Mensen raken op elkaar uitgekeken als ze continu in dezelfde omgeving zijn en er helemaal niets gebeurt, maar er zijn ongeveer duizend-en-één dingen die je kunt doen als je je verveelt in je relatie. Omdat verveling in een relatie vaak een reden tot ongerustheid is, is er echt geen reden tot paniek. De meesten van ons worden moe van onze dagelijkse routines, inclusief onze verbinding met onze partner, omdat we mensen zijn en verlangen naar afwisseling. Maar het kan met een kleine inspanning echt gemakkelijk worden verholpen.

Volgens relatiedeskundigen zijn er tal van manieren om de dagelijkse sleur van langdurige relaties te bestrijden. Als je je door de dagelijkse sleur een beetje afgestompt voelt, neem dan de beslissing om er iets aan te doen. Je voelt je in een mum van tijd veel pittiger.

Zelfs als je best tevreden met je relatie bent, houd er dan rekening mee dat het nooit kwaad kan om nieuwe hobby’s te proberen, routines door elkaar te schudden en meer over elkaar te leren, als een manier om dicht bij elkaar te blijven en weer plezier te ervaren.

Wees dus niet bang om dingen af te blazen als de verveling diep en onherstelbaar lijkt. Als je de onderstaande tips uitprobeert, met je partner praat en nog steeds geen verbetering ziet, dan is het misschien wel tijd om jezelf af te vragen of de energie, die je erin steekt, wel de moeite waard is. Waarschijnlijk wordt het dan tijd om de hulp van een relatietherapeut in te roepen.

1. Probeer iets nieuws in de slaapkamer

bloemen-slaapkamer

Verveling in een relatie is vaak een goed teken. Het is een indicatie dat je vertrouwd bent met elkaar. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat je vooral niet in de slaapkamer achterover moet leunen en het maar moet accepteren.

Voer een gesprek hierover om opnieuw te verbinden inclusief wat je zou willen doen om dingen op te fleuren. Praat over fantasieën, heb seks op nieuwe en interessante plaatsen zoals in een hotelkamer of achterin je auto of gebruik een nieuw speeltje zoals de Satisfyer Pro 2 Next Generation. Je zou ook kunnen denken aan een luchtdruk vibrator om haar ander gevoel te laten ervaren.

Een saaie relatie kan tot saaie seks leiden en vice versa. Maar als je er allebei naar streeft om op dit specifieke gebied verbeteringen aan te brengen, zul je je over het algemeen waarschijnlijk beter voelen.

2. Wees nieuwsgierig en stel vragen aan jouw partner

Hoewel het lijkt alsof je alles al van elkaar weet, is er zelfs in een langdurige relatie altijd meer over een partner te leren. Pas als je niet langer geïnteresseerd bent, begint de verveling.

Er zijn tal van prompts online, die dingen op gang kunnen brengen. Ze hebben open vragen, die stellen om de beurt aan elkaar kunnen stellen. Dit is een geweldig hulpmiddel om te gebruiken tijdens een lange autorit, terwijl je wacht op jouw eten in een restaurant of terwijl je thuis wat rondhangt.

Als je elkaar vragen stelt, heb je het gevoel dat je elkaar opnieuw leert kennen. En dat zal de broodnodige pit aan een anders saaie fase in je relatie toevoegen.

3. Zoek iets om als stel naar uit te kijken

date-man-vrouw-laptop

Als jullie allebei dag in dag uit hetzelfde doen, zul je je gaan vervelen en ‘vastlopen’. Dus vergeet niet om iets leuks voor de toekomst te plannen, zoals bijvoorbeeld een vakantie of een project waaraan je samen kunt werken.

Net zoals mensen promoties op het werk nodig hebben om zich uitgedaagd en beloond te voelen, moeten stellen dezelfde adrenalinestoot in een relatie kunnen voelen.

Kies een doel en praat over de stappen die jullie kunnen nemen om dat doel ook te bereiken. Het samen plannen van datums, een evenement of een project wakkert kameraadschap en waardering aan. Zelfs als het maar een weekendje weg is of een eenvoudig etentje thuis, heb je iets om naar uit te kijken, wat je relatie ook veel interessanter zal maken.

4. Probeer een staycation met je partner

Ben je ooit op een staycation geweest? Ik ben er dol op omdat ze een geweldige relatiebooster zijn en heel weinig reizen, geld of buitensporige planning vereisen. En het is misschien precies wat jouw relatie nodig heeft.

Kies een tijd om ‘weg te gaan’, zet je telefoon uit en concentreer je de hele dag op elkaar door het avondeten samen te maken, de perfecte film te kiezen of een wandeling in het park te maken. Of ga een stapje verder door een hotelkamer voor één nacht in jouw stad te boeken en jezelf op roomservice te trakteren.

Deze korte verandering van locatie haalt jullie beiden uit je normale routine en stelt je in staat om weer nieuwe ervaringen op te doen en samen nieuwe herinneringen op te bouwen. Als je weer naar huis gaat, voel je je meer opgewonden over je relatie.

5. Denk na over wat jou en jouw partner heeft samengebracht

Als je niet zeker weet hoe je een gevoel van verveling moet doorbreken, kun je altijd teruggaan naar het begin van jullie relatie en nadenken over wat je in de eerste plaats bij elkaar heeft gebracht.

Dit zou de vonk kunnen laten overslaan, die al een tijdje weg was en zou jullie beiden kunnen helpen herinneren aan activiteiten, die je vroeger erg leuk vond om samen te doen. Bovendien is het gewoon leuk om herinneringen op te halen.

Het is zo gemakkelijk om elkaar als vanzelfsprekend te beschouwen, maar terugdenken aan die eerste dagen kan allerlei warme, vage gevoelens opwekken en voor je het weet zul je weer vol vreugde en waardering zijn.

6. Doe samen gekke dingen

koppel-blij-relatie

De snelste manier om te stoppen met snoozen, is door gek te doen.

Maak elkaar aan het lachen, denk aan dingen die leuk zijn, ontmoet nieuwe vrienden, doe iets anders. Of breng gewoon meer humor in jullie dagelijkse leven.

Het is zo gemakkelijk om in een saaie routine te vervallen, vooral als je al lang samen bent. Maar je kunt altijd de humor weer in je leven terugbrengen door je best te doen. Als je aan het lachen bent en elkaar probeert te laten lachen, heb je het te druk met lachen om je te vervelen.

7. Doe elke dag iets nieuws

Soms moet je heel weloverwogen zijn om een saaie periode te doorbreken en daarom is het misschien het beste om elkaar te beloven om elke dag iets nieuws te proberen.

Als jouw normale dag eruitziet als wakker worden, naar jouw werk gaan, sporten, eten en slapen, zoek dan naar manieren om iets nieuws aan dat schema toe te voegen. Sla de was een keertje over, probeer een nieuw restaurant, lees elkaar voor uit je favoriete boeken. De lijst met mogelijkheden is oneindig.

Wat je ook doet, zoek dat ene ding waardoor de dag anders aanvoelt of een nieuwe traditie kan worden en je minder het gevoel geeft dat je in een sleur zit en steeds weer dezelfde dingen doet.

8. Stap samen uit jullie comfortzone

hand-in-hand-date-man-vrouw

Het is niet altijd gemakkelijk om dat te doen, maar buiten je comfortzone treden is een onfeilbare manier om meer opwinding aan je relatie te geven.

Het kan zo eenvoudig zijn als samen naar een nieuw tv-programma kijken, in plaats van hetzelfde programma dat je 100 keer hebt gezien. Maar denk ook eens aan het koken van een diner in plaats van opnieuw bestellen of op zoek naar avontuur in de weekenden in plaats van binnen te blijven.

Wat het koken betreft, kan samen tijd doorbrengen in de keuken je niet alleen een kans geven om je samen te brengen en te ontspannen, maar het is ook een geweldige plek om communicatieve vaardigheden te oefenen en samen te werken om een gezamenlijk doel te bereiken.

9. Stap alleen uit je comfortzone

Omdat zelf iets nieuws proberen een andere manier is om je relatie nieuw leven in te blazen, moet je nadenken over iets dat je altijd al wilde doen, maar uit angst hebt uitgesteld en doe het dan ook.

Als je je ongemakkelijk in een menigte voelt, neem dan een improvisatieklas. Als je je altijd al zelfbewust hebt gevoeld over je uiterlijk, ga dan eens voor blond of rood haar – iets wat je niet van nature bent!

Hoewel je je misschien afvraagt wat improvisatie of haarverf met jouw relatie te maken heeft, gaat het erom iets nieuws te proberen en het domino-effect dat het op je relatie kan hebben.

Door jezelf uit te dagen, breng je een nieuwe energie terug in je leven, die op zijn beurt weer invloed op je partner zal hebben. Je zult verhalen te vertellen hebben en een nieuw gevoel van vertrouwen krijgen omdat je een angst hebt overwonnen.

10. Denk terug aan de eerste paar dates die jullie hebben gehad

Herinner je je die eerste 10 of 15 dates nog, toen jullie nog dolverliefd en gek op elkaar waren? Ja, doe die dates nog een keertje over. Letterlijk.

Ga terug naar de activiteiten, die jullie in het begin allebei leuk vonden – die eerste leuke dates. Als je op je eerste paar dates een bepaalde film hebt gezien, geweldig Indiaas eten hebt gegeten en door het park hebt gelopen terwijl je ijs at, doe het dan helemaal opnieuw.

Zelfs als het niet helemaal hetzelfde is, gaat het erom het gevoel van nieuwe liefde weer te laten stromen door oude, gelukkige herinneringen op te roepen. Het gaat erom te onthouden waarom je überhaupt verliefd bent geworden, zodat je niet zelfgenoegzaam in je relatie wordt.

11. Zit daar niet zomaar te zitten, maar doe ook dingen

date-koffie

De conclusie van vrijwel al deze suggesties? Actie, actie en nog meer actie.

Neem les, doe samen vrijwilligerswerk voor iets waar jullie allebei gepassioneerd over zijn, leer een nieuwe vaardigheid zoals koken, wijnproeven, rotsklimmen, stijldansen – wat je allebei ook maar leuk vindt.

Het is belangrijk om in beweging te komen, als een manier om gevoelens van verveling letterlijk van je af te schudden. Ga samen sporten of ga zelfs regelmatig in verschillende buurten wandelen. Doe iets avontuurlijks wat jullie allebei leuk vinden en jullie dichter bij elkaar brengt. En dan vergeet je dat je verveeld bent.

12. Plan regelmatig een datenight

We weten allemaal dat regelmatig daten gunstig kan zijn. Het zou eigenlijk verplicht moeten zijn.

Je zou een keer per week een datenight moeten hebben, vertelt ze aan Bustle en het zou niet alleen een avond moeten zijn, die gereserveerd is omdat het moet. Je kunt dit op twee verschillende manieren doen. Je kunt je aanmelden voor iets dat jullie allebei leuk vinden, bijvoorbeeld een kookles. Of en dat vind ik leuker, wissel weken af waarin de ene persoon de activiteit kiest en de andere persoon belooft ermee in te gaan.

Op die manier weten jullie allebei dat er niet alleen een date in het verschiet ligt, maar ook een die mogelijk een verrassing kan zijn. Relaties kosten moeite, dus voel je niet slecht als je je plezier moet ‘plannen’. Deze truc zorgt ervoor dat jullie allebei een leuke tijd hebben en ook verbonden blijven. Dat laat weinig ruimte voor verveling.

13. Wissel een date night af zodat het nooit oubollig aanvoelt

slapen-partner

Zorg ervoor dat de datenight geen sleur wordt, maar wissel deze af. Het moet echt iets nieuws zijn.

Bestel niet voor de honderdste keer op rij bij je favoriete Thaise restaurant, maar probeer in plaats daarvan iets nieuws te bedenken. Nogmaals, het gaat om het spel en dat je klaar bent om iets nieuws te proberen.

Zelfs als het plan een beetje vreemd klinkt ‘doet de andere persoon mee, zonder vragen te stellen’ zegt Durvasula. Je kunt de traditie bij het Thaise restaurant volhouden, maar door hier en daar een paar andere dates aan toe te voegen, blijf je allebei scherp.

14. Laat de adrenaline door jullie lijven gieren

Er is, vooral als je je allebei verveelt, iets te zeggen voor zo nu en dan een dosis adrenaline. Denk dus na over wat je bloed zou kunnen laten pompen – zoals kajakken op een rivier, naar de top van een wolkenkrabber gaan of zelfs een enge film kijken en probeer het eens.

Een spannende ervaring, groot of klein, bevordert de afgifte van oxytocine, het bindingshormoon dat vaak ook het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. En als dat eenmaal stroomt, is het bijna onmogelijk om je ergens ‘blah’ over te voelen.

Oxytocine is ook essentieel voor de binding. Het bindt je letterlijk omdat je hersenen dezelfde adrenalinestoot zullen ervaren als je samen aan iets enigszins engs ‘overleeft’.

15. Begin samen aan een nieuwe hobby

bergen-wandeling

Als je momenteel geen hobby hebt, die je samen kunt delen, is het tijd om er een te beginnen. Nogmaals, dit werkt omdat het je uit je comfortzone haalt. Dit is het moment waarop je je kunt aanmelden voor een online les, nieuwe recepten kunt proberen in de keuken of kunt gaan wandelen in het bos.

Zoek iets dat jullie allebei leuk vinden en maak het je eigen. Doe deze nieuwe hobby regelmatig en neem hem serieus. Voordat je het weet, praat je over nieuwe onderwerpen en maak je verbinding op een heel nieuw niveau.

16. Probeer elkaars hobby’s eens

Wees ook bereid om elkaars hobby’s uit te proberen of op zijn minst om er interesse voor te tonen. Het zal niet alleen voor jullie allebei de horizon verruimen, maar het zal ook de boodschap overbrengen dat jullie in elkaars geluk hebben geïnvesteerd.

Laten we zeggen dat je altijd al gek op wandelen bent geweest, maar je partner is niet echt een buitenmens. Je voelt je zo veel meer verbonden als ze maar af en toe bij je zouden komen en het eens zouden proberen. En vice versa.

Door elkaar kennis te laten maken met je eigen, persoonlijke hobby’s, krijg je een idee van wat de ander drijft, wat natuurlijk spannend en een eye-opener kan zijn. Bovendien is het leuk om elkaar de kneepjes van het vak te leren, te horen wat ze van je hobby vinden en een (potentieel) nieuwe, gedeelde passie te ontwikkelen.

17. Zorg goed voor jezelf

Als jij jouw relatie als saai ervaart, kan het zijn dat je je in het algemeen verveelt en dat dat niet noodzakelijkerwijs aan jouw partner ligt. Dus begin met het bekijken van jouw huidige doelen.

Is er iets dat jij kunt doen om jouw eigen leven te verlevendigen? Is er een klein stemmetje in je dat je negeert over hoe je jezelf wilt veranderen? Een creatief project waar je geen energie van krijgt? Luister daar eerst naar voordat je de ander de schuld geeft.

Als je er eenmaal over hebt nagedacht, zou je kunnen ontdekken dat het probleem in jou zit. “De persoon die zegt zich meer dan 80% van de tijd verveeld te voelen, zal zien dat het zijn eigen zelf is die verkend moet worden en de relatie is een mooi kader en een goede omgeving voor groei en koestering.

Kortom, het veelgebruikte zinnetje het ligt niet aan jou, maar aan mij is hier van toepassing en betekent dat het tijd is om aan jezelf te gaan werken om een meer bevredigende relatie te krijgen.

Laat een reactie achter