Er gaat niets boven het uitpakken van een gloednieuw paar witte schoenen, maar vuil en stof kunnen hun glans snel verliezen. Hier lees je hoe je jouw heren schoenen er weer fris kunt laten uitzien.

Benodigdheden

 • Wasmiddel
 • 3% waterstofperoxide
 • Natriumbicarbonaat
 • Bleekmiddel
 • Toiletpapier
 • Citroensap
 • Witte azijn
 • Micellair water
 • Krantenpapier

Schoonmaakspullen

 • Witte doek of oude tandenborstel
 • Mesh waszak
 • Magic sponsjes
 • Handschoenen

Een nieuw paar witte schoenen uit de doos ziet er zo smetteloos uit, dat je misschien al huivert bij de gedachte om in je nieuwe kicks naar buiten te stappen. Maar een goed paar schoenen is ontworpen om je overal mee naar toe te nemen, of je nu de stad verkent of op avontuur gaat in het terrein. Het is onvermijdelijk dat er slijtplekken, vuil en vlekken komen op je ooit zo perfecte witte schoenen. En de kleur van vies afwaswater is niet bepaald modieus.

Maar voordat je je haast om een nieuw paar te kopen, zijn er een paar trucjes die je thuis kunt uitproberen om je witte schoenen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Maak je schoenen regelmatig schoon om te voorkomen dat je er later een puinhoop van maakt, en als je schoenen bijzonder groezelig worden, gebruik dan deze trucjes om ze nieuw leven in te blazen.

Of je nu te maken hebt met een lichte grijzige tint of een paar heren sneakers van ETQ waarvan je niet zou vermoeden dat ze ooit wit waren, er zijn methoden om je witte schoenen thuis schoon te maken. Afhankelijk van het soort materiaal waarmee je schoenen zijn gemaakt, werken sommige van deze methoden beter dan andere. Gelukkig heb je voor geen van deze methoden een uitgebreide boodschappenlijst nodig.

Suede schoenen weer wit krijgen

witte suede schoenen

Hoewel sommige mensen aanraden om suede schoenen in de wasmachine te stoppen, kan deze manier van schoonmaken onnodige slijtage veroorzaken en zelfs de constructie van de schoen beschadigen. Probeer voor de zekerheid een van de onderstaande methoden. Je kunt ook tandpasta en een oude tandenborstel gebruiken om vlekken op de zolen van je schoenen weg te schrobben.

1. Mild wasmiddel

 1. Meng een kleine hoeveelheid mild wasmiddel met warm water
 2. Doop een witte doek of oude tandenborstel in het sopje en gebruik het om vlekken op het bovenwerk weg te schrobben.
 3. Borstel vuil op de tussenzool en buitenzool van de schoen weg
 4. Gebruik een vochtige doek om overtollig zeep weg te spoelen

2. Natriumbicarbonaat en waterstofperoxide

3% waterstofperoxide verwijdert niet alleen vlekken en maakt wit helderder, maar desinfecteert je schoenen ook van schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Je kunt een pasta maken door twee delen zuiveringszout te mengen met één deel waterstofperoxide. Gebruik een oude tandenborstel om het mengsel aan te brengen op de zolen en bovenkant van je schoenen. Wacht 30 minuten voordat je ze afspoelt of laat ze aan de lucht drogen in de zon en borstel de pasta weg zodra ze droog zijn.

3. Bleekmiddel

Hoewel je bleekmiddel beter niet kunt gebruiken op delicate stoffen zoals leer of suède, is het effectief om suede schoenen hun oorspronkelijke helderwitte kleur terug te geven. Volg deze stappen:

 1. Voeg een eetlepel bleekmiddel toe aan 1 liter water en roer.
 2. Doop een borstel of witte doek in het mengsel
 3. Schrob het bovenwerk van elke schoen, gevolgd door de tussenzool en de buitenzool, met ronddraaiende bewegingen.
 4. Spoel of veeg overtollige zeep weg en laat volledig drogen

4. Toiletpapier

Je hebt waarschijnlijk nooit overwogen om je schoenen te mummificeren met toiletpapier, maar het kan een verrassend effectieve methode zijn om vlekken te verwijderen. Leg met water doordrenkte vellen toiletpapier over je schoenen, papier-maché stijl, en laat je schoenen 12 uur drogen voordat je de stroken verwijdert. Deze methode kan hardnekkige vlekken verwijderen die vaak achterblijven na het schoonmaken.

5. Citroen en zonlicht

Als je alleen maar een citroen in de koelkast hebt liggen, kun je die gebruiken om vlekken uit je schoenen te bleken. Meng gewoon wat vers citroensap met een beetje water. Wrijf het mengsel met een schone doek of borstel in een draaiende beweging over de vlekken. Laat je schoenen vervolgens een paar uur in direct zonlicht staan voordat je het mengsel wegspoelt met schoon water.

Leren schoenen weer wit krijgen

LT 03 Premium Nappa White

LT 03 Premium Nappa White

Leren schoenen hebben iets meer liefde nodig dan canvas schoenen, omdat het materiaal delicaat is en zijn vorm kan verliezen als het nat wordt. Leg voordat je begint een schoenspanner in je schoenen of vul ze met kranten. Breng vervolgens een reinigingsproduct voor leer aan of probeer een van de onderstaande methoden.

1. Natriumbicarbonaat en azijn

Natriumbicarbonaat en azijn zijn effectief in het verwijderen van geurtjes, vlekken en bacteriën. Maak een oplossing van één eetlepel zuiveringszout, twee eetlepels witte azijn en een kopje water. Gebruik een borstel of een doek om vuil voorzichtig weg te schrobben. Deze methode werkt ook op canvas schoenen.

2. Magic spons

Soms heb je niet meer nodig om een paar witte leren schoenen schoon te krijgen dan hetzelfde gereedschap dat je gebruikt om vuil uit je badkuip te verwijderen. Doop een Magic Spons in water en gebruik het om vlekken uit de leren bovenkant en de zool van de schoen te schrobben.

3. Micellair water

Micellair water is bedoeld om de huid te reinigen, maar het is ook zacht genoeg om op leren schoenen te gebruiken. Het is gemaakt van gezuiverd water, vochtinbrengers en reinigende bestanddelen die bolvormige micellen vormen. De micellen werken in op vuil en olie om deze stoffen van het oppervlak weg te trekken, waardoor je schoenen schoon en wit achterblijven. Het werkt goed op leer, suède en rubber.

Veters weer wit krijgen

Verwijder eerst je schoenveters van je sneakers. Je kunt ze met de hand wassen met een milde zeep of wasmiddel gemengd met water, of je kunt ze in een waszakje doen en ze door het zachte programma van je wasmachine halen. Zorg ervoor dat je ze aan de lucht laat drogen, want hitte kan de plastic uiteinden vervormen.

Als je schoenveters er nog steeds niet wit uitzien, week ze dan in bleekmiddel. Meng met handschoenen drie eetlepels bleek in 3,5 liter water. Doe je veters in een waszak van gaas voordat je ze in de oplossing dompelt, en gebruik iets zwaars om te voorkomen dat de zak naar boven drijft. Laat je schoenveters vijf minuten zitten en was ze dan grondig met de hand of in de wasmachine.

Laat een reactie achter