Een druk leven hebben de meesten van ons wel. Maar waar de een oneindige energie lijkt te hebben, sleept de ander zich met moeite door de dagen heen. Als je je niet fit voelt en vooral veel vermoeid bent, kan het leven soms een behoorlijke uitdaging zijn. Wat kun je doen om je wat fitter en minder vermoeid te voelen?

Geen alcohol

speeddate-drankje

Velen van ons lusten wel een glaasje, vooral in het weekend. Het is vaak een heerlijk ontspanningsmomentje. Hoewel je dat ten zeerste gegund is, is het ook een feit dat je de volgende dag ‘anders’ opstaat als je alcohol gedronken hebt. Je voelt je minder fit, het is alsof een soort zware sluier over je hoofd zit. Dit komt omdat alcohol vocht onttrekt aan het lichaam. Wil je je dus fitter voelen, dan is het toch verstandig om dat wijntje of biertje te laten staan.

Vaker bewegen

Het lijkt wat tegenstrijdig om meer beweging aan te raden wanneer je je al vermoeid voelt, maar het is daadwerkelijk zo dat je je fitter voelt door meer te bewegen. Juist ook op de momenten dat je jezelf echt overeind moet trekken. Strek wat vaker de benen en maak een simpel wandelingetje. In de pauze van het werk, of in de avond. Er komen dan hormonen vrij die je een boost geven.

Niet snoozen

koffie wekker

Als je je moe voelt, is het verleidelijk om gebruik te maken van de snooze functie van je wekker. Je valt daarna echter zelden diep genoeg in slaap om er ook echt wat aan te hebben. Je hebt veel meer aan een goede, ononderbroken slaap. Ga liever wat eerder naar bed om aan voldoende slaap te komen, ook als het een tijdje duurt voordat je lichaam eraan gewend is dat dit je nieuwe bedtijd is. Gebruik oordopjes en een gezichtsmasker als je licht slaapt en anders wakker wordt van geluid of licht.

Androgel

Voor mannen geldt dat constante vermoeidheid veroorzaakt kan worden door een groter onderliggend probleem: een testosteron tekort. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron is cruciaal voor de gezondheid van mannen en een tekort eraan kan voor grote problemen zorgen. Van een onverklaarbare vermoeidheid tot neerslachtigheid, een laag libido en erectieproblemen. Het verhogen van het testosteron kan dus voor sommige mannen een manier zijn om zich fitter te gaan voelen. In overleg met een arts kan het middel Androgel hiervoor ingezet worden.

Leg je je er in ieder geval niet bij neer dat je je vermoeid voelt. Maak het bespreekbaar bij de huisarts als het blijft aanhouden en bovenstaande tips onvoldoende effect sorteren.

Laat een reactie achter