Dit is een koopje waarvoor je niet veel geld hoeft uit te geven: de nieuwe F5 oordopjes van Fiio zijn vrij goedkope headsets voor de kwaliteit die je ervoor terug krijgt. Ze kosten slechts € 69. Wij hebben ze een paar weken getest. De F5 serie is, vergeleken met de competitie in hun prijsklasse, een goede keuze voor een beperkt budget.

Voor degenen, die nog niet bekend zijn met Fiio, is het misschien interessant om te weten dat dit Chinese bedrijf sinds 2007 bestaat en als het gaat om het maken van zeer betaalbare hi-fi muziekspelers een sterke reputatie heeft opgebouwd. De slogan van het merk is de grappige verkeerde vertaling van ‘Born for Music and Happy’. De F5 oordopjes breiden, door een ongewoon helder geluid, een knap ontwerp, afneembare kabels en een harde opberghoes aan te bieden, die traditie van grote waarde uit.

fiio f5 oordoppen

Alle oordopjes in de F5 serie zijn gemaakt van aluminium en voelen perfect en stoer aan. De voorgevormde vorm past natuurlijk goed in de oorholte en Fiio’s claim van ‘de hele dag comfort’ is meer dan waar. Of de pasvorm helemaal optimaal is, zal per persoon verschillen, maar ik vond de F5 oordopjes met hun standaard pasvorm moeiteloos om te dragen. De F5 koptelefoon is niet geweldig in het isoleren van lawaai van buitenaf, maar ze doen het wel degelijk genoeg. Het grote pluspunt hier is het comfort en het lichte gewicht: de F5 oordopjes zullen, ook als je ze tijdens het hardlopen gebruikt, op hun plaats blijven, maar zitten toch nog los genoeg om ze gemakkelijk uit het oor te trekken of in het oor te stoppen.

Aan de binnenkant van de F5 oordopjes maakt Fiio gebruik van diafragma’s van titanium drivers, waarvan de extra stevigheid ongewenste vervormingen zal tegengaan en zal zorgen voor een vloeiender geluid in de middenfrequenties. Mijn ervaring is ongeveer hetzelfde maar verwacht niet te veel. Fiio heeft misschien een “Hi-Res Audio-certificaat” van de Japan Audio Society weten los te peuteren, maar ik vind niet dat de F5 oordopjes een hifi-hoofdtelefoon zijn. Ze zijn goed, zelfs heel goed voor hun prijs, maar ze hebben nog steeds zwakke punten, waaronder ik waarschijnlijk ook de algehele toonbalans zou willen tellen. De midden- en de hoge middentonen zijn voor mij te prominent aanwezig, wat leidt tot een presentatie van de muziek, die helaas de bas verlaagt. En de bas op deze oordopjes is erg mooi en pittig, dus daar had ik graag meer van willen hebben!

Afgezien van mijn gezeur over het geluid – waarmee ik denk ik niet de enige ben – zijn de F5 oordopjes door hun prijs van € 59,95 eigenlijk moeilijk te bekritiseren. De standaard draad heeft een geïntegreerde microfoon met een afstandsbediening, die compatibel is met zowel iOS als Android (omschakelbaar via een klein schakelcontact). Er is ook een tweede, gebalanceerde audiokabel met een aansluiting van 2,5mm, die kan worden aangesloten op de meeste draagbare spelers van Fiio. Evenwichtig geluid is over het algemeen een optie die je bij veel duurdere audioproducten tegenkomt, maar het is leuk dat Fiio die optie toch biedt.

Conclusie

Als je een paar ongecompliceerde oordopjes wilt, die een beetje meer pit geven aan mooie muziek, dan zijn de F5 oordopjes een goede keuze om te overwegen.

Laat een reactie achter