Oost-europa is een van de meest cultureel en natuurlijk diverse streken ter wereld. Het wordt vaak over het hoofd gezien door wie kiest voor meer traditionele Europese ontsnappingen, maar persoonlijk zijn wij er voortdurend onder de indruk van geweest terwijl wij er reisden. De geschiedenis is complex en de cultuur dus ook, met overblijfselen van een hele reeks politieke en religieuze invloeden.

In deze streek kun je alles vinden en alles doen. Gezien de natuur, de steden en het nachtleven, de architectuur, het landschap, de kunst en het eten, is er bij de volgende bocht altijd wel iets nieuws te vinden. Een Oost-Europese roadtrip kan heel goed je meest epische avontuur tot nu toe worden. Zorg er wel voor dat je een wa verzekering auto hebt. Met zoveel te zien en te doen is het onmogelijk om alles in één keer aan te pakken, maar hier zijn drie mogelijkheden voor de ideale roadtrip door Oost-Europa.


Roadtrip Oost-Europa route (centraal)

budapest-brug-rivier

Route: Wenen – Ljubljana – Zagreb – Boedapest – Krákow – Wroclaw – Praag – Wenen

Deze route met de auto is niet alleen voortreffelijk omdat je van de ene stad, vol ongelooflijk karakter en nachtleven, naar de volgende hopt. Maar je kunt ook een omweg maken en een paar serieuze landschappen meepikken. Zorg wel dat je goed voorbereid op reis gaat en een goede autoverzekering afsluit. Op het internet kan je in ieder geval de beste autoverzekeringen vergelijken.

Begin in de hoofdstad van Oostenrijk, Wenen, voor een paar dagen sightseeing (en wat wiener schnitzel) voor je naar het zuiden trekt en de grens oversteekt naar Slovenië en verder naar Ljubljana. Slovenië is een klein land en het is vrij gemakkelijk om in een paar uur van het ene eind naar het andere te rijden.

Het meer van Bled is niet voor niets beroemd (of kies voor zijn grotere, minder drukke buur, het meer van Bohinj), de bergen in het Triglav Nationaal Park, of de oude ommuurde badplaats Piran (ja, Slovenië heeft zelfs een reepje Adriatische kust).

Van daaruit kun je oversteken naar Zagreb, Kroatië. Zagreb is verrassend klein voor een Europese hoofdstad, wat betekent dat je in een dag of twee alles kunt zien. Het heeft twee oude steden, een ton straatkunst, een prachtig park dat de kern domineert, en een opkomende foodie scene. Het Nationaal Park Plitvice Meren, in wezen een web van meren die allemaal door watervallen met elkaar verbonden zijn, is een gemakkelijke dagtocht.

Bewaar je late nachten voor je aankomst in Boedapest. Deze stad leeft en ademt voor je terwijl je je een weg baant door de historische kern naar ruïne bars, disco’s en enkele van de grootste bezienswaardigheden van Oost-Europa.

Stap vanuit Boedapest weer op de weg en ga naar Krákow. Naar Krákow komen betekent het hele land Slowakije doorkruisen, dus maak een omweg door het Tatra gebergte en zwerf door het 900 jaar oude Spiš kasteel. Eenmaal in Krákow kun je de stad het beste te voet beleven. De stad is bekend om zijn eten, sterke drank, nachtleven, kunst en enkele van de meest beklijvende geschiedenis van de hele streek. En het is niet ver van Wroclaw, een perfect schilderachtige stad met zijn kenmerkende pastelkleurige gebouwen van het Oude Stadhuis.

Deze road trip doet alle groten aan, ook Praag, een stad die je zeker van begin tot eind zal boeien. Ze is zo onberispelijk bewaard gebleven, met kronkelende geplaveide straatjes en perfecte architectuur, dat je jezelf echt zou kunnen knijpen.

Het eten behoort tot de beste en geen reis is compleet zonder een dozijn nachtelijke wandelingen wanneer de stad echt schittert. Eindig je reis terug in Wenen, leg je voeten omhoog en geniet van de rijke cafécultuur.

Roadtrip Oost-Europa tips

 • Verken het Sigmund Freud Museum in Wenen.
 • Wandel door de Vintgar kloof bij het meer van Bled.
 • Bezoek het Museum van Verbroken Relaties in Zagreb.
 • Ontspan in de thermale baden van Boedapest.
 • Eet in een van de Milk Bars en proef wodka in Kazimierz.
 • Vis in de Labska Dam in het Kroknose gebergte.
 • Bezoek de prestigieuze wijnhuizen van Krasna Hora.

Roadtrip Oost-Europa route (Noorden)

Warschau-zonsondergang

Route: Warschau – Krutynia – Vilnius – Riga – Pärnu – Tallinn

Er is niet één wijk die je moet zien, dus enig verkenningswerk is vereist. Maar de blootstelling aan warme, pastelkleurige architectuur, afgezet tegen grijs, communistisch beton, zal zeker indruk maken. Het Białowieża Bos, een van Europa’s laatste overgebleven oerbossen, is een dagtochtje in de buurt, net als het Poolse merengebied aan de Krutynia rivier waar je kunt kajakken en uitrusten.

Steek vanuit Warschau de grens over naar Litouwen. Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, bruist van energie en omarmt toch zijn historische verleden, vol kastelen en paleizen en indrukwekkende barokke architectuur. Aardappelen lijken het thema van elke maaltijd, maar het is de moeite waard voor met vlees gevulde aardappelpannenkoeken en knoedels.

Steek vervolgens over naar Lativa waar je zult merken dat het eten in Riga vergelijkbaar is, maar iets lichter, in de vorm van gerookte vis en worstjes. Het geeft je brandstof voor alles wat er in deze geweldige stad te doen is. Het is zeker een plaats om te dwalen en te staren, met een eigenzinnige mix van gotische torenspitsen en art nouveau details.

Pärnu is een kleine omweg op weg naar Tallinn en breekt het stadsthema perfect. Het ligt aan zee, het is charmant, het is oud, het is schilderachtig en het is een uitstekende plaats om een luie zomerdag door te brengen. Je kan er lekker opfrissen voordat je naar een andere bruisende hoofdstad gaat. Estlands hoofdstad Tallinn is kleiner dan Riga, wat geconcentreerder en rustiger en misschien wel de schilderachtigste van de Baltische steden.

Roadtrip Oost-Europa tips (Noorden)

 • Proef pierogies in de Oude Stad van Warschau.
 • Vaar met een kajak of kano de Krutynia rivier af.
 • Beleef een ondervraging door gepensioneerde KGB agenten in Vilnius.
 • Geniet van traditionele drankjes en Letse volksmuziek in Riga.
 • Maak een romantische wandeling langs de zeedijk in Pärnu.
 • Zing Estse liederen met een koor van 30.000 in Tallinn.

De Balkan

aerial view of buildings near ocean

Route: Baai van Kotor – Dubrovnik – Split – Zadar – Ljubljana

Deze road trip begint met enkele ongelooflijke landschappen. De Baai van Kotor kan je wel eens sprakeloos achterlaten met zijn reusachtige, gekartelde pieken die een kalme en historische inham omringen. De oude stad is een van de best bewaarde in de streek en je kunt omhoog wandelen naar het fort voor duizelingwekkende uitzichten. De kust is de tijd meer dan waard en brengt je naar Dubrovnik, nog zo’n perfect bewaard gebleven oude stad. Er is hier bijna te veel te zien en je krijgt gemakkelijk je architectuur-fix al dwalend door de smalle straatjes.

Dubrovnik is prachtig, maar dat geldt ook voor Split, waar het perfect vierkante en bewaarde paleis van Diocletianus staat. Dit is een uitstekende plaats om te dwalen en een beetje te verdwalen. Je vindt er stille, mooie hoekjes en verborgen cafés vol buurtbewoners. In het park van de stad, Marjan, kun je de drukte dumpen, van de natuur genieten en een paar geheime zwempoelen vinden.

Zadar is een havenstad omlijst door dramatische bergen en de thuisbasis van enkele van de beste zonsondergangen van het land. Eilandhoppen is hier het ding om te doen, en deze eilanden zijn lang niet zo druk als die in de buurt van Split. Eindig de reis in Ljubljana, een super artsy, foodie, en groene hoofdstad. Je kunt hier je hipster vleugels uitslaan en rondhangen in Metelkova, een gevangenis die hostel en openbare kunstruimte werd.

Roadtrip Oost-Europa tips (De Balkan)

 • Eet boerderij-verse kaas uit de heuvels bij de Baai van Kotor in Montenegro.
 • Geniet van een ongelooflijk uitzicht vanaf de stadsmuren van Dubrovnik.
 • Zwem in de Adriatische Zee bij Bacvice Beach in Split.
 • Verken de watervallen in het Krka Nationaal Park.
 • Luister naar de golven die het Zee-orgel spelen in Zadar.
 • Drink heerlijk ambachtelijk bier in Ljubljana.

Laat een reactie achter