Slaapkamerinrichting is meer dan alleen de combinatie van bed, nachtkastje en kledingkast. Er zijn nog andere factoren die ervoor zorgen dat je je prettig voelt in jouw slaapkamer. Het kan ook zijn dat je de kamer overdag wilt gebruiken en een extra werkruimte nodig hebt. Ook muurkleuren, verlichting, decoratie en ruimteklimaat spelen een rol. De belangrijkste factor voor een goede en gezonde slaap is natuurlijk het bed. Veel meer tips over een moderne en aantrekkelijke slaapkamer vind je in de uitgebreide slaapgids en in de volgende tekst.

Het bed als middelpunt van de slaapkamer

slaapkamer-bruin

Als je bespaart op het bed en de matras, bespaar je op het verkeerde eind. Hoogwaardige materialen zoals massief hout, een goede lattenbodem en een matras die op jouw lichaamsgewicht is afgestemd, behoren tot de voorwaarden voor een goede nachtrust. Echt hout geeft een warme en aangename uitstraling aan de kamer. Het tweede punt heeft betrekking op de grootte en de plaats van het bed. Bedden zijn er in standaard en oversized maten. Lange mensen slapen beter als hun voeten niet tegen het voeteneind stoten, dus een bed met een lengte van 220 cm is precies goed. Wat de breedte betreft: als de kamer groot genoeg is, kies dan liever voor een breed bed dan voor een te smal bed. Een goede plaats is tegenover de deur, met het hoofdeinde naar de muur gericht.

De rest van het meubilair moet aan jouw behoeften worden aangepast. De garderobe hoeft niet alleen ruimte te bieden aan jouw kleding, maar is ook de ideale opbergruimte voor al het andere dat in de weg staat. Je kunt een deel van de kast goed gebruiken voor zaken als stofzuigers en wollen dekens. Als er een bureau in de slaapkamer moet komen, is een hoek van de kamer een goed idee. Een stijlvolle afscherming is een goed idee om jouw werkruimte uit het zicht te houden.

Wat hoort er niet in de slaapkamer?

Hoe overzichtelijker en opgeruimder een slaapkamer is, hoe beter je slaapt! Vermijd de televisie indien mogelijk. De meeste films en series zullen vaak leiden tot inslapen, maar garanderen zeker geen goede nachtrust. De bestanddelen van blauw licht hebben zelfs een negatieve invloed op het slaappatroon. Laptop, tablet en mobiele telefoon, horen ook niet thuis in de slaapkamer.

Hoe kun je je slaapkamer op een ontspannende manier inrichten?

luxe-witte-slaapkamer

Minimale decoratie is beter dan een rommelige kamer. In de ruimste zin van het woord omvat decoratie voorwerpen zoals:

– Verlichting: kies naast de plafondlamp een leeslamp, beide met warm licht.

– Planten: heel wat groene planten hebben een goed effect op het kamerklimaat, bijvoorbeeld groene lelie, eenzaadlobbige, strikhennep en aloë vera.

– Textiel: rustige, minimale kleuren voor beddengoed en gordijnen brengen rust in de kamer.

– Tapijt: een tapijt van natuurlijke materialen gaat goed samen met meubilair van hout en draagt bij tot een aangename sfeer.

Actuele trends voor de slaapkamer

Moderne slaapkamers hebben een huiselijk karakter. Natuurlijke materialen zoals hout, rotan, wol en linnen zijn in de mode. Qua kleur zijn rustgevende blauwtinten of evenwichtige groentinten ideaal. Maar uiteindelijk is het altijd jouw persoonlijke smaak die beslist. Wie van krachtige, intense kleuren houdt, kan mooie accenten zetten met een warm rood of een zonnig geel!

Laat een reactie achter