Velen beschouwen de Veluwe, een gebied met heidevelden tussen Arnhem en Apeldoorn als een heiligdom. De wildernisgebieden en kleine stadjes bieden een afwisseling van de turbulentie van de Randstadsteden, vooral buiten het seizoen. Pas alleen op voor de wolven en wilde zwijnen!

De Veluwe is ongeveer zo landelijk en geïsoleerd als het maar kan in Nederland. Als gebied is het vooral bekend om het Nationale Park de Hoge Veluwe, maar ook de rest van de ruwweg 1.1000 vierkante kilometer grote streek is een prima plek om even weg te zijn van de drukte van de grotere steden van het land. De streek mag dan omzoomd zijn met enkele kleine stadjes waar je een regenachtige dag comfortabel kan uitzitten in een café of een museum, maar de grote openlucht is de belangrijkste attractie. Er zijn tientallen paden, voor zowel wandelaars als fietsers, die je door bossen, langs meren en over Europa’s grootste zandverstuivingen voeren.

Tenminste één hoek van de Veluwe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gebruikt als toevluchtsoord voor Joden en anderen. Recreaties van de ondergrondse hutten waar ze zich voor de nazi’s verborgen hielden zijn toegankelijk voor het publiek.

Hier zijn 5 redenen om een vakantiehuisje op de Veluwe te boeken:

1. Probeer een löyly

sauna-emmer

Sauna Drôme wordt beschouwd als de meest authentieke Finse sauna in Nederland. De majestueuze omgeving herinnert aan de dennenbossen van Finland en er is een verscheidenheid aan sauna’s om van te genieten. Eén bevindt zich op een boot die je meeneemt op een tocht van 15 minuten over een meer en terug. Je kunt ook een löyly proberen. Het is een ‘infusie-ritueel’ waarbij geparfumeerd water, handdoeken en waaiers worden rondgezwaaid, en schoonheidscrèmes van dennenhout worden gebruikt. Je kan natuurlijk ook kijken naar huisjes met jacuzzi en sauna die ook op de Veluwe te vinden zijn.

2. Ga naar Elburg

street between buildings

Elburg is een van de stadjes die aan de rand van de Veluwe liggen. Ooit maakte het deel uit van de Hanze, een verbond van honderden kleine steden en koopmansgilden verspreid over Europa die in de middeleeuwen de handen ineen sloegen om de vrede te bewaren en daarbij winst te maken. Het versterkte historische centrum van Elburg wordt omzoomd door een gracht en meet slechts 250 bij 350 meter, en in die kleine ruimte is heel wat verpakt. Elburg. Pak wat kibbeling en dwaal door de straten terwijl je de middeleeuwse architectuur bekijkt, waaronder de Vischpoort, een verdedigingstoren. De haven ligt vol met houten boten, Elburger Botters genoemd, en een paar zijn beschikbaar voor rondleidingen. De stad herbergt ook verschillende musea, waaronder Museum Elburg

3. Bezoek het Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum — Park Hoge Veluwe

Geen bezoek aan de Veluwe zou compleet zijn zonder dit museum. Het ligt op het voormalige landgoed van kunstliefhebster Helene Kröller-Müller en herbergt de op een na grootste collectie Van Gogh schilderijen op de planeet, waaronder iconische werken van de kunstenaar als De aardappeleters en Caféterras bij nacht. Er is ook een 75 hectare grote beeldentuin, met onder meer de onvergetelijke Jardin d’émail. Het museum bereiken is een deel van het plezier. Zeker, je kunt erheen rijden, maar een fietstocht door het park is veel meer een belevenis. Er zijn 1.800 ‘witte fietsen’ beschikbaar die bezoekers gratis mogen gebruiken. Je kunt er een pakken bij de ingangen van het park of bij het bezoekerscentrum

4. Je kan op verkenning

fietsen-bos

Dagwandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers stromen naar de streek om er door de bossen te zwerven en zich te vergapen aan een verscheidenheid van wilde dieren. Spechten en wilde zwijnen zijn veel voorkomende bezienswaardigheden, maar de laatste jaren zijn er zelfs een paar wolven gesignaleerd. Wie een duik wil nemen of watersporten wil uitproberen zoals paddle boarden, wat de laatste tijd helemaal in lijkt te zijn, vindt honderden meren, beken, stranden en rivieren.

Rangers zijn beschikbaar voor safaritochten door de Hoge Veluwe, maar een tocht over een klompenpad kan een nog groter avontuur zijn. Kijk ook uit naar historische plaatsen en andere interessante bezienswaardigheden langs de Veluwse paden. De eerder genoemde hutten maakten deel uit van Het Verscholen Dorp, een verborgen dorp bij Vierhouten dat in 1944 tragisch ontdekt werd door twee SS officieren.

5. Zandsculpturenfestival

’t Veluws Zandsculpturenfestival is een langlopende en enigszins ongewone jaarlijkse traditie in Garderen, die van de lente tot in de herfst loopt. Elke editie heeft een ander thema en die voor 2020 is gewijd aan de 75e verjaardag van de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina in het zand. Bezoekers kunnen wandelen langs uitgewerkte voorstellingen van D-Day en andere dramatische scènes die door een internationaal team van zandbeeldhouwers werden gemaakt. In enkele ervan verschijnen af en toe levende acteurs, vooral in de taverne. Er is ter plaatse ook een uitgestrekte cadeauwinkel, naast een kleine monorail-attractie en een tuin vol houten kettingzaagkunst.


Waar te verblijven

Kleine vakantiehuisjes zijn geweldig als je liever je eigen privé badkamer hebt terwijl je van de vrije natuur geniet. Je kunt op het internet een huisje huren met handige zoekhulp.

Laat een reactie achter