Cocaïne is een krachtig verslavende drug die dramatische veranderingen in de hersenen en het gedrag veroorzaakt. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 werd cocaïne beschouwd als een drug die gebruikt werd door mensen met een hoge sociale status. Tegenwoordig richt cocaïne nog steeds een ravage aan in het leven van duizenden Nederlanders en hun gezinnen.

Herhaaldelijk cocaïnegebruik kan leiden tot verslaving en andere nadelige gevolgen voor de gezondheid.

In veel gevallen herkennen familieleden veranderingen in iemands gedrag, maar weten ze niet welke drug wordt gebruikt. Als je de tekenen van cocaïnemisbruik kent, kun je je geliefde aanmoedigen om behandeling te zoeken bij cacnverslavingszorg.nl en de risico’s van drugsverslaving te begrijpen.

Vijf tekenen van iemand die cocaïne gebruikt

stress-man


Lichamelijke veranderingen

De hersenen veranderen als iemand langdurig cocaïne misbruikt, en familieleden kunnen merken dat hun geliefde emotioneel relatief vlak is als hij of zij daardoor niet high is. Bovendien kan aanhoudend gebruik ertoe leiden dat de gebruiker chronische neusbloedingen krijgt, ernstige darmbloedingen, een loopneus, verlies van reukvermogen, en meer.

Extreme stemmingswisselingen

Wanneer iemand cocaïne gebruikt – althans in het beginstadium – is hij meestal erg sociaal, levendig, spraakzaam, en lijkt hij op de top van de wereld te staan. Wanneer de drug begint uit te werken, verandert de stemming van de gebruiker. Hij kan vijandig worden en niet meer in gesprek willen gaan. Veel mensen isoleren zich na een cocaïnebui door een depressief middel als alcohol te nemen om de resteffecten van de cocaïne te bestrijden.

Psychische symptomen

Gebruikers van cocaïne en crack ervaren vaak geestelijke gezondheidssymptomen als gevolg van hun voortdurende gebruik van de drug. Paranoia, angst en depressie kunnen zich na verloop van tijd ontwikkelen, zelfs als de persoon niet onder invloed van de drug is. Als gevolg daarvan hebben veel cocaïnegebruikers een dubbele diagnosebehandeling nodig die zowel de psychische stoornis als de cocaïneverslaving aanpakt.

Ontwenningsverschijnselen van cocaïne

De meeste ontwenningsverschijnselen van cocaïnegebruik zijn psychologisch. Enkele van deze symptomen zijn prikkelbaarheid, slapeloosheid en vermoeidheid, depressie, en hunkering naar high worden. Omdat ontwenningsverschijnselen overweldigend kunnen zijn voor de gebruiker, wordt geadviseerd dat degenen die van plan zijn te stoppen met het gebruik van de drug dit doen onder de hoede van medische professionals in de verslavingsbehandeling.

Financiële problemen

Cocaïne is duur, dus degenen die het regelmatig gebruiken hebben vaak geldproblemen. Bovendien kunnen de effecten van de drug het moeilijk maken om lang een baan te behouden. Daardoor gaan velen die worstelen met cocaïnemisbruik en -verslaving stelen of fraude plegen om hun gewoonte te kunnen betalen.

Laat een reactie achter