Een interieurontwerp is eigenlijk precies wat het woord al zegt: een manier om een ruimte waarin we leven en werken te organiseren en te verfraaien, zodat we ons er zowel visueel als fysiek comfortabel en aangenaam voelen. Het is interessant en misschien zelfs wel een beetje ironisch om te zien hoeveel dingen van buiten we eigenlijk naar binnen brengen. Houten meubels, stenen afwerkingen en zelfs dierenhuiden als tapijten en om kussens zijn allemaal kleine knipogen naar het buitenleven, waarmee we ons zo graag omringen wanneer we binnen zijn.

Maar voor alle verschillende manieren, die we vinden om de natuur in huis te brengen, is waarschijnlijk de belangrijkste en de meest voordelige manier wel het gebruik van planten. Als het gaat om een goed ontwerp – voor thuis of voor op kantoor – kun je het belang van planten in je dagelijkse leefruimte nooit onderschatten. Wanneer ik met klanten werk, is het eigenlijk nooit de vraag of er planten worden neergezet, maar eerder welke planten er geschikt zijn voor de ruimte die ik decoreer en de mensen die er wonen.

Er zijn een aantal redenen, inclusief je gezondheid, om een gezonde dosis planten in elke kamer van je huis neer te zetten. Afgezien van hun esthetische waarde, vermindert het hebben van planten in huis de toxines in de lucht en verbetert het de luchtkwaliteit om nog maar te zwijgen over de vele en gevarieerde voordelen van aromatherapie, die bepaalde planten kunnen hebben. Deze voordelen variëren van het verlagen van de bloeddruk tot het scherper maken van de geest en zelfs het bevorderen van een diepere en gezondere slaap. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat planten vooral gunstig zijn voor mensen die ziek zijn en helpen bij het verlagen van de stressniveaus. De consensus is duidelijk: het leven van groene planten in je huis brengt letterlijk leven in de ruimte. Maar of je nu groene vingers hebt of niet, in dit artikel bespreken we zes geweldige tips om jouw ruimte te verbeteren door een ouderwetse benadering van groen wonen.

Vloerplanten

two women in an open space room

Of je nu een ruimte voor een klant aan het ontwerpen bent of op zoek bent naar een nieuwe look en feel voor in je eigen huis, een goed interieurontwerp moet zoeken naar mogelijkheden om planten in de ruimte te kunnen gebruiken. Planten brengen veel voordelen met zich mee en kunnen op allerlei soorten manieren worden gebruikt. Maar één van de beste dingen aan planten is de veelzijdigheid die ze bieden in termen van verhoudingen. Ze kunnen klein genoeg zijn om een klein bureau of kleine, open plank te accentueren of ze kunnen groot genoeg zijn om een prominente plek in de ruimte in te nemen. En als je een kamer hebt, die te weinig groen en te veel lege ruimte heeft, kan een vloerplant de juiste oplossing zijn. Dus neem snel een kijkje in je huis. De volgende keer dat je merkt dat je een lege hoek hebt en het gevoel hebt dat er nog iets mist in de ruimte, hoef je deze leegte misschien niet met meer meubels te vullen. Een vloerplant kan het ontbrekende ingrediënt zijn dat de kamer completeert en het interieur een nieuw gevoel van frisheid geeft. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat planten levende objecten zijn. Dus er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je in je favoriete kamer een vloerplant neerzet.

Voordat je een vloerplant in je ruimte kunt neerzetten, moet je bekijken of er voldoende natuurlijk licht op die plek schijnt. Zorg er ook voor dat de grootte en de schaal van de plant kloppen in de kamer, een vloerplant die het plafond raakt kan je het gevoel geven dat de ruimte laag en klein is. Je hebt voor bijvoorbeeld een zolderruimte misschien een grotere vloerplant nodig omdat dat de ruimte juist heel ruimtelijk maakt. Aan de andere kant moet je, als je een klein appartement hebt, overwegen om voor vloerplanten te kiezen die laag bij de vloer blijven. Deze planten zijn gemakkelijk te onderhouden en niet duur in de aanschaf.

Orchideeën

purple orchid flower in brown wooden hanging planter stand

Wanneer je naar planten zoekt, die de ruimte meer persoonlijkheid geven, is het altijd goed om te onthouden dat groen niet de enige kleur is die voor jou beschikbaar is. Bloeiende planten hebben alle voordelen voor de gezondheid van groene planten, terwijl ze je ook een extra vleugje kleur geven wat je ruimte echt bijzonder kan maken. Orchideeën zijn al lang vanwege hun sculpturale silhouetten en heldere, aantrekkelijke kleuren bij stylisten en interieurontwerpers in trek. Het maakt niet uit waar je ze in een kamer plaatst, ze zijn een blikvanger die de aandacht trekt en de kamer oplicht en als ze goed worden verzorgd kunnen ze lang meegaan.

Snijbloemen

Voor een oplossing op kortere termijn, die minder tijd en onderhoud vereist dan de zorg voor een plant kun je, om een beetje leven aan je ruimte toe te voegen, overwegen om snijbloemen te gebruiken. Naast dat ze minder verzorging nodig hebben, kunnen bloemen ook, afhankelijk van hoe vaak je ervoor kiest om ze te vervangen, een goedkopere oplossing zijn. Je kunt voor slechts een paar euro een bos snijbloemen kopen. Maar ze gaan natuurlijk niet zo lang mee als een potplant (idealiter), dus als je bijvoorbeeld twee keer per week een nieuwe bos neerzet kunnen de kosten wel oplopen. Het neerzetten van een verse bos bloemen kan echter een geweldige manier zijn om het uiterlijk van je kamer te veranderen zonder al te veel kosten te hoeven maken of moeite te hoeven doen. Hoe dan ook snijbloemen zijn een snelle en gemakkelijke optie om je humeur te verbeteren en wat broodnodige kleur aan je huis toe te voegen.

Vetplanten en cactussen

assorted-colored cactus

Niet iedereen is gezegend met groene vingers. Het verzorgen van planten kan best lastig zijn en afhankelijk van het soort plant, het klimaat waarin je leeft en hoeveel tijd je aan de verzorging kunt besteden, kan het heel erg moeilijk zijn om bepaalde planten gezond en bloeiend te houden. Maar zelfs als je in het verleden niet het grootste geluk hebt gehad met planten – dat wil zeggen dat ze steeds maar dood gingen- zijn er tegenwoordig ook kamerplanten te koop, die veel gemakkelijker te verzorgen zijn en die met weinig inspanningen gewoon zullen blijven groeien. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een cactus of een vetplant in huis neer te zetten. Hoewel ze groen en levendig zijn, zijn beide soorten wel woestijnplanten en zijn dus goed geschikt voor omgevingen waarin andere planten niet kunnen overleven. In feite hebben deze planten slechts een beetje water en zonlicht nodig en vragen weinig verzorging waardoor ze gemakkelijk te houden zijn. Naast hun kracht en lange levensduur hebben deze planten vanwege hun lineaire vormen ook een interessante uitstraling die esthetisch zeer goed werkt in interieurs met een modernere ontwerpbenadering.

Een hangende kruidentuin

Er zijn een aantal leuke en creatieve manieren om op meer plekken in huis planten neer te zetten. De beste manieren combineren de esthetische schoonheid van het groen en/of de bloemen met de functionaliteit van de plant waardoor de plant niet alleen bijdraagt aan het uiterlijk van de ruimte, maar ook van enig nut kan zijn. Zo kan het hebben van bijvoorbeeld lavendelplanten in huis of op kantoor je kalmer te maken.

Een ander geweldig idee is om in de keuken een hangende kruidentuin te hebben. Met behulp van kleine plantenbakken is het mogelijk om een verscheidenheid aan prachtige, verse kruiden in je keuken te laten groeien, die de ruimte trouwens niet alleen zullen verfraaien maar ook voor een heerlijke geur en smaak zullen zorgen.Het leuke van alles is, is dat het zonder enige moeite te maken is. Alles wat je nodig hebt om een prachtig effect te kunnen creëren is een bakstenen muur, zoals die op de bovenstaande afbeelding, slechts een paar kleine plantenbakken en wat schroeven. Door afzonderlijke plantenbakken te gebruiken in plaats van een kant en klaar rek, kun je een eenvoudig maar interessant patroon maken waarmee je je planten niet alleen kunt gebruiken om echt mee te koken maar ook als kunst aan de muur.

Mooi nep is niet lelijk!

Nou als je echt geen groene vingers hebt, het geduld niet hebt om planten te verzorgen of gewoon de pech hebt dat alles in huis doodgaat maar toch een stukje natuur in huis wilt halen en wilt genieten van groen, zijn er altijd nog andere manieren om hulde te brengen aan het geweldige, groene buitenleven zonder er echt iets van in huis te halen. Als je merkt dat je gewoon de gave niet hebt om de planten in je huis levend en wel te houden, is een beetje creativiteit en wat nep planten alles wat ervoor nodig is om het gevoel van planten te krijgen zonder het gedoe.

Als je groen in huis wilt halen, maar geen zin hebt in de verzorging van echte planten, denk dan eens aan het gebruik van accessoires. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een grote muurschildering of behang met een plantenmotief maar je kunt het ook rustiger aan doen met kussens met je favoriete bloemen. Als je wel van uitbundig houdt, kun je bloemen op je plafond laten schilderen. Je kunt ook illustraties van bloemen of planten inlijsten of gewoon je ruimte inrichten met een focus op bloemenelementen. Voor de voordelen van aromatherapie zijn er verschillende geurkaarsen, oliën en diffusers die je ruimte met de heerlijke geur van bloemen en planten kunnen vullen. Waarschijnlijk is geen van deze opties zo effectief als het echte werk, maar als dat geen optie is, is een geweldige kaars misschien wel de beste keuze.

Laat een reactie achter