Mensen brengen de meeste tijd door in hun huis, dat een heerlijk toevluchtsoord kan zijn, weg van de wereld. Of het kan een plek zijn waar mensen meer stress voelen dan elders. De manier waarop een kamer eruit ziet en functioneert is bepalend voor de stress die hij veroorzaakt of verlicht. Voor mensen die regelmatig met angst te maken hebben, is het rustig maken van een kamer een integraal onderdeel van hun verzorging. Door deze tips te volgen, weten huiseigenaren hoe ze een ruimte kunnen ontwerpen en inrichten voor ontspanning en tevredenheid.


Hoe maak je een kamer rustig

woonkamer-lichte-kleuren

Om een kamer in te richten voor meer rust en minder stress, moeten mensen aandacht besteden aan de primaire functie van de ruimte. Een paar veranderingen of kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken, waardoor de inrichting een heilzaam effect heeft.

Waarom opruimen belangrijk is

Voor veel huiseigenaren is het proces van opruimen de eerste belangrijke stap naar een rustiger huis. Helaas kan rommel voor afleiding zorgen en stress veroorzaken. Als mensen zich omringen met rommel in hun gemeenschappelijke leefruimte, kunnen ze het moeilijk vinden om aandacht te besteden aan de taken die ze moeten uitvoeren. Rommel maakt het ook moeilijker voor mensen om te vinden wat ze nodig hebben. In een slaapkamer kan rommel leiden tot minder slaap, vaak van mindere kwaliteit.

Het goede nieuws is dat mensen meestal aanzienlijke verbeteringen in de kamer kunnen aanbrengen als ze zich regelmatig toeleggen op opruimen. Als de kamer bijzonder rommelig is of hoog opgestapeld met spullen, kunnen mensen misschien een uur of twee investeren om veel vooruitgang te boeken. Ze kunnen beginnen met:

 • Het verwijderen van voorwerpen die niet in de kamer thuishoren
 • Het oppakken en weggooien van afval
 • Het uitvoeren van een basissortering om te bepalen welke spullen ze willen houden
 • Huiseigenaren die niet veel tijd hebben om op te ruimen, kunnen toch vooruitgang boeken bij het declutteren. In dit geval kunnen ze er de voorkeur aan geven elke dag 15 tot 30 minuten aan de taak te wijden. Aan het eind van de week kunnen ze een aanzienlijk verschil merken.

Kleur en materiaal kan emoties beïnvloeden

Deskundigen hebben lang betoogd dat de kleur van een kamer invloed kan hebben op de manier waarop mensen zich voelen terwijl ze erin zijn. Zo kan een kamer met veel felle, roodachtige tinten de energie maar ook de stress verhogen. Ter vergelijking, kamers in koelere tinten blauw of groen kunnen stress en angst verlichten. Een helder geel kan mensen een gelukkiger gevoel geven, maar te veel ervan veroorzaakt verwarring. Ook kan zacht materiaal ook rustgevend werken, zoals teddy fauteuils bijvoorbeeld.

In elk geval kunnen mensen koele tinten kiezen en te veel felle kleuren in hun inrichting vermijden. Deze strategie geldt vooral voor de slaapkamer, vooral als mensen hun slaaproutine willen verbeteren.

Veel mensen zijn verrast dat groen een kalmerend effect heeft op mensen, en dat het heel rustgevend is. Het kan stress verlichten, en er zijn beweringen over dat het de vruchtbaarheid verbetert. Het werkt goed in de woon- of slaapkamer.

Geluidsisolatie voor stille ruimtes

Een rumoerige kamer kan stressvol of afleidend zijn, dus mensen willen misschien aandacht besteden aan hun opties voor geluidsisolatie. In de meeste gevallen hoeven huiseigenaren maar een paar eenvoudige veranderingen aan te brengen die de dynamiek van de geluidsgeleiding door de kamer drastisch kunnen veranderen. Deze omvatten:

 • Het installeren van zware gordijnen rond ramen
 • Schuimplaten op het plafond of de muren aanbrengen
 • Het verhogen van het kussen onder vloeren
 • Meubels met zachte bekleding kopen of dekens en kussens toevoegen.

Harde vloeren zijn momenteel populair, maar ze hebben de neiging meer lawaai te maken dan tapijt. Om dit probleem op te lossen kunnen mensen een bepaald type ondertapijt voor de vloerbedekking overwegen dat het geluid van voetstappen minimaliseert. Als ze geen tapijt willen leggen, kunnen ze tapijten kopen die over de vloerbedekking worden gelegd voor zachtere voetstappen.

Het belang van verlichting

Mensen hebben vaak de hele dag door verschillende lichtbronnen in de kamer nodig. Omdat verlichting varieert in kleurtemperatuur en helderheid, is het niet verwonderlijk dat mensen verschillende ervaringen hebben met verschillende soorten verlichting. Heldere verlichting met een blauwe tint verhoogt bijvoorbeeld de alertheid, maar kan het ook moeilijker maken om te ontspannen. Van verlichting die de zon nabootst en natuurlijk zonlicht van ramen en dakramen is bekend dat het de stemming verbetert. Degenen die lijden aan een seizoensgebonden affectieve stoornis kunnen behoefte hebben aan verlichting met een warmere kleurtemperatuur, vergelijkbaar met de zon.

In de meeste gevallen zijn meerdere verlichtingsopties het beste. Huiseigenaren willen misschien heldere lampen beschikbaar hebben voor werk- of schoonmaaktaken. Daarnaast kan het toevoegen van wandlampen of lampen met zachtere kleurtemperaturen het gemakkelijker maken om te kalmeren na een stressvolle dag. Zo kunnen mensen de aanpak kiezen die het beste werkt.

Geur en angst

Aromatherapeuten kennen al eeuwenlang het verband tussen de geuren die mensen om zich heen houden en hun stressniveau. Er zijn veel geuren die mensen aan hun huis kunnen toevoegen door de planten te kweken die ze afgeven of door essentiële oliën in een diffuser te gebruiken. Deze geuren omvatten gewoonlijk:

 • Lavendel
 • Jasmijn
 • Salie
 • Vanille
 • Rozemarijn
 • Pepermunt

Mensen moeten in gedachten houden dat geur een krachtig hulpmiddel kan zijn, maar dat het misschien niet voor alles werkt. Bijvoorbeeld, een diffuser gebruiken om hinderlijke geuren te verdoezelen lost het probleem uiteindelijk misschien niet op.

Stressvolle ruimtes scheiden

Een kamer hoeft niet rommelig of overvol te zijn om stressvol te worden. Grotere kamers met te veel activiteit kunnen bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van stress zijn. Daarom kunnen mensen hun activiteiten in de kamer evalueren en plannen maken om ze te verdelen.

Er kan genoeg ruimte zijn om in een grote kamer aparte stations te creëren, zoals een gebied voor werk en een gebied voor ontspanning. In kleinere kamers kunnen mensen gebruik maken van opbergruimte aan de muur om spullen te verbergen die nodig zijn voor specifieke taken. Zo kunnen ze zich concentreren op één activiteit zonder apparatuur of gereedschap voor anderen te zien.


Ideeën voor een rustgevend interieur

ramen-woonkamer-planten

Om een kamer comfort en rust te geven, kunnen huiseigenaren overgaan tot het kiezen van een decor dat het beste werkt voor de ruimte. Natuurlijke toevoegingen zoals planten en organische texturen zijn ideaal om stress te beheersen en de gezondheid te verbeteren.

Natuurlijke texturen en planten

Er is een reden dat zelfs de meest minimalistische ruimtes vaak een of twee voorwerpen uit de natuur bevatten. De natuur is de beste stressbestrijder ter wereld, omdat ze de geest kan bezighouden zonder hem te overprikkelen. Men kan beginnen met het zoveel mogelijk stimuleren van natuurlijk licht in de kamer. Het gebruik van lichtfilterende zonwering kan privacy bieden zonder het natuurlijke uitzicht op te offeren. Mensen voelen zich overdag beter als ze naar buiten kunnen kijken en bomen, tuinen of de lucht kunnen zien.

Mensen kunnen ook veel van de natuur in huis halen. Ze zouden moeten beginnen met onderzoek naar veilige planten om in huis te houden, vooral als ze huisdieren of jonge kinderen hebben. Anders kan het toevoegen van een vleugje groen in de kamer de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren en angst verlichten. Populaire kamerplanten zijn onder andere:

 • Palmen
 • Vetplanten, zoals Aloë Vera
 • Kruiden, zoals munt of rozemarijn

Mensen kunnen op zoek gaan naar een plant die werkt met het soort verlichting in de kamer en de mate van onderhoud die ze kunnen bieden. Voor huiseigenaren die geen planten in de kamer kunnen hebben, kan het toevoegen van natuurlijke elementen zoals drijfhout veel van dezelfde voordelen opleveren.

Textuur gebruiken voor een harmonieuze afwisseling

Variatie in het gebruik van texturen kan de kamer interessant maken zonder verwarring of stress te veroorzaken. Om een comfortabele kamer te creëren kan men overwegen zachtere texturen toe te voegen om de ruimte meer ontspannen te laten aanvoelen.

Het is essentieel om in gedachten te houden hoe kleuren en patronen texturen kunnen nabootsen. Een botsing van tegenstrijdige patronen in felle kleuren kan ervoor zorgen dat andere texturen te stressvol aanvoelen, zelfs als de stoffen vlak zijn. Mensen kiezen misschien liever het een of het ander om de ruimte in ideale harmonie te laten werken.


Interieur voor een gezellige kamer

moderne-woonkamer-grijze-bank

Mensen kunnen verrast zijn om te ontdekken hoezeer het decor en de stroom van een kamer het gevoel ervan kunnen veranderen. Door de kamer te openen, zacht textiel toe te voegen en een functionele indeling te maken, kunnen mensen een perfect gezellige ruimte krijgen.

Hoe maak je een kamer warm en gezellig

Mensen hoeven de temperatuur van een kamer niet drastisch te verhogen om hem warm en gezellig te laten aanvoelen. De toevoeging van meubels, stoffen en texturen kan bijvoorbeeld meer dan voldoende zijn. Zachte verlichting in warmere tinten kan het gevoel geven dat de kamer comfortabel is, zelfs voordat er meubels zijn toegevoegd. Bij de keuze van meubels en stoffen kunnen huiseigenaren kiezen voor:

 • Pluche opties, zoals fluweel
 • Dekens van imitatiebont
 • Echt leer, in natuurlijke kleuren
 • Bekleding met een contrasterende textuur.

De stijl van het meubilair zelf moet alles zijn wat iemand nodig heeft om te ontspannen. Zo verzacht een wikkelbank of sectioneel de lijnen van het meubilair. Overvolle kussens zijn gemakkelijk om in weg te zakken om te lezen of een film te kijken.

Het toevoegen van natuurlijke accenten aan de muren geeft het gevoel van het buitenleven zonder afbreuk te doen aan de zachtheid en warmte van de ruimte. Het installeren van een combinatie van lichtfilterende tinten en zware gordijnen geeft een contrast, en mogelijkheden om de kamer warmer of koeler te maken. Voor multifunctionele kamers kunnen gordijnen tussen secties de ruimte effectief verdelen en een gezelliger ontspanningsruimte creëren.

Een ruimte openen

Een kleine kamer kan per definitie gezellig aanvoelen, maar er zijn grenzen aan. Kleinere ruimtes zijn gemakkelijker op te vullen met meubels of rommel, wat meer stress kan veroorzaken dan oplossen. In plaats daarvan willen huiseigenaren misschien een ontwerp maken dat de kamer opent. De beste manier om dit te doen is om waar mogelijk de nadruk te leggen op lengte of hoogte. Deskundigen raden meestal aan een of meer van de volgende ideeën uit te proberen:

 • De kamer ontwerpen rond de langste zijde
 • De hoeveelheid decor minimaliseren
 • Eén groter meubelstuk gebruiken, in plaats van verschillende stukken
 • Kiezen voor banken of stoelen met zichtbare poten
 • Kleine tapijten toevoegen om de ruimtes in de kamer te verdelen
 • De muren zo min mogelijk versieren om ze groter te laten lijken
 • Kleur of patronen toevoegen aan het plafond om het oog omhoog te trekken
 • Meubels uit de buurt van de muren plaatsen
 • De nadruk leggen op wand- of vloerverlichting, niet op plafondverlichting.

Mensen moeten misschien verschillende combinaties proberen voordat ze er een vinden die werkt. Soms kunnen zelfs de beste ideeën de kamer per ongeluk kleiner doen aanvoelen. Bijvoorbeeld, het installeren van een smalle boekenplank rond het plafond geeft de illusie van extra hoogte. Het installeren van meerdere planken op dezelfde manier kan de kamer opgesloten doen lijken in plaats van ruim.

Functionele ruimtes verminderen stress

Het onderhouden van het decor en de indeling van de kamer kan een van de meest kritische stappen zijn. Mensen moeten bedenken hoe ze spullen in de kamer zullen opbergen als ze die niet gebruiken. Ze kunnen ook een regelmatig schema opstellen om de kamer op te ruimen en zo nodig rommel te verwijderen.

Een kamer die te snel volloopt moet misschien een paar voorwerpen wegnemen om hem te vereenvoudigen. Als mensen op deze veel voorkomende problemen kunnen letten, kunnen ze die wegnemen zodat de kamer een heiligdom van comfort en rust blijft.


Hoe maak je een hotelkamer rustgevend

moderne-slaapkamer-bruin-boxspring

Hoewel mensen meestal hun eigen leefruimte rustig willen maken, kunnen ze ook veranderingen aanbrengen in kamers die niet van hen zijn. Kleine, tijdelijke aanpassingen aan een hotelkamer kunnen de stemming verbeteren en het makkelijker maken om te slapen of te ontspannen.

Breng geuren, geluiden en texturen mee van thuis

Mensen voelen zich het meest op hun gemak als ze thuis zijn. Daarom is het zinvol een aantal voorwerpen mee te nemen die helpen de rustgevende ruimte in een hotelkamer te creëren. Dit kunnen zijn:

 • Kussens van thuis
 • Favoriete dekens
 • Verstuivers met gewone geuren
 • Favoriete zeep en lotion
 • Comfortabele kleding en slippers

Mensen moeten er rekening mee houden dat bepaalde dingen misschien niet zijn toegestaan. Overmatig gebruik van sterk geurende oliën of wierook kan bijvoorbeeld een geur achterlaten die moeilijk te verwijderen is. Een lichte aanraking hiermee zal het probleem minimaliseren.

Houd je routine aan

Hoewel mensen vaak naar een hotel gaan voor ontspanning of vakantie, is het vasthouden aan een routine een van de beste manieren om de stemming te beheersen. Reizigers kunnen moeite hebben zich ontspannen te voelen als ze zich plotseling aan een heel ander slaap-, eet- of ontspanningsschema proberen te houden. Ze merken deze problemen eerder bij kinderen of huisdieren. Mensen willen misschien dingen doen als persoonlijke koffie of thee meenemen, reisversies kopen van hulpmiddelen die ze gebruiken voor regelmatige lichaamsbeweging, en ervoor zorgen dat ze zichzelf ‘s avonds extra tijd geven om te slapen.

Begin vandaag met het creëren van een rustgevende ruimte

interieur-hout-rustgevend

Veel mensen hebben het gevoel dat hun leven te stressvol is. De manier waarop ze hun huis inrichten kan echter een belangrijk verschil maken in het beheersen van hun stress. Door het ontwerp en de indeling van een kamer te evalueren, kunnen huiseigenaren de ruimte veranderen van iets dat frustrerend aanvoelt in een ruimte die concentratie en rust bevordert. Het gebruik van kleuren, texturen, verlichting en inrichting waarvan bekend is dat ze angst verlichten, helpt daarbij. Het resultaat geeft mensen de perfecte ruimte om te ontspannen wanneer dat nodig is.

Laat een reactie achter