Rugpijn is de op één na meest voorkomende oorzaak van werkverzuim en draagt elk jaar bij tot miljoenen verloren werkdagen en kosten voor de gezondheidszorg. Een verbijsterende acht op de tien mensen zullen op een bepaald moment in hun leven rugpijn hebben, en één op de vier Nederlanders heeft momenteel rugpijn. Rugpijn die langer dan drie maanden aanhoudt wordt als chronisch beschouwd, een soort pijn die volgens neurowetenschappers meer dan je fysieke lichaam aantast.

Chronische pijn verandert in feite de hersenfunctie, waardoor de aandacht, het kortetermijngeheugen, het beoordelingsvermogen en de sociale vaardigheden worden aangetast. Chronische pijn zorgt voor stemmingsstoornissen, waaronder depressie en angst, slaapproblemen en copingvaardigheden, wat de relaties met vrienden en familie kan schaden.

Hoe je lichaam gedurende de dag staat, draagt in belangrijke mate bij tot rug- en nekpijn. De drie meest voorkomende oorzaken van rugpijn zijn:

  • Voorover leunen in je stoel
  • Je telefoon tussen je oor en je schouder houden
  • Gebrek aan beweging tijdens de werkdag
  • Verkeerde houding in je stoel. Check daarom voor een goede ergonomische bureaustoel van Spinalis bijvoorbeeld.

Hier zijn wat tips die iedereen kan gebruiken om zijn werkplek te optimaliseren om rugpijn te verminderen.

Pas je stoel en bureau aan

Spinalis ergonomische bureaustoel

Bron: Spinalis

Voorover leunen in je stoel zorgt ervoor dat je de schijven in je onderrug verplettert en je nek en schouders belast. Het volgende is daarom aan te bevelen:

1.) Ondersteun de natuurlijke kromming van je wervelkolom. Ergonomische stoelen moeten lendensteun hebben, een natuurlijke voorwaartse kromming ter hoogte van de navel. Je kunt ook een kussen of opgerolde handdoek achter je rug leggen om dit effect te bereiken.

2.) Stel de hoogte van je stoel zo in dat je je voeten plat op de vloer kunt houden en je knieën in een hoek van 90 graden. Je kunt je voeten ook op een steunpunt laten rusten, zoals een voetensteun of zelfs een telefoonboek, voor extra steun.

3.) Verwijder of verlaag de armsteunen zodat je armen in een hoek van 90 graden staan. Dit zal je aanmoedigen je schouders laag te houden, wat je bovenrug zal waarderen.

4.) Houd je beeldscherm op ongeveer een armlengte afstand en op of iets onder ooghoogte. Dit stimuleert je om achterover te leunen, in plaats van voorover te leunen en je nek te belasten. Als je merkt dat je naar je beeldscherm loenst, stel dan de verlichting bij om je ogen minder te belasten.

Optimaliseer je telefoongesprekken

man-belt-zwarte-telefoon

Veel mensen proppen hun telefoon tussen hun hoofd en schouder om hun handen vrij te hebben tijdens het praten, waardoor ze hun nek en schouders belasten. Probeer de volgende alternatieven om te voorkomen dat je je telefoon tijdens je gesprekken wegstopt.

1.) Gebruik een koptelefoon of luidspreker als je gesprek langer dan vijf minuten duurt of als je tijdens het gesprek aantekeningen moet maken.

2.) Houd de telefoon in je hand en wissel tijdens het gesprek tussen je rechter- en linkerkant.

Sta op en beweeg

koppel-hand-in-hand-man-vrouw-duinen

Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Een werkdag van acht uur in één houding zitten (of zelfs staan) kan erg ongezond zijn.

1.) Neem elk uur korte pauzes, of micropauzes, om naar het toilet te gaan, een glas water te halen, de kopieermachine te bezoeken of je even uit te rekken. Lang zitten kan de spieren in je rug verzwakken. Je slechts 60 seconden uitrekken is voldoende om deze negatieve effecten van zitten te compenseren.

2.) Onderzoekers suggereren dat je minstens de helft van je werkuren staand moet doorbrengen. Als je een zit-sta werkplek hebt, wissel zitten en staan dan gedurende de dag af.

3.) Het versterken van je kernspieren met oefeningen, zoals yoga, pilates, of sit-ups, werkt zowel op je buik als op je rug, waardoor je houding op natuurlijke wijze verbeterd en pijn vermindert.

Laat een reactie achter