Als risico gelijk staat aan een smeulende steenkool die op elk moment brand kan veroorzaken, dan is de verzekering de brandblusser voor de beschaving. Voor een verzekering betaal je een periodieke premie, en vooral als hetgeen waarvoor je verzekerd bent nooit gebeurd, lijkt het weggegooid geld. Toch is het verstandig om jezelf en je bezittingen goed te verzekeren: wat als hetgeen waarvoor je verzekerd bent namelijk wel gebeurd?
De geschiedenis van verzekeringen
Het belangrijkste concept van verzekering (het spreiden van risico’s onder velen) bestaat al zo lang als het menselijk bestaan. Of het nu ging om het jagen op grote elanden met een groep om zo het risico om doorboord te worden te verspreiden, of het verschepen van goederen in verschillende caravans om te voorkomen dat de hele lading verloren zou gaan aan een plunderende stam: mensen zijn altijd al op hun hoede geweest voor het risico.
Landen en hun bevolking moeten het risico over grote aantallen mensen spreiden en het risico verplaatsen naar entiteiten die het risico aankunnen. Zo is de verzekering ontstaan.
Welke soorten verzekeringen zijn er
Tegenwoordig is het mogelijk om je voor vrijwel alles te verzekeren. Sommige verzekeringen zijn verplicht, terwijl je anderen vrijwillig kunt afsluiten. Bij het afsluiten van de verzekering sluit je een overeenkomst af met de verzekeraar: zolang jij je premies betaalt, betaalt de verzekeraar de kosten als jou iets overkomt. Over het algemeen kan je drie soorten verzekeringen onderscheiden:
- Schadeverzekering:
Deze sluit je af om je tegen het financiële risico van schade te verzekeren, zoals een opstalverzekering.
- Zorgverzekering
Een basis zorgverzekering is verplicht en hieronder vallen vaak bezoeken aan de huisarts of het ziekenhuis.
- Levensverzekering
Hiermee verzeker je het financiële risico als je komt te overlijden, of je bouwt een geldbedrag op die je aan het einde van de looptijd van de verzekering ontvangt.
Wat is een opstalverzekering en waarom is het goed om deze af te sluiten?
Een opstalverzekering (of woonhuisverzekering) dekt schade aan je huis (opstal). Het gaat hier dus om spullen die aan je huis vastzitten zoals de centrale verwarming, het toilet en de leidingen. Waarom het zo verstandig is om een opstalverzekering af te sluiten? Hieronder geven we je vijf goede redenen:
- Het is goedkoper dan het alternatief
Als je je verzekering nooit nodig hebt, dan ben je natuurlijk niet goedkoper uit. Maar als er in de toekomst wel iets gebeurt waarvoor je een verzekering nodig hebt, dan zijn de kosten veel lager als je maandelijks de premies betaalt. Stel, er breekt een grote brand uit, dan kost het natuurlijk enorm veel geld om zowel het huis als de hele inboedel te vervangen. Als je hiervoor goed verzekerd bent, dan helpt de verzekering hierbij.
- Geef jezelf en je familie financiële zekerheid
Zelfs als je erg goed bent in sparen, is het verstandig om verzekeringen af te sluiten om je te beschermen tegen financiële tegenvallen. Als je huis schade oploopt door bijvoorbeeld brand, water of stormachtig weer, dan kunnen de kosten hiervoor al snel oplopen. Met een goede verzekering worden deze kosten gedekt zonder dat jij hiervoor het geld op je eigen spaarrekening hoeft aan te raken.
- Het brengt rust
Door jezelf te verzekeren, geef je jezelf rust. Als er iets gebeurt, weet je dat je goed verzekerd bent en dat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele financiële lasten. Geld dat je waarschijnlijk veel liever aan iets leuks uitgeeft. Je geeft het aan bij de verzekering en zij behandelen het verder. En rust in jezelf hebben; dat is goud waard.
- De verzekering behandelt conflicten
Als een derde persoon schade aan het huis aanricht, dan kunnen er nogal wat conflicten ontstaan over de waarde van de schade, wie wat betaalt en wanneer het opgelost moet worden. Als je goed bent verzekert, dan kan je heel eenvoudig naar je verzekering doorverwijzen zodat zij het voor je afhandelen.
- Het is eenvoudig
Het is tegenwoordig enorm eenvoudig om een verzekering af te sluiten die bij jouw situatie past. Je kunt online verschillende verzekeringen vergelijken, en als je het eens bent met de polisvoorwaarden kan je het direct afsluiten. Er is dus eigenlijk geen goede reden om geen verzekering af te sluiten om jezelf in de toekomst veel ellende te besparen.
Het is gemakkelijk om jezelf af te vragen waarom je een verzekering af zou sluiten. Je hebt het immers tot nu toe nog niet nodig gehad. Maar dat kan morgen natuurlijk allemaal veranderen. Dus als je maandelijks netjes je premie betaalt, ben jij helemaal goed verzekert en helemaal voorbereid op het onbekende.
Laat een reactie achter