Gegevensbeveiliging en privacy zijn echte zorgen voor zakelijke professionals, en met een toename van het aantal mensen dat thuis werkt, zijn die zorgen nog groter dan voorheen. Een van de gemakkelijkste manieren voor professionals om hun internetverkeer te beschermen is door gebruik te maken van een virtueel privé-netwerk, of VPN.

VPN’s worden gebruikt om veilige, externe verbindingen met andere netwerken of geografische locaties te creëren; een computer die is aangesloten op een VPN kan zich binnen een zakelijk netwerk of in een ander deel van de wereld bevinden. Denk in wezen aan een VPN als een privé-tunnel van een computer naar een netwerk: Het is veilig, gecodeerd en kan alles doen wat een computer in een werknetwerk of een ander land kan doen.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het kiezen van een goede VPN-service. Naast het kiezen van de juiste dienst moet je er ook zeker van zijn dat een VPN voor je geschikt is.

1. VPN’s kunnen je internetverkeer anonimiseren

Er is wat verwarring over de vraag of VPN’s je wel of niet echt anoniem maken: dat doen ze niet. Als je alleen een VPN nodig hebt om je te beschermen tegen snoopers die proberen uit te vinden wat je online doet, dan–ja. Maar als je volledig onzichtbaar online wilt zijn, heb je meer nodig dan alleen een VPN van bijvoorbeeld Express VPN.

Als je reden voor het gebruik van een VPN voor het werk is om het verkeer dat je verzendt te beschermen, dan is een VPN ideaal. Verbinding maken met het internet zal altijd een spoor achterlaten namelijk.

2. VPN’s gebruiken voor een werknetwerk

laptop-werken

Als je ooit hebt gewerkt in een kantoor met een beveiligd netwerk en je hebt behoefte aan nazorg, dan heb je waarschijnlijk wel eens wat hordes moeten nemen omdat je buiten je werknetwerk staat. Het is mogelijk dat e-mail geen verbinding maakt, dat gelicentieerde apps niet in staat zijn om een licentie te trekken en dat er andere problemen kunnen ontstaan wanneer je niet bij de interne servers kunt komen.

Zoals hierboven vermeld, lijkt een VPN-verbinding veel op een privé-tunnel via het internet tussen een computer en een privé-netwerk dat, in essentie, dat netwerk uitbreidt naar een enkele apparatuur in de buitenwereld. Alle functies van het kantoor worden beschikbaar gesteld, althans degene die IT via VPN ter beschikking heeft gesteld, zodat professionals hun werk kunnen doen.

3. VPN’s beschermen het verkeer op openbare Wi-Fi-netwerken

Als je niet op kantoor of thuis bent en je gebruikt de Wi-Fi van iemand anders (zelfs die van een familielid of een vriend, omdat je nooit weet of ze zijn gecompromitteerd), gebruik dan een VPN.

Verkeer op Wi-Fi-netwerken, al dan niet beveiligd met een wachtwoord, kan worden besnuffeld en gebruikt om identiteiten te stelen, fraude te plegen en andere kwaadaardige handelingen te verrichten. Wanneer je verbonden bent met een VPN van bijvoorbeeld Pure VPN, wordt jouw verkeer gecodeerd en terwijl een aanvaller weet dat een apparaat verbonden is met de Wi-Fi, heeft hij of zij geen idee waar je verkeer naartoe gaat of wat je doet.

4. VPN’s kunnen geld besparen op zakelijke aankopen

refurbished-laptop

Typisch internetverkeer genereert veel data. De locatie van een computer, de geschiedenis van het surfen op een website, andere plaatsen waar de computer naar heeft gesurft – al die gegevens en meer zijn beschikbaar voor websites die je bezoekt.

Sommige van de online retailers baseren hun prijzen op je browsegeschiedenis en locatie. Zij bewerken overeenkomsten vooral voor je behoeften en geven je een extra schop om te kopen door de tarieven kunstmatig te verhogen als zij weten dat je het al een aantal keer heb gekocht.

Als je bedrijf zich in een land met een hoog inkomen bevindt en je moet reizen, kan je een premie betalen die je bedrijf zich niet kan veroorloven. Het gebruik van een VPN om je geografische locatie te veranderen kan je daarom heel wat geld besparen.

5. VPN’s laten je online content uit andere landen testen

Ontwikkelaars kennen het belang van goed testen, en voor webapps en andere online content betekent dat het testen met de hoogst mogelijke mate van anonimiteit. Als je de app hebt gebouwd, test hem dan vanaf je computer en probeer je verkeer niet te maskeren. Je kan heel andere resultaten zien dan iemand die in een ander land woont.

Als je een VPN gebruikt om je locatie te veranderen, kan je kijken hoe iemand aan de andere kant van de wereld je webapp of website ziet. Dat betekent dat je een beter product vrijgeeft dat werkt voor een breder scala aan gebruikers dan je zou kunnen krijgen door simpelweg een browservenster te openen in de incognitomodus.

Laat een reactie achter