Ben je heel zuinig op je auto dat er nog geen klein krasje op zit? Of heb je al meerdere keren een behoorlijke schade gereden? In beide gevallen is het goed om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hoe kom je daarachter? En waarom is het belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering? Je leest het hieronder.
Hoe bereken ik mijn schadevrije jaren?
Bij een autoverzekering afsluiten wordt er gevraagd naar je aantal schadevrije jaren. Hoeveel heb je er eigenlijk? Dit wordt bepaald aan de hand van de bonus-malusregeling. Heb je een jaar zonder schade gereden, dus een schadevrij jaar? Dan ga je 1 treetje omhoog. Heb je in een jaar wel schade en verhaal je dat op je autoverzekering? Dan ga je omlaag op de bonus-malusregeling.
Hoe werkt dat dan bij een nieuwe autoverzekering afsluiten?
Ben je ergens anders goedkoper uit? Dan ga je waarschijnlijk wisselen van verzekeraar en een nieuwe autoverzekering afsluiten. Je neemt je schadevrije jaren dan gewoon mee en je hoeft dus niet weer helemaal opnieuw te beginnen. Die jaren worden namelijk opgeslagen in een databank waar alle verzekeraars gebruik van maken. Je nieuwe verzekeraar kan hier ook in kijken en bepaalt zo opnieuw je korting. Dat scheelt.
Korting op je autoverzekering
Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je autoverzekering, de zogenaamde no-claimkorting. En dat kan behoorlijk schelen op de premie die je betaalt. Dat is ook precies waarom het soms handiger is om zelf de schade te betalen, dan hem te laten vergoeden door je verzekeraar. Dit geldt vooral als het gaat om een kleine schade. Ook daarvoor ga je namelijk omlaag in de bonus-malusregeling en dat betekent minder korting.
Schade door iemand anders
Is die deuk of dat krasje veroorzaakt door iemand anders? En heb jij er dus geen schuld aan? Dan krijg je wel gewoon een vergoeding zonder dat dit invloed heeft op je schadevrije jaren. Je moet de schade dan dus wel op iemand anders kunnen verhalen. Dat gaat trouwens ook op als je schade aan je auto hebt dankzij een flinke storm of doordat er ingebroken is. Dat is immers ook niet jouw fout.
Schade aan de auto van iemand anders
Is de situatie andersom en heb jij schade veroorzaakt aan de auto van iemand anders? Dan wil je ook daarvoor goed verzekerd zijn. Anders kunnen de kosten behoorlijk in de papieren lopen. Met een WA autoverzekering zit dat wel goed. Wil je ook verzekerd zijn bij schade aan je eigen auto? Hier heb je een WA-Casco autoverzekering voor nodig.
Laat een reactie achter