Wanneer heb je voor het laatst gefietst? Gisteren, afgelopen weekend of is het al enkele weken of zelfs maanden geleden? Heb je eigenlijk wel een fiets? Ik geef je 10 redenen waarom je vaker zou moeten fietsen of er een zou moeten kopen, voor het geval je geen fiets hebt.

1. Je ziet meer van je omgeving en ontdekt nieuwe wegen

Fietsen kan een avontuur zijn. Je kunt op de fiets de gekste maar ook grappigste situaties meemaken of je kunt zelfs nieuwe routes uitproberen op weg naar je werk of naar school. Ben je op het grote kruispunt al eens rechtsaf gegaan in plaats van linksaf om een nieuwe route te verkennen? Gebruik daarvoor dan een handige telefoonhouder van Bikevision.nl, zodat je veilig kan navigeren!

2. Lagere aanschafkosten

elektrische fiets

Een auto kost meestal duizenden euro’s. Een fiets krijg je echter al voor een fractie daarvan.

3. Je bespaart geld op de maandelijkse gebruikskosten

Dat een auto veel geld kost is bekend. Je hebt voortdurend kosten voor brandstof, onderhoud, verzekering enz. Zelfs als je een bus of trein neemt in plaats van de auto, moet je een bedrag uitgeven voor het kaartje. Dit is op den duur misschien niet echt goedkoop. Door in plaats daarvan met de fiets te rijden, kun je op dit punt veel geld besparen.

4. Lagere reparatiekosten

Als er iets kapot gaat, zijn reserveonderdelen snel en vooral goedkoop.

5. Geen vervelende zoektocht naar een parkeerplaats

Vooral in het stadscentrum zoals Amsterdam, duurt het soms eeuwen om een parkeerplaats te vinden. Als fietser zet je je fiets gewoon op de dichtstbijzijnde reling, in het volgende stalletje of op de muur van de gang. Dat scheelt een hoop tijd.

6. Fietsen is goed voor je gezondheid

fietsers-amsterdam

Fietsen heeft een positief effect op je hart, je bloedsomloop en je rug. Doordat je meer in de buitenlucht bent, wordt je immuunsysteem versterkt. Daarnaast wordt je psyche positief beïnvloed. Nog een positief neveneffect: je wordt sportiever, wat ook invloed heeft op je figuur.

7. Minder milieubelasting bij productie en recycling

Ook een fiets vervuilt het milieu tijdens de fabricage. Maar de schade is veel minder dan bij de productie van een auto. Voor de productie zijn minder onderdelen nodig, minder transport, ….

8. Je bent onafhankelijker

Hoe vaak is het je niet overkomen dat de tram of de bus vlak voor je neus vertrekt? Of dat je vastzit in een file en je tijdenlang geen kant op kunt. Dit overkomt je niet als je een fiets gebruikt.

9. Je kunt meer ontspannen vooruit

Ken je het gevoel in de spits, bij een ongeluk of gewoon omdat in de auto alles tegen je lijkt te zijn samengespannen? Het voelt gewoon als bewegen in een slakkengang? Het gebeurt meestal altijd als je een echt belangrijke afspraak hebt…Met een fiets kun je meer ontspannen zijn. Je bent slank genoeg om tussen alle vastzittende auto’s door te gaan.

10. Minder CO2-uitstoot

fietsen-bos

Dat er geen CO2-uitstoot is door het fietsen zou een leugen zijn, want de fiets moet tenslotte net als een auto geproduceerd worden. Maar je veroorzaakt geen CO2-uitstoot meer tijdens het gebruik ervan.

Laat een reactie achter