Het reizen met een camper spreekt Nederlanders tot de verbeelding als nooit tevoren. De open wegen, de vrijheid van het rijden en de kans om de rijkdom van nationale parken en de schilderachtige wegen van het land te verkennen, spreken allemaal een nieuwe generatie kampeerders aan. We gaan eens bekijken waarom vakanties zoals bijvoorbeeld een camper huren IJsland zo populair is geworden.

Maar eerst zullen we een vraag beantwoorden, die we vaak horen: heb je een reisverzekering voor een vakantie met een camper nodig? Het is altijd een goed idee om een reisverzekering af te sluiten, maar je moet wel weten wat er precies wordt gedekt. Een annulerings-/onderbrekingsverzekering is echt essentieel: zij kunnen je de niet-restitueerbare, vooruitbetaalde reiskosten, zoals de kosten voor het huren van een camper en de reserveringskosten voor campings vergoeden, als jij om een gedekte reden jouw reis moet annuleren of onderbreken.

1. Reizen met een camper is goedkoper

kamperen-luxe-camper

Steeds meer mensen gaan met de camper op vakantie omdat zij worden aangetrokken door het idee van goedkoop reizen: geen hotels, geen vliegtickets, weinig restaurantmaaltijden. Je moet echter wel betalen voor de benzine, de verzekering, de kampeerplekken en het huren of het kopen van de camper zelf.

De gemiddelde kosten per dag om een camper te huren beginnen rond de 45 euro voor een buscamper en ongeveer 100 euro voor een grotere luxere camper.

2. Reizen met een camper geeft je totale flexibiliteit

Als je een zo flexibel mogelijke vakantie wilt, is reizen met een camper een goede keuze. Het biedt ultieme vrijheid en een welkome afwisseling van vastgebonden aan een schema zijn. Je kunt in een opwelling van richting veranderen en als je het leuk vindt wat je ziet, wil je misschien wel blijven hangen. Zorg ervoor dat je de maximale reisduur op jouw reisverzekeringsplan controleert, zodat je de bescherming hiervan niet verliest. Een camper huren Canada is dan ook echt een aanrader om heel veel verschillende plekken te ontdekken.

Veel campings hebben kortingen voor een langer verblijf, dus het nachttarief kan goedkoper worden als je langer blijft. Zorg ervoor dat je een plaats krijgt met alle voorzieningen, zodat je water, elektriciteit en een aansluiting op het riool hebt.

3. Je kunt alles wat je nodig hebt meenemen

camper-uitzicht

Een stapel boeken. Jouw favoriete koffiemok. Bordspellen en videogames. Een kast vol snacks. Als je gaat reizen met een camper kun je het comfort van thuis overal mee naar toe nemen, wat een verademing is voor mensen, die moeite hebben om essentiële dingen in een handbagage voor een vliegtuig te stoppen.

Houd er rekening mee dat te veel spullen in jouw camper laden een veiligheidsrisico kan vormen. Elke camper heeft een laadcapaciteit – je vindt dit getal op een etiket, dat meestal in een kast is geplakt. Het laadvermogen is het gewicht van alles bij elkaar – mensen en spullen – die je veilig in jouw camper kunt vervoeren. Het overschrijden van die capaciteit is gevaarlijk, aangezien het de remmen, de assen en de banden van de camper te veel kan belasten en mogelijk een ongeval kan veroorzaken.2

4. Het is een unieke manier om in contact met de natuur te leven

Het is heerlijk om met het nachtelijke gezang van krekels en het getoeter van uilen in slaap te vallen, maar kamperen in een tent kan een beetje te dicht bij de natuur aanvoelen (om nog maar te zwijgen van het wakker worden met een pijnlijke rug). Als je in een camper verblijft, kun je genieten van jouw natuurlijke omgeving en heerlijk comfortabel slapen.

Als campings te druk aanvoelen, kun je kamperen in het wild proberen: kamperen met de camper zonder aansluitingen. Zorg ervoor dat je de regels begrijpt: vraag toestemming om jouw camper op de door jou gekozen locatie te parkeren en verlaat de plaats weer zoals je hem hebt aangetroffen.

5. Tijd voor jouw dierbaren, inclusief de huisdieren

camper roadtrip amerika

Reizen met een camper is ideaal voor gezinsvakanties. Je bespaart niet alleen geld op maaltijden en hotelkamers, maar campings zijn zo ontworpen dat kinderen vrij kunnen ontdekken en plezier kunnen hebben.

Als je reist met een camper kun je ook huisdieren meenemen op vakantie in plaats van ze naar een pension te brengen. Je kunt echter niet verwachten dat elke hond (of kat) van die ervaring houdt – in ieder geval niet meteen. Laat jouw harige vriend de camper, wanneer deze geparkeerd staat, in zijn eigen tempo verkennen. Begin met een paar korte trips voordat je echt op avontuur gaat. En laat jouw huisdier nooit alleen in de camper, tenzij je voorzorgsmaatregelen hebt genomen om de veiligheid te garanderen.

6. Reizen met een camper is ideaal voor sociale afstand

In een tijd waarin de meeste mensen op vakantie willen, is het reizen met een camper een aantrekkelijk alternatief voor vlieg- of cruisereizen en om de drukte te vermijden. Je hebt alles bij je, dus je hoeft ook geen openbare toiletten te bezoeken. Je kunt in jouw eigen ruimte koken, eten, afwassen en slapen.

Dat gezegd hebbende, is het wel jouw verantwoordelijkheid om de camper schoon te houden en dat kan best een uitdaging zijn als meerdere mensen (en huisdieren) een kleine ruimte moeten delen. Zorg ervoor dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt om de oppervlakken te desinfecteren zonder ze te krassen. Het ontsmetten van de vuilwatertanks kan een vervelende klus zijn, maar het is essentieel om iedereen veilig te houden en schadelijke geuren te vermijden.

7. Je kunt een minimalistische levensstijl uitproberen

rondreis amerika camper

Reizen met een camper dwingt je om te beslissen wat echt belangrijk is en wat je niet echt nodig hebt. Tijdens jouw reis zul je merken dat de herinneringen die je opdoet veel waardevoller zijn dan de bezittingen, die je hebt verzameld.

8. Reizen met de camper geeft je controle

Maken traditionele manieren van reizen je angstig of gefrustreerd? Als je het niet leuk vindt om te reizen met lange vertragingen op de luchthaven, overvolle treinen, hoestende passagiers en huilende baby’s, dan is een vakantie met de camper perfect voor jou. Natuurlijk kom je af en toe wel een verkeersopstopping tegen, maar over het algemeen heb jij de controle over jouw reis.

Laat een reactie achter