Een paar wietplanten zetten in de eigen tuin voor eigen gebruik, meer en meer Nederlanders doen het. Patiënten die marihuana gebruiken omwille van medische redenen vinden het veel eenvoudiger om zelf cannabis te kweken dan telkens een voorschrift te vragen aan hun behandelende arts. Rauwe wiet wordt ook toegevoegd als superfood aan verschillende gerechten. De druk om Nederlanders zelf cannabis te laten telen neemt toe. Op dit moment is de teelt, zelfs op heel beperkte schaal, nog verboden.

Momenteel geldt een gedoogbeleid. Het telen van vijf planten zonder technische hulpmiddelen wordt niet vervolgd. De politie zal de planten wel in beslag nemen als ze ze ontdekt. Wie meer dan vijf planten bezit, wordt beschouwd als professionele teler. Hierop staan straffen tot vier jaar gevangenisstraf en boetes tot 67.000 euro. Veel Nederlanders vinden het niet kunnen dat ze crimineel handelen als ze thuis cannabis kweken om gezondheidsredenen. Ze pleiten ervoor om cannabisteelt op beperkte schaal uit het strafwetboek te halen. In België bijvoorbeeld, doorgaans strenger als het om softdrugs gaat, is het wel toegelaten om één plant in huis te hebben.

Wiet als superfood

weed

Cannabis is de meest gebruikte verboden drugs ter wereld. Ze wordt veelal recreatief gebruikt maar heeft nog andere eigenschappen. Rauwe wiet zou het immuunsysteem versterken en ontstekingen afremmen en wordt daarom toegevoegd in slaatjes, sauzen en dressings. Maar ook als medicijn is marihuana effectief. Cannabis vertraagt de ontwikkeling van Alzheimer en de groei van kankercellen. Het is een actieve pijnbestrijder en helpt tegen depressies, ADHD en angsten. Ook om patiënten met epilepsie, gilles de la tourette en glaucoom te behandelen wordt medicinale wiet gebruikt.

Bepaalde soorten wiet zijn goed als pijnbestrijder, andere soorten zijn dan weer ideaal om te gebruiken in gerechten. Er zijn zaden te koop om meer dan duizend verschillende cannabissoorten te telen. De collectie Sativa, Indica, hybride en autoflowering cannabis zaden is enorm. Wie dus op zoek is naar een welbepaalde soort zal die misschien moeilijk vinden. De zaden zijn wel makkelijk verkrijgbaar maar de plant telen is dan weer wettelijk niet toegelaten. Dat is frustrerend voor liefhebbers van biologische wiet die niet bespoten is of voor patiënten voor wie de administratieve rompslomp rond het verkrijgen en ophalen van medicinale cannabis te zwaar om dragen is.

Overheid experimenteert met cannabisteelt

CBD Olie

Als eerste initiatief op weg naar een mogelijke versoepeling van de wetgeving rond cannabisteelt start de Nederlandse overheid met een experiment met gereguleerde cannabisteelt voor recreatieve doeleinden op zeer beperkte schaal. Een wetswijziging die daarvoor nodig is, ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Zes tot tien telers zullen een vergunning krijgen om te mogen leveren aan bepaalde coffeeshops. De gewone Nederlander is er nog niet mee geholpen maar het toont aan dat de overheid nadenkt over een soepeler beleid inzake cannabisteelt.

Ondertussen zijn patiënten die medicinale wiet gebruiken afhankelijk van Bedrocan, de enige erkende teler in Nederland. Ook dat verandert. Het kabinet wil voortaan twee telers aanwijzen die medicinale cannabis mogen telen. Welke bedrijven dat zijn, wordt bepaald via Europese aanbesteding. Ondertussen hopen de vele huis- en tuinkwekers dat die enkele planten die ze bezitten hen niet in de problemen zullen brengen.

Laat een reactie achter