Ontdek, voor je de piste op gaat, met welke factoren je rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe ski-jas.
De juiste uitrusting vinden voor een lange dag skiën is van vitaal belang. Voor je op weg gaat naar je volgende skitocht heb je alle essentiële uitrusting nodig: ski’s, laarzen, stokken, een skibril en een helm.

Maar vergeet niet aan je outfit te denken. Dat kan beginnen met het hebben van de juiste ski-jas. Je ski-jas moet je droog, warm en comfortabel houden. Dit geldt voor ski jassen voor dames als voor heren.

Ski jassen kunnen een perfecte keuze zijn voor een lang weekend op de piste of om je warm te houden door de ijskoude wintermaanden. Grandlife is hier met alle info om je te helpen je volgende ski-jas te kiezen.

Ski-jas of winterjas: wat is beter?

ski-helm-oostenrijk

Wees je ervan bewust dat er verschillen zijn tussen een ski-jas en een winterjas.

Een ski-jas wordt ontworpen voor, nou, skiën. Deze stijl kan ook een goede keuze zijn voor snowboarden. Een ski-jas zal lichter zijn en kan nuttiger zijn bij het leggen van laagjes. Het zal ook een goed ademend vermogen hebben. De meeste ski jassen zijn meestal weerbestendig of volledig waterdicht door het contact met sneeuw en de elementen.

Winterjas is een algemene losse term voor vele soorten jassen. Deze jassen hebben echter één gemeenschappelijk kenmerk: isolatie. Winterjassen zijn gemaakt om je warm te houden. Sommige hebben een ademend vermogen en weerbestendigheid.

Soorten ski-jassen

Een van de grootste beslissingen die je moet nemen bij het kiezen van een ski-jas is welk type jas het beste bij je past. Elke stijl heeft zijn eigen voordelen, en je keuze kan neerkomen op persoonlijke voorkeur en hoe je het zult gebruiken.

Shells kunnen een goede optie zijn als buitenste laag bij gelaagdheid. Hoewel ze geen isolatie hebben, zijn shells meestal volledig waterdicht, vergeleken met de waterbestendige softshells. Ze zijn ook winddicht.

Zachte shells hebben de neiging heel licht te zijn. Gemaakt van een rekbare stof zullen deze jassen vaak waterafstotende eigenschappen hebben. Zachte shells zullen meer ademend zijn dan een shell.

Geïsoleerde ski jassen kunnen je helpen warm te blijven in koude omstandigheden. De in de jas gebruikte isolatie is ofwel dons ofwel synthetisch. Isolatie kan de noodzaak van laagjes overbodig maken, maar kan ervoor zorgen dat je het op warmere dagen warm krijgt. De buitenkant van geïsoleerde ski jassen is meestal waterdicht of waterafstotend.

3-in-1 jassen kunnen een veelzijdige optie zijn. Deze jassen combineren twee verschillende jassen in één. Je hebt een buitenste shell jas om je tegen de elementen te beschermen. Er is ook een binnenlaag van fleece, dons of synthetische isolatie. Je hebt drie manieren om deze stijl jas te dragen: de buitenste shell, de binnenste voering of beide samen.

Pasvorm

ski springen

Er zijn verschillende lengtes en vormen van ski-jacks. Deze keuze komt neer op persoonlijke voorkeur. Sommige skiërs geven de voorkeur aan een jas die getailleerd en kort is. Anderen zullen kiezen voor een baggier snit die lijkt op een snowboardjas.

Het is belangrijk de juiste maat te vinden. Een ski jas die te groot is kan tocht veroorzaken. Maar een jas die te klein is kan je in je bewegingen beperken en delen van je lichaam bloot laten. Een manier om de juiste pasvorm voor jou te bepalen is hoe je met kou omgaat. Als je de neiging hebt het snel koud te krijgen, kan het beter zijn een jas aan te schaffen met iets meer ruimte, zodat je laagjes kunt aanbrengen.

Isolatie van ski-jassen

Twee populaire stijlen isolatie waaruit je kunt kiezen zijn natuurlijk dons en synthetische vulling. Elk heeft zijn eigen unieke voordelen.

Dons isolatie is meestal lichter van gewicht en kan warmer zijn in erg koude omstandigheden. Dons kan echter iets van zijn isolerende eigenschappen verliezen als het nat wordt.
Synthetische isolatie behoudt meestal zijn isolerende eigenschappen als het nat wordt.

Ga je voor een jas zonder isolatie? Zorg dan voor laagjes.

Waterproof

kinderen skien myrkdalen

Hoe goed een ski-jas tegen vocht bestand is, kun je aflezen aan zijn waterdichtheid. Veel ski-jassen hebben een waterdichtheid van ergens tussen 5.000 en 20.000. Hoe hoger het getal, hoe waterbestendiger een jas zal zijn.

Let ook op de naden van je jas.

Volledig getapete naden hebben een waterdichte tape over de naden aan de binnenkant van de jas.
Andere jassen hebben het tape alleen over naden die als “kritisch” worden beschouwd, waar water eerder naar binnen kan sijpelen.
Gelaste naden smelten naden samen om water volledig buiten te houden.

Andere factoren om te overwegen bij het kopen van een ski-jas

Elke jas zal een hele reeks kenmerken hebben waarmee je rekening moet houden. Afhankelijk van je wensen en behoeften kan dit een bepaalde ski-jas aanlokkelijker maken dan andere.

  • Een capuchon kan een extra manier zijn om je tegen de elementen te beschermen. Ze zijn er in verschillende stijlen. De meeste passen over je helm. Sommige zullen verstelbaar zijn, terwijl andere afneembaar zijn.
  • Een ski-jas met extra ventilatie kan je helpen koel te blijven als de actie opwarmt. Sommige jassen hebben ventilatie in de oksels die je met een rits opent en sluit.
  • Zorg ervoor dat je jas voldoende zakken heeft. Je wilt er ook zeker van zijn dat ze functioneel zijn bij het skiën. Een zakje voor skipassen in de arm kan handig zijn.
  • Sneeuwrokken en sneeuwvangers in de taille helpen voorkomen dat sneeuw langs je rug omhoog gaat als je valt. Deze kunnen voorkomen dat sneeuw langs je mouw omhoog gaat.
  • Sommige jassen worden geleverd met een lawinebaken ergens in de jas. Dit kan een belangrijk veiligheidskenmerk zijn, want het kan reddingswerkers helpen je locatie te bepalen.
  • Door de juiste ski jas te vinden, zullen de frisse omstandigheden je niet hinderen als je de hellingen af suist.

Laat een reactie achter