Eén van de duidelijkste aanwijzingen dat je misschien een bril nodig hebt, is het onvermogen om een daadwerkelijk teken te kunnen lezen. Maar er zijn veel andere aanwijzingen, die kunnen onthullen of jouw waarnemingsvermogen aan het vervagen is. Ongeveer 60% van de wereldbevolking heeft volgens het Vision Impact Institute visiecorrectie nodig. Dat zijn veel mensen, maar het goede nieuws is dat 80% van alle visuele beperkingen vermeden of gecorrigeerd kunnen worden.

Het belangrijkste tot het begrijpen van de aanwijzingen is gelukkig geen mysterie. Het vergt gewoon wat begrip van de symptomen. Bekijk de volgende tien aanwijzingen, die kunnen aangeven dat het tijd is om een oogonderzoek in te plannen.

1. Wazig zicht

wazig-zicht

Als je een vriend op een afstand van tien stappen niet meer herkent of als je je favoriete tijdschrift te vaag is geworden om van dichtbij te lezen, kun je een verziendheid of een bijziendheid Als je het moeilijk vindt om objecten dichtbij en veraf te zien, kan dat astigmatisme zijn, een veel voorkomende aandoening met een kromming van de ooglens of het hoornvlies. Voor mild wazig zicht is het aan te raden om je ogen te laten rusten en gehydrateerd te houden. Maar als het wazig zicht blijft bestaan, maak dan een afspraak voor een onderzoek.

2. Problemen met zicht in het donker

wazig-zicht-donker

Als jouw nachtzicht aan het vervagen is, zodat je je hond niet langer in de tuin kunt zien of autorijden steeds zorgwekkender wordt, kun je last krijgen van vroege cataracten, die zo snel mogelijk moeten worden onderzocht.

3. Problemen met het overschakelen van donker naar licht

Wanneer je na het zien van fel licht op de snelweg meer tijd nodig hebt om je in te stellen, betekent dit waarschijnlijk dat de spieren, die je iris helpen samentrekken en groter maken, zwakker worden. Het is net zoals veel visuele problemen waarschijnlijk te wijten aan de leeftijd.

4. Moeilijkheden achter de computer

Je kunt proberen het werk de schuld te geven, maar vaak ervaren mensen die na een tijdje moeite hebben met het lezen van de computer mogelijk een aanwijzing voor verziendheid. De 20-20-20 regel wordt aangeraden: kijk elke 20 minuten 20 seconden lang 6 meter weg. Als het probleem blijft bestaan, maak dan een afspraak voor een oogonderzoek.

5. Oogspanning of vermoeidheid

voelt 20 minuten lezen nu als het lezen van één uur nog maar een jaar geleden? Oogvermoeidheid komt voort uit een wazig zicht of wanneer je regelmatig tuurt of knippert om voorwerpen scherp te stellen. Maar het kan ook voorkomen bij het autorijden, schrijven of mobiele telefoons. Probeer regelmatig pauzes te nemen of de verlichting te veranderen om de verblinding te verminderen. Het is ook aan te raden om ten minste 8 glazen water per dag te drinken om vermoeide ogen en overbelasting van de ogen te voorkomen. Maar als de vermoeidheid aanhoudt, raadpleeg dan een oogarts.

6. Veelvuldige hoofdpijn

hoofdpijn

Soms faalt het mechanisme van het hoornvlies en de lens om te focussen op afbeeldingen en worden de kleine spieren in het oog gedwongen om harder te werken. Het resultaat is vermoeidheid van de ogen, wat kan leiden tot hoofdpijn.7 Eenvoudig gezegd: wanneer je scheel kijkt, kan dit hoofdpijn veroorzaken en heb je mogelijk een bril nodig.

7. Dubbel zicht

Laat de grapjes over drinken even terzijde, dubbel zien kan tot ernstige problemen leiden. Dubbel zien kan op problemen met jouw hoornvlies of oogspieren wijzen. Het kan ook een symptoom van cataract zijn. Maak snel een afspraak met je oogarts.

8. Golvend zicht

Lijken de jaloezieën, die het keukenraam bedekken, opeens te golven? Wanneer rechte lijnen vervormd lijken of kleuren vervagen, kan dit een aanwijzing zijn van maculaire degeneratie, de achteruitgang van het centrale deel van het netvlies en een belangrijke oorzaak van gezichtsverlies.

9. Het zien van halo’s

Als je halo’s rond objecten ziet, kan dit wijzen op het ontwikkelen van staar of problemen met de nachtvisie. Deze halo’s zijn meestal meer uitgesproken in het donker en rond objecten.

10. Oogdruk

Als je druk achter het oog voelt, kan dit een aanwijzing zijn van het ontwikkelen van glaucoom. Geen reden tot paniek, want het is goed te behandelen. De opbouw van de druk kan de oogzenuw beschadigen, die beelden naar je hersenen stuurt, maar niet iedereen die last heeft van oogdruk heeft glaucoom. Toch zou je het moeten laten nakijken.

Hoewel de aanwezigheid van één of meer van deze symptomen niet betekent dat je ook daadwerkelijk een zichtprobleem hebt, wordt een oogonderzoek wel als een voorzorgsmaatregel aanbevolen. Het is essentieel dat een oogarts jouw ogen onderzoekt om te begrijpen waardoor deze klachten worden veroorzaakt. Het is de enige echte manier om erachter te komen of je een bril nodig hebt en om je waarnemingsvermogen te verbeteren.

Laat een reactie achter