Als het gaat om schoenen voor je kinderen te kopen, zijn er zoveel verschillende stijlen beschikbaar; het kan soms moeilijk zijn uit te zoeken welke te kiezen. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je kind een goede ondersteuning van de voet nodig heeft tijdens de kritieke groei-jaren van zijn jeugd.

De voet van een kind kan groeien tot ongeveer de leeftijd van 18 jaar, en de belangrijkste ontwikkeling gebeurt in de eerste zeven jaar. Hier is een snelle blik op hoe snel kindervoeten groeien:

 • Onder de 12 maanden oud, om de 2 maanden.
 • 12 maanden tot 2,5 jaar oud, om de 3 maanden.
 • 2,5 tot 4 jaar oud, om de 4 maanden.
 • Van 4 tot 6 jaar oud, om de 6 maanden.

Schoenen die niet goed passen kunnen oncomfortabel en ongezond zijn. Daarom is het belangrijk om altijd de voeten van een kind te meten voor je schoenen koopt. Elke schoen past anders, dus koop geen schoenen alleen op basis van de maat die op de schoenendoos gedrukt staat. Zorg ervoor dat je kind elke schoen past en kijk hoe ze lopen om zeker te zijn dat ze comfortabel lijken en goed passen.

Tips voor het kopen van schoenen voor je kinderen

moeder-kind-wandelen-duinen

Ben je op zoek naar nieuwe schoenen voor je kind of wil je kinder boots kopen? Check dan eerst deze tips, om de meest ideale schoenen voor je kinderen te kopen.

Flexibiliteit

Typisch is dat hoe jonger het kind is, hoe dunner en flexibeler de zolen moeten zijn. De zool moet gemakkelijk buigzaam zijn en zonder moeite in je hand kunnen buigen. Hij moet meebuigen met de tenen van je kind — waar de bal van de voet komt en niet in het midden van de schoen.

Teen ruimte

Terwijl je kind staat, moet je ongeveer een halve centimeter, ruwweg een vingerbreedte, tussen de langste teen en de voorkant van de schoen kunnen drukken. Het gedeelte van de schoen net onder de veters moet plooien als je baby een stap zet.

Materialen

Het bovendeel van de schoen moet van ademend materiaal zijn, zoals leer, en niet van synthetisch materiaal. De binnenzolen moeten gedempt zijn voor comfort. Voel aan de binnenkant van het schoentje op onregelmatigheden in stiksels, lijm of nietjes. Zoek naar een stijve hiel. Druk op beide kanten van de hiel. Het mag niet inzakken.

 • Schoenen die niet goed passen kunnen de voeten verergeren. Meet altijd de voeten van een kind voordat je schoenen koopt en pas de schoen aan de voet.
 • Geef nooit schoeisel af. Dat een schoenmaat een kind comfortabel past, wil nog niet zeggen dat hij een ander kind ook zo zal passen. Bovendien kan de gewoonte om schoenen te delen schimmels zoals atletische voet en schimmelnagels verspreiden.
 • Let op tekenen van irritatie. Roodheid is een zeker teken dat een schoen te strak of te los zit. Als je kind steeds een of beide schoenen wil uittrekken, kan dit een onuitgesproken teken zijn dat de schoenen niet goed passen.
 • Onderzoek de hielen. Ongelijkmatige slijtage van de hakken kan wijzen op een voetprobleem dat door een podotherapeut moet worden nagekeken.
 • Koop schoenen later op de dag. Voeten hebben de neiging overdag op te zwellen, dus neem je kinderen mee schoenen kopen als hun voeten gezwollen zijn, om er zeker van te zijn dat ze de juiste pasvorm krijgen voor de hele dag comfort.

Schoenen die goed passen voor je kinderen

boy taking a walk with dog

 • Ga zeker naar een vakman die getraind is in het passen van schoenen voor baby’s, peuters en jonge kinderen
 • Laat de voeten van je kind om de 2 tot 3 maanden meten tot de peuterleeftijd, daarna om de 3 tot 4 maanden.
 • Voeten zijn zelden precies even groot. Koop altijd voor de grotere voet.
 • Koop geen schoenen die “moeten inlopen”. Schoenen moeten vanaf het begin comfortabel zitten. Observeer hoe je kind langer dan een paar minuten in beide schoenen rondloopt. Controleer dan elke voet om zeker te zijn dat er geen irritatie plekken zijn. Check Shoesme voor een gevarieerde keuze uit kinderschoenen.
 • Zorg ervoor dat de schoen niet te zwaar is. Een zware schoen kan je kind onregelmatig laten lopen, wat de ontwikkeling van een normaal looppatroon verhindert.
 • Als een kind klaagt over pijn of ongemak aan de voet, plan dan een controle bij je plaatselijke podotherapeut die gespecialiseerd is in voetverzorging voor kinderen.

Laat een reactie achter