Als je de 2021 telefoons van samsung hebt overgeslagen, dan heb je geluk! We zijn nog maar een paar maanden verwijderd van de lancering van de volgende hoofdlijnserie. De Galaxy S22 line-up belooft te behouden wat werkte aan zijn voorgangers, terwijl de prestaties worden opgevoerd en – althans in het geval van de S22 Ultra – een aantal functies die ooit exclusief waren voor de Note, terugkomen. Hier is alles wat we tot nu toe weten over Samsung’s volgende galaxy telefoons.

Net als bij de laatste paar releases houdt Samsung het bij drie modellen voor zijn 2022 toestellen: de Galaxy S22, S22+, en S22 Ultra. Terwijl de eerste twee toestellen veel lijken op opgewaardeerde varianten van de releases van dit jaar, heeft de S22 Ultra een geheel nieuw ontwerp, waardoor het de gewildste telefoon van het stel is.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Met een vierkant ontwerp en een speciale S Pen gleuf ziet de S22 Ultra er bijna identiek uit als de Galaxy Note 20, vooral van de voorkant van de telefoon. Intussen laat het achterpaneel de kenmerkende camerabult van de S21 vallen voor een glad stuk glas, met vier lenzen die onafhankelijk van elkaar naar buiten steken.

Het ontwerp van de S22 Ultra is al vanaf het eerste gezicht controversieel, vooral omdat sommige leakers niet helemaal een consensus konden ontwikkelen over hoe de cameramodule er uit zou zien.

Met de toevoeging van een S Pen gleuf lijkt de S22 Ultra de ondergang voor de Note serie voor de toekomst in te luiden. Zonder een release in 2021 – natuurlijk vervangen door de met S Pen uitgeruste Galaxy Z Fold3 – waren er veel vragen over hoe en wanneer de originele phablet zou terugkeren. Het lijkt er steeds meer op dat hij misschien nooit meer terugkomt, want Samsung beëindigt naar verluidt aan het eind van dit jaar alle productie van Note toestellen.

Voor iedereen die hoop houdt op een Note opvolger is hier het goede nieuws: de S22 Ultra lijkt alles te hebben wat je zou willen in een nieuwe met stylus uitgeruste smartphone. En je hoeft er niet op te wachten tot de gebruikelijke nazomer release. Mensen die verliefd zijn geworden op het phablet merk hoeven zich ook geen zorgen te maken. Samen met een vertrouwd ontwerp zou de naam Ultra wel eens helemaal kunnen vervallen, en in plaats daarvan wordt voor dit specifieke model “Galaxy S22 Note” aangenomen. De jury is er nog over uit of deze verschuiving ook werkelijk zal gebeuren, maar het rolt nu al zo van onze tongen.

Samsung Galaxy S22 en S22+

samsung-galaxy-s22

Als de S Pen niet belangrijk voor je is, zijn de kleinere S22 en S22+ misschien een kijkje waard. Hoewel we de laatste maanden lang niet zoveel van deze twee toestellen gezien hebben, zouden het perfecte upgrades kunnen zijn voor S10 en S20 gebruikers die de releases van dit jaar hebben overgeslagen.

Anders dan bij de Ultra behouden de S22 en S22+ de camerabult, die de lenzen van beide toestellen helpt beschermen. De afgeronde hoeken en metalen rail zullen iedereen die een recente Samsung telefoon in handen heeft gehad bekend voorkomen. Zelfs de cameraflitser is op dezelfde plaats gehouden als vorig jaar.

Niet dat er iets mis is met het hergebruiken van een ontwerp met verbeterde specs. De meeste mensen waren behoorlijk fan van het uiterlijk, en hoewel de S22 Ultra met zijn nieuwe uiterlijk in Note-territorium terecht is gekomen, kan het behouden van een vergelijkbare identiteit voor de “kleinere” S22 toestellen Samsung helpen een kenmerkende stijl te vestigen.

Wat de kleuren betreft, worden er momenteel vier tinten om uit te kiezen verwacht: wit, zwart, roségoud, en groen. Een screenprotector S22 is uiteraard wel weer handig om te gebruiken, zodat je jouw nieuwe toestel zo goed mogelijk beschermt tegen schade aan je scherm.

Specs en camera

Zoals de meeste Android telefoons uit 2022 ongetwijfeld zullen hebben, zal de Galaxy S22 serie in de eerste plaats Qualcomm’s aankomende Snapdragon 898 gebruiken in de VS en het grootste deel van de rest van de wereld. Een Exynos variant is ook op komst, maar anders dan in voorgaande jaren zal die veel geografischer beperkt zijn. Terwijl het Verenigd Koninkrijk en de Europese markten een Exynos 2200 zullen gebruiken, stappen de Aziatische en Afrikaanse regio’s over op Qualcomm.

Buiten de verwachte processorboosts weten we niet veel over het inwendige van beide toestellen. Maar hé, het zijn Galaxy S toestellen, dus je kunt de gebruikelijke RAM en opslagmogelijkheden verwachten, en dat voor een veelheid van prijzen.

We weten echter wel heel wat over schermgrootte, camera’s, en batterijen – althans voor specifieke modellen. De Galaxy S22 is de kleinste van het stel, met een scherm van een (relatief) nietige 6.06 inch. Ondanks dat is een screenprotector S22 Plus nog altijd wel een goed idee, want helemaal krasvrij is het toestel natuurlijk niet.

Met het kleinere model (S22) komt ook een kleinere batterij; vroege geruchten suggereren dat de S22 zijn capaciteit zal inkrimpen tot een nominale 3.590mAh. Hoewel hij waarschijnlijk op 3.700mAh zal worden geadverteerd, is dat een aanzienlijk verlies in vergelijking met de 4.000mAh batterij van de S21.

Samsung Galaxy S22 release datum

De S21 line-up van vorig jaar kwam vroeger dan gewoonlijk, toen Samsung nog voor eind januari een ‘Unpacked’ evenement hield. Natuurlijk wordt de gadgetwereld nog steeds gehavend door een aanhoudend chip-tekort, waardoor de onthulling van de S22 serie iets later plaatsvindt.

Momenteel wordt er verwacht dat het S22 evenement op 8 februari 2022 zal plaatsvinden, en dat de toestellen diezelfde dag nog in de voorverkoop gaan. De zendingen moeten aankomen tegen 18 februari 2022, wat staat als de officiële lanceerdatum voor alle drie de telefoons.

We zijn nog een paar maanden van deze data verwijderd, wat betekent dat er nog van alles kan veranderen. Maar met de Galaxy S21 FE ingesteld op een onthulling begin januari, lijkt het erop dat Samsung’s schema min of meer vastligt voor het begin van volgend jaar.

Laat een reactie achter