten drinken om je gemeenschap te helpen opbloeien.

Uiltje Brewersjuice bier

10. De ambachtelijke biergemeenschap

Er is een enorme gemeenschap die rond ambachtelijk bier draait en de mensen die erbij betrokken zijn behoren tot de vriendelijkste mensen die je ooit zult ontmoeten. Blijf in het proeflokaal van je plaatselijke brouwerij hangen om andere ambachtelijke bierdrinkers te ontmoeten, ga mee op een van onze brouwerij rondleidingen, bezoek een ambachtelijk bier festival in je omgeving, of sluit je aan bij een ambachtelijk bier Facebook groep. Er zijn zoveel manieren om betrokken te raken bij de geweldige gemeenschap van ambachtelijk bier.

11. Milieuvriendelijk brouwen

De meeste plaatselijke brouwers werken hard aan milieuvriendelijke praktijken. Ze doen aan compostering, bieden gebruikt graan aan plaatselijke boeren aan en gebruiken zelfs alternatieve energiebronnen. Ambachtelijke brouwerijen zijn meer begaan met milieuvriendelijke praktijken dan met het verdienen van een enorme hoeveelheid geld. Telkens als je een vaatje vult of een herbruikbare drinkbeker gebruikt, help je bovendien mee afval te verminderen.

12. Meer alcohol

De meeste ambachtelijke bieren bieden je meer alcohol in volume (minstens 5 tot 10 procent), maar sommige zelfs tot 20 procent. Helaas bieden bieren van grotere brouwerijen je zelden meer dan 5 procent. Daarom worden ze meestal in massa geproduceerd ‘bierwater’ genoemd. Vandaar dat je bij elke drinkbeurt minder pinten ambachtelijk bier nodig hebt.

Dat zijn enkele van mijn belangrijke redenen waarom je ambachtelijke bieren zou moeten gaan drinken. Met de uitzonderlijke smaak, ingrediënten van hoge kwaliteit, lagere kosten en impact op je plaatselijke gemeenschap, heb je veel redenen om een trotse craft bier drinker te zijn.

Laat een reactie achter