Voor degenen die op regelmatige basis een vacaturebank raadplegen, is het een bekend fenomeen. Steeds meer werkgevers hebben het in hun vacature-omschrijvingen over remote functies of over remote werken. Maar wat houdt deze term in? Houd je niet van dag in dag uit op dezelfde plek werken? Heb je een hekel aan kantoren en wil je niet iedere dag op een vaste plek zitten? Dan is remote werken wellicht geschikt voor jou. Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat houdt remote werken in?

op-reis-werken

Heb je bepaalde skills die veel gevraagd worden door werkgevers Of beschik je over vaardigheden die je kunt inzetten in een veelvoud aan functies? Spreek je meerdere talen? Ben je goed in jezelf motiveren? Dan ben jij wellicht een goede kandidaat voor een remote functie. Hierbij ben je in loondienst bij een werkgever, maar werk je voornamelijk vanuit huis, jouw favoriete koffiezaak, of terwijl je op reis bent. Kortom: jij kiest jouw werkplek. De voorwaarden zijn doorgaans wel zo dat je moet beschikken over een betrouwbare internetverbinding.

Remote werken en apparatuur, hoe zit dat?

hard werken

In de meeste gevallen zal de werkgever die speciale eisen stelt aan het gebruik van bepaalde apparatuur, je een geschikte laptop of pc sturen. Hierop staat vaak al de software geïnstalleerd die je gaat gebruiken. Ook worden op deze manier vaak de gewerkte uren en de activiteit bijgehouden. Soms wordt er tevens een telefoon beschikbaar gesteld en ontvang je meer hardware, zoals een microfoon of een muis. Voor sommige functies kun je gewoon gebruik maken van jouw eigen apparatuur. Soms ontvang je hier een vergoeding voor op maandelijkse basis. Ontvang je kostbare apparatuur voor in huis? Vraag de werkgever dan of jij deze dient te verzekeren met jouw inboedelverzekering.

Is remote werken geschikt voor iedereen?

laptop-werken

Het simpele antwoord op de vraag of remote werken bij iedere persoon past, is nee. Je moet rustig kunnen werken en jezelf zeer goed kunnen motiveren binnen de werkomgeving. Heb je thuis een druk leven met eventuele kinderen of huisdieren? Dan kun je eventueel ergens een kantoorplek huren. Informeer vrienden en familie dat je thuis bent, maar niet bereikbaar bent tijdens jouw werktijden. Vaak neemt men aan dat thuiswerken makkelijk is. Niets is minder waar. Motivatie en een goed schema kunnen bijhouden zijn zaken die in de meeste gevallen veel eenvoudiger zijn wanneer je op een kantoor werkt.

Laat een reactie achter