Waarom is stand-up paddle-boarden zo populair en hevig geliefd? Omdat het even goed is voor lichaam, geest en ziel. Kortom: een sup board maakt je gezonder en gelukkiger.

Nu stand-up paddle boarding voortdurend in populariteit toeneemt, heb je je al afgevraagd of je ook op een sup board moet springen? Hier zijn 13 redenen waarom we denken dat je baat zou kunnen hebben bij paddle boarding.

En als je al een SUP liefhebber bent, weet je dat je je er geweldig bij voelt. Maar heb je er ooit over nagedacht waarom? Deze lijst maakt misschien duidelijk waarom je er zo van houdt, helpt je sommige voordelen ervan meer te waarderen, en geeft je inspiratie om iemand anders op de plank te helpen.

1. Bedoeld voor iedereen

suppen-duo-rivier

Suppen is bedoeld voor mensen van alle leeftijden en iedereen kan het in een mum van tijd onder de knie krijgen. Suppen is verhoudingsgewijs veel gemakkelijker op stilstaand water dan surfen op golven.

2. Uitstekende lichaamsbeweging voor een gezonder lichaam.

Kracht: Stand-up paddle-boarden is uitstekend voor de kracht van de kern, want de kernspieren van het lichaam zijn verantwoordelijk voor het bewaren van het evenwicht. Maar ook benen en voet-spieren worden sterker. Natuurlijk krijgen armen en schouders een flinke training als je echt aan het peddelen bent en niet alleen maar door een rivier drijft.
Cardio training: Het maakt niet uit of je hard peddelt of alleen maar zachtjes beweegt, peddelen is goed voor je hart, longen, algehele gezondheid en uithoudingsvermogen… en verbrandt calorieën.
Weinig belastende lichaamsbeweging: vooral in vergelijking met cardio-oefeningen in de buitenlucht zoals hardlopen, die hard kunnen zijn voor de gewrichten.

3. Betere geestelijke gezondheid

Van de lichaamsbeweging alleen al (en dan hebben we het nog niet eens over de prachtige natuur of andere SUP-gerelateerde factoren) is bekend dat ze angst, depressie en spanning vermindert – en de stemming en motivatie oppept.

4. Je kiest je niveau van inspanning en omgeving

Peddel hard tegen de woelige zee, vang een flinke golf als je peddelsurft, drijf zachtjes een rivier af, beweeg je snel over een meer, doe mee aan wedstrijden, of doe yoga in een inham, enz.

5. In de natuur zijn

sup-boarden-drone-shot

In de natuur zijn is goed voor de ziel. Je verbinden met de natuur en haar kalmerende ritmes, maakt dat mensen zich geaard voelen, aanwezig, levend, evenwichtiger – en gelukkiger. Peddelboarden biedt vele manieren om dichter bij de natuur te komen en je er meer verbonden mee te voelen. De voor de hand liggende: je bent gewoon buiten in de natuur – water beneden, lucht boven, frisse lucht in je longen. Op een paddle board kom je op plaatsen die je anders niet zou kunnen bereiken – en nu heb je ze helemaal voor jezelf.

Rechtop op een plank staan geeft je een veel beter perspectief dan in een kano of ander drijvend hulpmiddel. Een ruimer zicht zonder verblindende weerkaatsing stelt jou in staat die zeekoe te zien waar de mensen in de kajak zich totaal niet bewust van zijn.

6. SUP is zo veel meer dan “alleen maar peddelen”

Het is gemakkelijk te combineren met iets anders dat je gelukkiger maakt: b.v. yoga, vogels spotten, vissen, gezelligheid, mediteren, snorkelen, enz.

7. Over het algemeen verbeterde geestelijke vermogens

woman in black bikini riding orange kayak on sea during daytime

De lichaamsbeweging verbetert de cognitieve vermogens door de hersenen “wakker te maken” en door afleidende stress en angst te verminderen. Nieuwe studies vinden ook een direct verband tussen actief zijn en een eiwit dat de hersenen “verjongt” – en helpt bij geheugen en concentratie.

8. Het is net meditatie

“Het apenbrein-gebabbel uitzetten” of “natuurlijke bewegende meditatie”. Hoe je het ook wilt noemen, terwijl een deel van je hersenen gericht is op het bewaren van evenwicht en de methodische, ritmische beweging van het peddelen, schakel je een deel van het “aap-hersenen” geklets uit dat ons zo vaak uit het hier en nu trekt. Peddelboarden houdt je onderbewustzijn voldoende bezig om je geest leeg te maken en een gevoel van zen te geven. Net als andere meditaties kan dit je helpen kalmte en evenwicht in je leven te brengen – of het kan je helpen je te concentreren op iets dat je moet uitzoeken.

9. Je kan eten meenemen

Je kunt een koelbox met drankjes en snacks meenemen, want de plank is plat en heeft waarschijnlijk elastiekjes om vast te maken.

10. Kosten

Sommigen zullen zeggen dat paddle-boarden niet duur is om aan te beginnen – met prijzen voor een nieuwe plank vanaf €300. Dat is beslist goedkoper dan een boot – maar een stuk duurder dan een binnenband. Dus over dat voordeel valt te twisten.
Maar je kunt een SUP zeker goedkoop uitproberen of zelfs gratis. Als je een vriend met een board hebt, laat hij je het waarschijnlijk graag proberen. Waarschijnlijk proberen ze je al een tijdje te bekeren, en daarom lees je dit.
Misschien kun je in je plaatselijke watersportwinkel gratis testen en lessen volgen.

11. Het is verrassend gemakkelijk te leren.

suppen-vrouw

Het is niet zo uitdagend als leren fietsen of zwemmen. Toch moet je waarschijnlijk weten hoe je moet zwemmen als je op een SUP stapt (je weet wel, voor het geval je er in valt). De meeste mensen voelen zich binnen enkele minuten op hun gemak op een SUP. Je hoeft geen atleet of een bepaalde leeftijdsgroep te zijn om te beginnen.

Nu we deze hele lijst gemaakt hebben van wat er zo geweldig is aan stand-up paddle boarden – en niet alleen de fysieke gezondheidsvoordelen van SUP, maar ook hoe het het mentale en emotionele welzijn verbetert en de ziel kalmeert… realiseerden we ons dat we het belangrijkste vergeten waren dat zo geweldig is aan stand-up paddle boarden: het is leuk! En natuurlijk past dat bij ons kernprincipe en onze methode om gelukkiger te worden: Neem een pauze. Ga naar buiten. Heb plezier.

12. Opkikker voor eigenwaarde, zelfvertrouwen en gevoel van onafhankelijkheid

Je hebt niemand anders nodig om te gaan paddleboarden, en er is geen competitie met iemand anders nodig. Het is alleen jij die rechtop staat terwijl je over kalm water glijdt, die je een tevreden gelukzalig gevoel geeft. Of het is juist jij die de golven beheerst die je een mondig gevoel geeft.

13. Je kan je hond meenemen!

We weten niet precies waarom, maar om de een of andere reden lijken honden best tevreden om op een supboard te zitten.

Heb je zelf nog geen sup board, maar wil je er wel eentje kopen? Check dan eerst even deze aankoopgids om de meest geschikte sup board voor jou te vinden.

Laat een reactie achter