Het plannen van een reis vraagt om veel beslissingen. Waar moet ik heen, wat moet ik doen, hoeveel geld moet ik sparen? Een andere vraag die je jezelf moet stellen is: Zal ik een rondreis boeken of alleen reizen? Hoe kan ik de balans opmaken tussen alleen reizen en groepsreizen? Het boeken van rondreizen, vooral voor avontuurlijke reizen, kan de stress van het plannen wegnemen (en je direct toegang geven tot verre oorden). Het vergroot je vangnet en ondersteuning en geeft je een directe gemeenschap. Maar is het de ervaring die je wilt?

Aan de andere kant is alleen reizen een prachtige en uitdagende ervaring. Het kan een geweldige manier zijn om jezelf te leren kennen en volledig op te gaan in waar je ook naartoe reist (zorg er alleen wel voor dat je er slim mee omgaat!). Het betekent ook dat je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt, de hele tijd, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je reispartner.

Er zijn voordelen aan beide keuzes, en het hangt af van je reisstijl, de omstandigheden van je reis en wat je eruit wilt halen. En natuurlijk kun je het boeken van een rondreis altijd combineren met solo op pad gaan!

Stel jezelf een paar vragen voordat je beslist:

1. Wat is je hoofddoel voor de reis?

man op reis met koffer

Ga je op reis om een nieuwe cultuur te leren kennen? Om je comfortzone te verleggen? Om mensen te ontmoeten? Om te ontspannen in de natuur? Door te beperken wat je uit je reis wilt halen, weet je of een rondreis iets voor jou is. Als je avontuurlijke trektochten wilt maken, kan een reisgroep dat proces soepeler laten verlopen. Een tourgroep kan je ook helpen de geschiedenis, architectuur of zelfs het eten van een nieuwe plek te ontdekken! De toegang tot de kennis van reisleiders is een van de beste voordelen van groepsreizen. Maar als je liever het grootste deel van je reistijd met een boek op het strand ligt, dan kun je misschien beter “nee” zeggen tegen een groepsreis.

2. Wat ontspant je? Waar krijg je energie van?

Als je extravert bent, zou een reisgroep je energie moeten geven en je klaar moeten maken om elk avontuur aan te gaan! Nieuwe vrienden, nieuwe plek, nieuw avontuur? Lange dagen backpacken of snorkelen of ronddwalen in een stad, en lange avonden dansen, eten of levensverhalen vertellen is jouw cup of tea (of glas sangria)!

Maar als je introvert bent, vind je de interactie misschien vermoeiender. Smalltalk is niet jouw ding. Je neemt liever de natuurlijke of architectonische schoonheid in stilte in je op, met tijd om te zitten en te genieten van de zon. Misschien dwaal je liever alleen door een stad, mensen kijken op een terrasje. Omdat de logistieke rompslomp van het reizen al vermoeiend kan zijn, moet je je energie goed bewaken en ofwel een rondreis boeken waarbij je ruimschoots alleen kunt zijn, of nadenken over soloreizen.

3. Waar ga je naartoe?

Als je naar een stad gaat waar je de taal spreekt met goed openbaar vervoer, heb je misschien niet veel behoefte aan een rondleiding. Een rondleiding op eigen gelegenheid is dan prima! Maar als je ergens naartoe gaat dat moeilijk te bereiken is, zoals een afgelegen gebied in het Amazonegebied, kan een tourgroep het een stuk makkelijker maken. Als je de taal niet spreekt, kan een reisgroep ervoor zorgen dat er geen misverstanden ontstaan over prijzen of tijdschema’s. En als de bestemming gevaarlijk is, kan een reisgroep de veiligste keuze zijn.

Populaire bestemmingen voor groepsreizen voor jongvolwassenen zijn Peru, Zuid-Afrika en Australië. Niet dat er elders geen avonturen te beleven zijn, maar dit kunnen goede vertrekpunten zijn. Verschillende bedrijven bieden verschillende soorten groepsreizen aan en het is aan jou om te bepalen of dat bedrijf de juiste reisstemming voor je heeft.

4. Wat voor soort activiteiten wil je doen?

groepsreis-bergen-wandeling

Als je op zoek bent naar leuke avonturen zoals een trektocht om apen te zien in Afrika of een wandeltocht over een deel van de Mount Everest, dan is een reisgezelschap best handig. Er zijn enorm veel geweldige ervaringen te beleven op het gebied van eco-avonturen! Aan de andere kant, als dit meer een museum-, café- en theateravontuur is, dan is solo misschien een beter idee. Tenzij je het haat om in musea te zijn zonder een groep, omdat Night at the Museum je echt bang heeft gemaakt. (We hebben allemaal onze dingen, oké?)

5. Hoeveel expertise kun je inbrengen?

Ben je een expert in diepzeeduiken, met maandenlange training en gespecialiseerde uitrusting met je initialen erop gemonogrammeerd? Dan heb je waarschijnlijk geen rondleiding nodig om je te laten zien hoe je veilig kunt duiken. Als je bergen kunt beklimmen in je slaap en een gediplomeerd EHBO’er bent, dan is wandelen in je eentje in onbekend gebied misschien prima. Maar voor de rest van ons is een tourgroep misschien handiger (zodat we weten waar we heen gaan en wat we doen).

Maar zelfs als je een expert bent, kan een gids zoveel meer kennis meebrengen om je ervaring te verrijken. Het maakt niet uit hoe ervaren je bent als reiziger, het is de reisleider die je de interessante feiten over een plek kan vertellen.

6. Hoeveel tijd heb je?

4-dames-zeilboot-reis

Als je weinig reistijd hebt, kan het stressvol zijn om alles wat je wilt zien en doen naar binnen te proppen. Een van de voordelen van groepsreizen is dat ze je schema kunnen stroomlijnen zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het missen van bussen of treinen. En als je weinig tijd hebt om je reis voor te bereiden, kan een rondreis daar ook bij helpen! In plaats van uren bezig te zijn met het maken van je schema, het controleren van prijzen en openingstijden en je af te vragen hoe lang het duurt om van punt A naar punt B te komen en wat er gebeurt als je je enkel verstuikt en wat als het regent en…… Nou, je weet het wel. Een rondreis kan het zware werk voor je doen, zodat je gemakkelijker ademhaalt.

Misschien hebben al je antwoorden na het stellen van deze vragen je ertoe aangezet om solo op avontuur te gaan! Geweldig! Goed plannen, zorgvuldig inpakken en gaan, onverschrokken ontdekkingsreiziger!

Meer stof tot nadenken

Als je antwoorden je hebben overtuigd dat een rondreis een goed idee is, dan zijn hier nog een paar dingen om over na te denken:

  • Zorg ervoor dat het authentiek is. Waar halen de touroperators hun expertise vandaan? Maken ze gebruik van lokale kennis en lokale gidsen? Hoeveel jaar bestaan ze al? Lees wat recensies en vraag rond. Is dit meer een feesttour of iets dat de nadruk legt op zinvol reizen? Je zou niet graag betalen voor een tour die je geen volledige ervaring geeft.
  • Zorg ervoor dat het verantwoord is. Doe hier wat onderzoek! Vraag de touroperators naar hun verantwoordelijkheid voor de gemeenschappen waarin ze werken. Respecteren ze lokale tradities? Zijn ze milieuvriendelijk? Betalen ze eerlijke lonen? Ethisch reizen betekent een beetje extra onderzoek, maar het is de moeite waard om te weten dat je niet onbedoeld de lokale economie of het milieu schaadt. Lees beoordelingen van avontuurlijke reizen en eco-reizen voordat je boekt.
  • En je kunt altijd een combinatie doen! Zoek een flexibele tour die je wat tijd voor jezelf gunt op het strand of in de winkels, maar ook wat leuke sociale tijd om te wandelen, dansen, de geschiedenis te verkennen of wat je nog meer uit je reis wilt halen!

Een rondreis boeken of alleen reizen = beide geweldige opties

Waar je ook naartoe gaat, overweeg de voor- en nadelen van soloreizen versus groepsreizen. Misschien kies je wel voor het beste van alle werelden en doe je mee aan solo-groepsreizen (dat klopt, er bestaan ook groepsreizen voor soloreizigers!). Je zou in je eentje op een berg kunnen mediteren of op diezelfde berg met nieuwe vrienden wandelliedjes zingen (twee kanten van dezelfde-berg-munt!). Je kunt bungeejumpen in Nieuw-Zeeland en die angst dapper alleen trotseren, of je kunt het doen met een hele groep gelukszoekers en avonturiers! Hoe dan ook, ga erop uit en verken de prachtige, mooie wereld waarin we gelukkig mogen leven.

Laat een reactie achter