Ruud van Nistelrooy kent bijna iedereen in Nederland. Zelfs als je geen fanatieke voetbalfan bent dan ken je hem van zijn jaren bij het Nederlands elftal. Hij maakte furore als speler van onder meer SC Heerenveen en PSV en vertrok vervolgens naar het buitenland om te spelen bij achtereenvolgens Manchester United, Real Madrid en Hamburger SV. In 2012 beëindigde hij zijn carrière als profvoetballer. Van Nistelrooy leverde de unieke prestatie om in drie landen landskampioen te worden, namelijk in Nederland, Engeland en Spanje. Ook werd hij topscorer in alle drie deze landen. Voor het Nederlands elftal kwam hij 70 keer in actie en scoorde in totaal 35 doelpunten.

Jeugdliefde

leontien-van-nistelrooy-getrouwd-met-ruud

Er is niet heel veel bekend over het privé leven van Ruud van Nistelrooy. Hij trouwde in 2004 met zijn jeugdliefde Leontien Slaat. De twee leerden elkaar kennen in Brabant en trouwden in Geffen, het geboortedorp van de voetballer. Het stel wilde hun huwelijk privé houden, maar dat mislukte jammerlijk. De pers was massaal aanwezig om foto’s en video’s te maken van het pasgetrouwde stel. Ruud en zijn vrouw zijn ouders van twee kinderen. Dochter Moa is de oudste, haar broer Lian is een jaar jonger.

Voetbalvrouw Leontien

Leontien van Nistelrooy volgde haar man uiteraard gedurende zijn carrière als voetballer. Ze woonden samen in Engeland, Spanje, Duitsland en vervolgens weer Spanje toen Ruud daar speelde. Nu is haar leven in wat rustiger vaarwater gekomen. Na zijn vertrek bij PSV heeft Van Nistelrooy nog geen nieuwe werkgever gevonden. Hun zoon Lian, inmiddels 19 jaar oud heeft ambities om als voetballer in de voetsporen van zijn vader te treden. Als hij net zo makkelijk scoort als zijn vader, dan komt dat vast wel goed.

De successen van Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy begon, zoals de meeste jongens, met voetballen bij een plaatselijke club in zijn woonplaats. Al op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij FC Den Bosch. Scoren deed van Nistelrooy nog niet veel omdat hij als middenvelder meer als aangever fungeerde. Bij zijn volgende club, SC Heerenveen, onder leiding van Foppe de Haan, ging Ruud van Nistelrooy als spits spelen. Dat leverde direct resultaat op, hij scoorde de winnende goal in een wedstrijd tegen NAC Breda. Van Nistelrooy viel op en dat leverde hem een selectie op voor Jong Oranje. In de zomer van 1998 stapte Van Nistelrooy voor 5,4 miljoen euro over naar PSV. Dit was toen een recordbedrag dat voor een binnenlandse transfer werd neergelegd. Dankzij twee succesvolle seizoenen waarin hij tweede werd in de lijst van topscorers ontstond er belangstelling vanuit het buitenland.

Rampjaar 2000

Het jaar 2000 was een ramp voor Ruud van Nistelrooy. Hij stond op het punt om een transfer te maken naar Manchester United maar liep een ernstige blessure op. Hij was op dat moment nog aan het herstellen van een eerdere blessure die hem twee maanden op de bank had gehouden. Nu moest er een operatie worden uitgevoerd en zou het herstel minstens 8 maanden gaan duren. Hierdoor miste Van Nistelrooy het EK met het Nederlands elftal. In 2001 vertrok de succesvolle spits naar Engeland om alsnog voor Manchester United te gaan spelen.

Trainer bij PSV

Nadat Ruud van Nistelrooy stopte als profvoetballer werd hij, zoals succesvolle voetballers wel vaker doen, trainer. Zijn eerste klus was die van tweede assistent trainer van Guus Hiddink bi het Nederlands elftal na de deelname aan het WK in 2014. Nadat Hiddink vertrok schoof Danny Blind door als hoofdtrainer. Van Nistelrooy bleef assistent, onder meer samen met Marco van Basten. Van Nistelrooy keerde vervolgens terug naar een oude liefde, PSV. Hij trainde onder meer de jeugd onder 19 jaar bij de club uit Eindhoven. In 2021 was hij trainer van Jong PSV dat in de Eerste Divisie speelt. In het seizoen 2022-2023 trainde hij het eerste elftal van PSV dat in dat jaar kampioen van Nederland werd en ook zowel de KNVB beker als de Johan Cruijff schaal won. Maar Van Nistelrooy maakte zijn opdracht niet af, hij vertrok aan het einde van het seizoen per direct bij de club en werd opgevolgd door Peter Bosz. Van Nistelrooy vertrok halsoverkop bij PSV, volgens eigen zeggen omdat er onvoldoende draagvlak bij de club was om nog een seizoen door te gaan.

Ruud van Nistelrooy Foundation

Samen met zijn vrouw Leontien richtte Ruud van Nistelrooy een stichting op die zijn naam draagt. De stichting stelde zich tot doel kinderen te stimuleren hun dromen uit te laten komen. Zijn vrouw fungeerde als communicatiemanager van de Ruud van Nistelrooy Foundation. Wegens drukke werkzaamheden van Van Nistelrooy, inmiddels trainer bij PSV, werd de Foundation in 2019 opgeheven.

Laat een reactie achter