In shape blijven met een elektrische fiets? Spreekt dat elkaar niet een beetje tegen? Veel mensen hebben het idee dat je op een elektrische fiets niet tot nauwelijks inspanning hoeft te leveren. Zo kun je je e-bike inderdaad gebruiken: dan zet je de ondersteuning van de elektromotor vol aan. Op de trapbeweging na is het dan bijna alsof je op een scooter zit. Maar e-bikes hebben verschillende niveaus voor trapondersteuning. Wanneer je de mate van ondersteuning wat lager zet, moet je zelf best wat inspanning leveren! Kortom, in vorm blijven met de elektrische fiets: het kan!

Elektrische fiets werkt drempelverlagend

fietser-valencia

Het grote voordeel van een elektrische fiets is dat je de drempel verlaagd om op de fiets te stappen. Stel je woont op zo’n 15 kilometer afstand van je werk. Dan pak je waarschijnlijk de auto of openbaar vervoer om jaar naar werk te gaan. Iedere dag 30 kilometer fietsen is best een uitdaging. Maar wanneer je een e-bike tot je beschikking hebt, wordt het waarschijnlijk een ander verhaal. Dan draai je je hand niet meer om voor 30 kilometer. Komt bij dat het ook nog eens beter voor het milieu is om de e-bike te pakken. Plus: beter voor je eigen gezondheid dan in een auto of trein stil te zitten!

Calorieën verbranden op de elektrische fiets

Hartstikke goed voor je gezondheid dus die e-bike: sterker nog je kunt prima calorieën verbranden op zo’n fiets. Zoals we eerder al aan gaven, het heeft allemaal te maken met hoeveel trapondersteuning jij instelt en dat heb je in eigen hand. De hoeveelheid trapondersteuning bepaalt hoeveel jij zelf nog doet. Het is natuurlijk heel simpel. Hoe minder jij zelf doet, hoe minder calorieën jij verbrandt. Elektrische fietsen hebben soms wel tot 10 verschillende maten van trapondersteuning. Jij bepaalt hoe intensief jouw workout is!

Kun je afvallen met elektrisch fietsen?

Staat een ritje op de e-bike echt gelijk aan een cardio training? Kun je afvallen met een elektrische fiets? De mate van trapondersteuning is hierin het belangrijkst. Maar externe factoren spelen ook mee: fiets je in heuvelachtig gebied? Heb je wind tegen? Samen bepaalt dit hoeveel calorieën jij verbrandt wanneer je elektrisch aan het fietsen bent. We weten in ieder geval dat alleen met de fietsbeweging maken je al calorieën verbrand en hoe minder ondersteuning jij jezelf geeft, hoe meer je verbrandt.

Heb je een half uurtje met weinig ondersteuning gefietst en heb je daarmee al een aardige workout gehad? Dan schroef je de ondersteuning toch gewoon omhoog voor het laatste stuk? Maar je hebt dan wel mooi weer een stukje gefietst!

Proefrit op de elektrische fiets maken? 

Ben je benieuwd hoe dat nou voelt, rijden op zo’n elektrische fiets? Dan kun je een proefrit maken op een mooie elektrische herenfiets. Je kunt zelf ervaren hoe de verschillende ondersteuningen voelen en hoeveel inspanning je zelf moet geven. Kortom, je kunt ervaren of het wat voor jou is!

Laat een reactie achter