Wil je op je gemak kunnen trainen of wil je rustig op en neer kunnen pendelen naar je werk? Je afsluiten voor het omgevingsgeluid is de beste manier om optimaal te kunnen genieten van je muziek. Als je in een sportschool aan het trainen bent, dan is dat gemakkelijk te bereiken, maar als je op pad bent in een stedelijke omgeving of als je door drukke straten en stations reist, moet je die auto’s en andere mensen om je heen toch echt horen om botsingen te vermijden.

Open-ear sporthoofdtelefoons zoals de TrekzAir van Aftershokz kunnen niet alleen de geluidsisolatie wegnemen maar zitten ook comfortabel zodat je geen last hebt van de oordopjes.

Terwijl de meeste fabrikanten volharden met de technologie, die de geluidsisolatie en het annuleren van geluid benadrukt, heeft AfterShokz deze trend overtroffen door en met behulp van botconductie-technologie de alertheid te bevorderen.

De TrekzAir is een draadloze hoofdtelefoon, die je om je nek wikkelt en de fabrikant van AfterShokz wil graag benadrukken dat je door hun technologie niet het geluid van de bas hoeft op te offeren.

Uit ons onderzoek is dat grotendeels ook naar voren gekomen, maar met een voorbehoud (bekijk hiervoor de sectie Prestaties).

Ontwerp 

De belangrijkste ontwerpfunctie van de TrekzAir is natuurlijk dat het eigenlijk helemaal geen hoofdtelefoon is, maar luidsprekers zijn. AfterShokz noemt dit ‘OpenFit’ en ondanks dat je kunt horen wat er om je heen gebeurt, wordt één van die kleine oordopjes met botconductie-technologie met een extra veiligheidsoptie geleverd: een mute-knop. Aan de linkerkant ingebouwd en gemakkelijk te vinden, is het ontworpen voor de gebruiker om op te drukken als hij bijvoorbeeld een drukke weg oversteekt.

Trekz_Air ontwerp

Met minder knopjes in de nek en meer knopjes boven op het hoofd is het geluid niet minder krachtig, maar is het wel veel flexibeler. Dat is te danken aan het gebruik van veel titanium in hun ontwerp, waardoor het verrassend draaibaar is en uitgetrokken kan worden.

Dit betekent ook dat het om je nek kan worden gedragen, in je zak kan worden gestoken of aan een lus kan worden gehaakt, wat allemaal handig is voor een hoofdtelefoon, die is ontworpen om te worden gebruikt tijdens het sporten. Dit geldt trouwens ook voor de waterdichte IP55-classificatie.

Er is ook kleine mute-knop is inbegrepen zodat je op belangrijke momenten de muziek kunt uitschakelen.

Ze kunnen een unieke propositie hebben, maar de TrekzAir is zeker geen zwaargewicht; ze wegen slechts 30g. De zachte siliconen bekleding zorgt ervoor dat ongeacht hoe actief je bent de zorgvuldige geplaatste elektronica van de TrekzAir op één plaats blijft. In feite bewegen ze amper wat je ook aan het doen bent.

Dat heeft deels te maken met de gebruikte materialen en het gewicht en de positionering van de verschillende componenten, maar het heeft ook te maken met waar de luidsprekers zelf op je hoofd zitten. Toen wij het hebben getest zat de TrekzAir comfortabel in een klein kuiltje aan de bovenkant van het kaakbot. Het is een echt subtiel, zorgvuldig, slim ontwerp.

Zoals je zou verwachten, is het ook mogelijk om met de TrekzAir handsfree te bellen. Voor die specifieke functie is elke luidspreker uitgerust met ruisonderdrukkende microfoons om zo het omgevingsgeluid tijdens gesprekken te verminderen en om de stemmen zo duidelijk mogelijk te maken.

Prestaties

De set-up was eenvoudig en een vrouwelijke stem genaamd Audrey bevestigde dat het Bluetooth-koppelingsproces met een telefoon was gelukt. Bedankt, Audrey.

Aan elke kant van de TrekzAir zit een kleine behuizing van het formaat van een vingertopje, die batterijen en bedieningselementen bevat, hoewel ze ook een rol spelen hoe de TrekzAir aan de achterkant van het hoofd blijft zitten.

De bedieningselementen zijn ook eenvoudig te gebruiken. Aan de rechterkant zitten de volumeknoppen, die bij elke druk op de luidsprekers een toon afgeven (en je hoort een hogere toon wanneer het maximale volume wordt bereikt). Dit is belangrijk omdat er bij een open-ear-hoofdtelefoon er een risico op het weglekken van geluid bestaat.

We denken dat dit niet zo’n groot probleem is; mensen dichtbij je kunnen zeker horen waarnaar je luistert als je muziek op vol volume staat, maar alleen als je in een zeer stille omgeving bent. Ze zijn echter geweldig voor op kantoor, omdat je naar muziek kunt luisteren en je nooit bang hoeft te zijn dat je een belangrijke boodschap van je baas mist.

Dus hoe klinkt dit? In één zin: goed genoeg voor op de sportschool of op kantoor en veel beter dan de AfterShokz Titanium, maar niet zo goed als een gewone hoofdtelefoon of oordopjes.

Trekz_Air_ open ear oordoppen prestaties

Naast het testen van hen in de sportschool en tijdens het hardlopen, namen we hen mee door een druk stadscentrum en ontdekten we dat het volume en de basniveaus echt niet hoog genoeg waren in een scenario waar veel geluid of harde wind om je heen is. Als je de TrekzAir op vol volume zet, begin je trillingen in je kaakbeen te voelen en dat vreemde gevoel zorgt voor een lichte gekietel in je oren.

Dus het is waarschijnlijk het beste om ze niet te dragen tijdens het woon-werkverkeer en ze te bewaren voor op de sportschool of tijdens het joggen, waar je dan zonder gekietel in je oren en met minder volume je training kunt doen.

De batterijduur

Eén van onze grootste zorgen over de TrekzAir is de korte levensduur van de batterij. Ja, we realiseren ons dat het lichtgewicht ontwerp daar de schuld van is en we hebben er een hekel aan om dat te bekritiseren, maar slechts zes uur als je een dag op pad moet is wel erg weinig.

We vinden het niet erg om onze smartphones ’s nachts op te laden, maar ook een hoofdtelefoon? Nee, dank je wel. De redder in nood is een snellaadmodus, die de TrekzAir in slechts 15 minuten voldoende oplaadt zodat je hem een uur in de sportschool kunt gebruiken.

Samengevat: de Aftershokz TrekzAir is dus prima voor fitnessgebruik, maar de batterij zal het niet volhouden om er een marathon mee te lopen.

Maar veel mensen willen geen hoofdtelefoon meer voor slechts één gebruik – vooral voor deze prijs – en als jij een van hen bent, vind je de levensduur van de batterij misschien wat kort.

Trekz_Air aftershokz oordoppen

Wat vonden we leuk

De meeste hoofdtelefoons om me te kunnen sporten beweren dat ze ruis blokkeren, maar creëren een vreemd effect dat nooit op hun lijst met functies staat: elke keer als je voeten de grond raken, voel je trillingen in je oren.

Maar bij TrekzAir is dat helemaal niet het geval, terwijl ze toch een fatsoenlijke geluidskwaliteit leveren. Ze hebben ook een geweldige pasvorm, zijn stabiel en bewegen niet tijdens het bewegen. Een pluim voor de ontwerpers voor de zorgvuldige keuze van het gewicht en de nauwkeurige positionering van de luidsprekers en de componenten. Het is zelfs mogelijk om tijdens het dragen van de TrekzAir een ​​baseballpet te kunnen dragen.

We vonden we minder leuk

De TrekzAir mist het volume om te kunnen omgaan met openluchtscenario’s met veel achtergrondgeluiden en de algehele geluidskwaliteit is veel minder dan bij gewone hoofdtelefoons. Als je het geluid op vol zet, krijg je ook nog met een rare kietel in je oor te kampen.

Tel daar de problemen van de batterij bij op voor mensen die deze breder willen gebruiken en je zult zien dat ze niet perfect zijn. Beide zaken zijn echter natuurlijke beperkingen van de technologie en het ontwerp, dus het is moeilijk om ze hier keihard op af te rekenen.

Eindoordeel

Een gebrek aan ultieme helderheid in drukke omgevingen maakt de TrekzAir niet altijd even geschikt: de luidsprekers met botconductie-technologie zijn immers echt ontworpen om het tegenovergestelde van de meeste hoofdtelefoons, die geluidsisolatie of -annulering claimen, te doen.

Het lichte ‘kietelen’ in de oren kan je een beetje laten schrikken, maar laten we één ding benadrukken: de TrekzAir is geweldig voor in de sportschool of als als je een trip maakt over het platteland.

Ons grootste probleem met de TrekzAir is niet het gebruik van de botconductie-technologie, maar de korte levensduur van de batterij. Dit wordt echter veroorzaakt door een slim, lichtgewicht ontwerp dat moeilijk te weerstaan ​​is en dat de TrekzAir een kenmerk geeft dat echt uniek is: ze zijn zo licht en comfortabel dat je gemakkelijk vergeet dat je ze draagt. En dat is waar helemaal opgaan in muziek zeker om draait.

Laat een reactie achter