Elza van Swieten – Zensitivity.nl – Afgelopen maart was ik in India voor een meditatie retreat. Als je nog nooit in India bent geweest is het bijna niet voor te stellen hoe contrastrijk dit land is. Het is het land van extremen wat vooral tot uiting komt in het contrast tussen rijk en arm. Het overgrote deel van de bevolking van India is straatarm. Een kleine elite is zo rijk dat wij ons dat niet eens kunnen bevatten.

Tegenstellingen

man uit india

Onderweg naar de plek van bestemming, een heerlijk resort in de bergen van Rajasthan, kwam ik een aantal van die tegenstellingen tegen. Clubjes jongens die de hele dag bij een koffiekraampje staan waar je chips en chai kunt kopen. Koffie voor 30 cent, een zonnebril voor €1,50. Dat zet je toch aan het denken. Hoe weinig moeten ze hier wel niet verdienen? En dan ook nog met elkaar delen. Een kindje zonder kleding, alleen gehuld in een vodje met haar dat stijf staat van het stof. Daarnaast een witgewassen SUV van de opkomende middenklasse.

Cultuurshock gaat snel over

india mensen

Na een aantal uur, het is opvallend hoe snel dit keer mijn cultuurshock overgaat, is het alweer zo gewoon. Juist dat verbaast me tijdens deze reis. Hoe komt het dat ik me dit keer niet opgelaten voel over mijn welvaart. Had ik thuis niet geleerd dat we eerlijk moeten delen? Dat armoede niet nodig is en dat we allemaal recht op evenveel hebben? Voor het eerst lijkt het of ik me niet schuldig voel over de schrale armoede die je als een klap in je gezicht tegemoet komt zodra je in India landt. Wat me eigenlijk nog het meeste raakte was een diep besef dat rijk en arm hier blijkbaar naast elkaar mag bestaan.

Genieten van wat je hebt

Zelf ben ik opgevoed in een armoedebewustzijn. We waren welliswaar een gewoon middenklasse gezin met een middenklasse inkomen. Maar toch waren de buren waren rijker, de collega’s slimmer en de dorpsgenoten gelukkiger. Altijd een gevoel van tekort. En tegelijkertijd een schuldgevoel naar de arme mensen in de arme landen. Een continue ontevreden gevoel over teveel en te weinig. We denken misschien dat de rijkdom alleen maar te maken heeft met de spullen die je hebt. Maar je echt rijk voelen kun je ook bijvoorbeeld met een goed boek of met goed gezelschap. Gewoon lekker in je tuin zitten en genieten van wat je hebt. Een diep gevoel van goed genoeg.

Trots

Wat me in India opvalt is dat de mensen daar zo mooi rechtop lopen. Het is net of ze een soort natuurlijke trots hebben. Er is een soort eigen waardigheid, ook bij de allerarmsten. Het lijkt alsof ze er zelf niet zo mee zitten dat ze arm zijn. Toch is het niet hetzelfde als gelatenheid of berusting. Het is meer een soort acceptatie en afwezigheid van schaamte. Wat een vrij en rijk gevoel moet dat geven. Deze trots gaat om wie je bent en niet om wat je hebt.

Laat een reactie achter