Of je nu een cadeau voor iemand koopt of een sieraad voor in je eigen verzameling aanschaft bij een sieraden webshop, in dit artikel leggen we je uit waarop je moet letten bij het kopen van sieraden. Met 10 eenvoudige tips over stijl, de zuiverheid van goud, de maat van een ring en kennis over edelstenen zal deze handleiding je helpen om de perfecte aankoop te kunnen doen.

1. Maak het persoonlijk

mannen-sieraden

Of het nu gaat om een cadeau, een verlovingsring van Ti Sento sieraden of een sieraad voor in je eigen collectie, het belangrijkste is om een sieraad te kopen waar de drager dol op zal zijn en dat bij zijn/haar stijl en persoonlijkheid past. Op die manier zal de aankoop van een sieraad voor lang en maximaal plezier zorgen. Krijg hier meer informatie over hoe je het perfecte sieraad of een verlovingsring kiest of hoe je een goede collectie sieraden opbouwt.

2. Leer meer over diamanten en edelstenen

Als je voor het eerst diamanten of edelstenen koopt, is het een goed idee om er eerst wat over te leren. Je zou waarschijnlijk ook geen dure tv of een mobiele telefoon kopen zonder eerst wat onderzoek te doen – en hetzelfde geldt natuurlijk ook voor waardevolle edelstenen.

3. De maat van ring moet je niet gokken

Als je een ring voor iemand koopt en deze past niet, kan je speciale geschenk of gelegenheid op een teleurstelling uitlopen. Gelukkig zijn er drie eenvoudige manieren om een nauwkeurige meting te krijgen:

4. Zilver, goud of platina

Zilver is het meest betaalbare edelmetaal. Het is echter wel erg zacht en kan gemakkelijk buigen, dus het is niet geschikt voor langdurig dagelijks gebruik zoals bijvoorbeeld verlovingsringen. In plaats daarvan is zilver wel een geweldig modeaccessoire, dat het meest geschikt is om af en toe te dragen.

Goud is iets duurder dan zilver, maar veel langer te dragen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren: witgoud, geelgoud en roségoud. Het komt ook in verschillende zuiverheden – van goedkoper 9K goud tot duurder 18K goud. Daarom is goud van kleine geschenken tot belangrijke stukken zoals bijvoorbeeld verlovingsringen zeer veelzijdig voor het maken van allerlei soorten sieraden. 

Platina is het sterkste edelmetaal van allemaal, met een prachtige zilverwitte kleur. Het is echter ook het duurst. Het is ideaal voor erfstuk sieraden zoals bijvoorbeeld verlovings-, trouw- en eeuwigheidsringen.

5. Keurmerk

Koop je in Nederland een sieraad van goud, zilver of platina, zoek dan naar het keurmerk dat in het metaal is gestempeld. Een keurmerk is een wettelijke garantie voor het gehalte edelmetaal van je sieraden. Het zorgt er ook voor dat je de juiste prijs betaalt.

6. Conflictvrij

Wanneer rebellen of terroristische groeperingen diamanten op de zwarte markt verkopen om hun illegale activiteiten te kunnen financieren, worden deze stenen ‘conflictdiamanten’ genoemd. Daarom moet je altijd controleren of je conflictvrije edelstenen koopt. Met andere woorden, zorg ervoor dat de verkoper legitiem is.

7. Vermijd met nikkel gevulde sieraden

Veel mensen zijn allergisch voor het metaal, dat nikkel wordt genoemd. Sommige sieraden bevatten echter nikkel dat als legering wordt gebruikt. Aangezien bijna iedereen van nikkel huidirritatie kan krijgen, is het verstandig om items met dit metaal erin te vermijden. Als je het niet zeker weet, vraag dan aan je juwelier of zijn sieraden nikkelvrij zijn.

8. Vergelijk prijzen

Dit is een belangrijke tip bij het kopen van sieraden: koop niet het eerste item dat je ziet. Kijk uitvoerig rond. Het is een goed idee om de prijzen bij een paar juweliers te vergelijken omdat je hetzelfde sieraad voor minder geld in een andere winkel zou kunnen vinden. Online winkels zijn bijvoorbeeld over het algemeen goedkoper omdat ze niet dezelfde overheadkosten als fysieke winkels hebben.

9. Vind de juiste juwelier

mannen-ketting

Een goede verkoper zal, hoeveel vragen je ook stelt, geruststellend en behulpzaam zijn. Het meest waardevolle voor een juwelier is het vertrouwen van hun klanten. Controleer dus op zaken als het lidmaatschap van de National Association of Jewelers of de garantieperiode, die op de producten wordt aangeboden, als tekenen van een betrouwbare service.

10. Lees de kleine lettertjes

De laatste tip: bewaar altijd de kassabon van de sieraden en eventuele andere documenten, die bij de aankoop zijn geleverd. Controleer bij op maat gemaakte items of ze kunnen worden geretourneerd. Als je een cadeau koopt, is het een bijzonder goed idee om het retour- en ruilbeleid te controleren. Op deze manier kun je het item altijd omruilen als degene aan wie je het geeft het niet mooi vindt of als het niet past.

Laat een reactie achter